تحول مبتنی برتقویت بنیان‌های درونی

محور اصلی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در آغازین روز سال ۱۴۰۲ توجه به بنیان‌های درونی نظام و ملت ایران به عنوان نقطه عزیمت برای ایجاد تحول در نظام اسلامی است، تحولی که نقطه هدف آن در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در چارچوب «نظریه نظام انقلابی»، تحقق آرمان «ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی (ارواحنا فداه)» ترسیم شده است. مقام معظم رهبری در این سخنان با تبیین ابعاد تحول در نظام اسلامی با اشاره به وجود دو نگاه در مورد تحول در نظام اسلامی، در مورد نگاه دشمنان به تحول وتغییر در نظام اسلامی یادآور شدند: آنچه دشمن دنبالش است و اسمش را دگرگونی می‌گذارد، عبارت است از تغییر هویت جمهوری اسلامی. این‌ها با هویت جمهوری اسلامی مخالف‌اند اگر می‌گویند تغییر، تحول، تغییر ساختار، انقلاب و امثال اینها، مقصودشان این است که هویت جمهوری اسلامی تغییر پیدا بکند. هدف آن‌ها حذف همه چیز‌هایی است که مردم را به یاد انقلاب و به یاد اسلام می‌اندازد. معظم‌له سپس با اشاره به نگاه جمهوری اسلامی ایران به تحول خاطرنشان می‌کنند که آنچه بنده از کلمه تحول به عنوان تحول اراده می‌کنم، عبارت است از تغییر بخش‌ها و نقاط معیوب چه در نظام اسلامی، چه در جامعه ایرانی. ما نقاط معیوب داریم، بخش‌های ضعیف داریم، ضعف‌هایی داریم این ضعف‌ها را باید شناسایی کنیم، این نقاط را باید مشخص کنیم و با اراده قاطع ضعف‌ها را برطرف کنیم و تبدیل به قوت کنیم.
رهبر معظم انقلاب آنگاه با تأکید بر اینکه الزامات این تحول اعتماد به نفس ملی، هوشیاری و شناسایی نقاط قوت نظام است، استحکام بنیه درونی نظام اسلامی و ملت ایران را یکی از این نقاط قوت اصلی نظام می‌دانند که آن نیز ناشی از ایمان قلبی مردم به خدا، به دین، به قرآن و به ائمه هدی (ع) است. غلبه ملت ایران بر زنجیره خصومت‌های پی‌درپیِ چندده‌ساله اخیر و پیشرفت‌های بزرگ ملت ایران در عرصه‌های مختلف علمی، صنعتی، دفاعی، پزشکی، هسته‌ای و... از نشانه‌های ساخت محکم و مستحکم بنیه ملت ایران و نظام اسلامی است که نباید ضربه ببیند، در هر تحولی، روی این نقاط قوت باید تکیه کرد، آن‌ها را باید افزایش داد، نقاط قوت را باید برجسته‌تر کرد و گسترده‌تر کرد.
اما علاوه بر پیشرفت‌ها و دستاورد‌های نظام اسلامی به‌رغم تحمیل گسترده‌ترین وپیچیده‌ترین فشار‌ها وتحریم‌ها علیه مردم ایران در چهار دهه اخیر برای اثبات مدعای استحکام بنیه درونی نظام به دو گزاره مهم دیگر نیز می‌توان اشاره کرد:
اول: توان مردم ایران در خنثی‌سازی توطئه‌های گسترده دشمنان به ویژه جنگ ترکیبی اخیر به‌رغم دخالت صریح قدرت‌های سلطه در حمایت از اغتشاشگران، که خود به فرصتی برای اعتلای انقلاب اسلامی و اثبات قابلیت‌ها و توانمندی‌های آن در جهان تبدیل شده است، این امر بار دیگر سرزندگی و پویایی انقلاب اسلامی را به رخ جهانیان کشید و نشان داد که دلبستگی و تعلق مردم ایران به انقلاب اسلامی و ارزش‌های آن پیوندی الهی است و سختی‌ها و چالش‌هایی نظیر جنگ تحمیلی یا جنگ ترکیبی اخیر دشمنان علیه مردم ایران و مشکلات اقتصادی و معیشتی عزم آن‌ها را در حضور درصحنه و دفاع از انقلاب و نظام اسلامی مصمم‌تر می‌کند.


دوم:اعتراف دشمنان نظام به اقتدار، قابلیت‌ها وتوانمندی‌های ایران که مهم‌ترین مستند آن گزارش جامعه اطلاعاتی امریکا است که در اسفند ماه منتشر شده است. در گزارش جامعه اطلاعاتی امریکا که متشکل از ۱۶ سازمان اطلاعاتی ازجمله سازمان سیا و آژانس امنیت ملی ایالات‌متحده است که در روز چهار شنبه ۱۷ اسفندماه منتشر شده رسماً به نقش ایران در آینده پیش روی منطقه اشاره‌کرده و با اذعان به قدرت فرا منطقه‌ای ایران در نظم جدید جهانی، در تحلیلِ انگیزه‌های جمهوری اسلامی، بر دو انگیزه اصلی عقیدتی – سیاسی نظام انگشت گذاشته ومی افزاید نخستین برنامه ده‌ساله جمهوری اسلامی ایران پر کردن جای ایالات‌متحده امریکا در منطقه است. در بخش دیگر این گزارش که البته ایران هراسی در آن موج می‌زند، با اعتراف به اقتدار دفاعی ایران به توان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اشاره ویادآور می‌شود که سپاه در سال ۲۰۲۳ همچنان موقعیت خود را به‌عنوان «مرکز قدرت نظامی ایران» حفظ خواهد کرد سازمانی نظامی که با دست زدن به مجموعه‌ای ترکیبی از «جنگ‌های متعارف و نامتعارف» منافع ایالات‌متحده در خاورمیانه را تهدید می‌کند. ایران بیشترین ذخایر موشک‌های بالستیک در خاورمیانه را در اختیار دارد و همین امر تهدیدی برای منطقه به‌حساب می‌آید. بر اساس این ارزیابی اطلاعاتی، عملیات جنگی غیرمتعارف ایران و شبکه شرکا و گروه‌های نیابتی شبه‌نظامی ایران، تهران را قادر می‌سازد تا برای پیشبرد منافع خود در منطقه و حفظ عمق استراتژیک تلاش کند. در حوزه نفوذ بین المللی نظام اسلامی نیز آخرین اعتراف مقامات امریکایی قابل توجه است. هفته گذشته ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش تروریست امریکا در جلسه استماع کمیته نیرو‌های مسلح مجلس نمایندگان در کنار لوید آستین وزیر دفاع، به نمایندگان گفت نزدیک شدن چین، روسیه و ایران در سال‌های آتی برای امریکا مشکل‌ساز خواهد بود.
اما بدیهی است که ظرفیت‌ها وقابلیت‌های نظام اسلامی ومردم ایران فراتر از این دستاوردهاست وبه همین دلیل اهتمام بر تقویت بنیان‌ها ومبانی درونی نظام وملت ایران برای تحقق تحول مطلوب ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است، بخشی از الزامات آن به قرار زیر است:
الف:تقویت ایمان و باور‌های اعتقادی و روحیه ملی.
ب:اهتمام مسئولین در حل مشکلات ومسائل مردم ورفع برخی ضعف‌ها در کشور که رهبر معظم انقلاب در بیاناتشان به بعضی از آن‌ها اشاره کردند، نظیر مشکلات اقتصادی کشور، تصدی گری دولت در اقتصاد، ضعف برنامه ریزی برای بهره‌گیری از مشارکت مردم و....
ج: تقویت وحدت وانسجام ملی و هماهنگی بین قوا.
د: تقویت قدرت ملی برای مقابله با تهدیدات با اتکا به منابع داخلی.
ه: ولایتمداری و تنظیم رفتار‌ها و تصمیمات بر محور ولایت.
و: باور و کاربست مدیریت جهادی در همه عرصه ها.
ز:امیدواری وامید آفرینی برای به رسیدن به اهداف وعدم تردید نسبت به قابلیت‌ها وتوانمندی‌های خودی.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات خود در آغاز سال جدید، امید آفرینی را یکی از الزامات تحول وتحکیم بنیه درونی نظام دانسته ویادآور می‌شوند: یک توصیه مهم من به همه کسانی که توانایی سخن گفتن با مردم را دارند و رسانه در اختیارشان است ــ چه در فضای مجازی، چه در مطبوعات، چه در صدا و سیما ــ امیدآفرینی است. دشمن سعی می‌کند جوان‌های ما را ناامید کند ما باید متقابلاً امیدآفرینی کنیم.