سخنان رئیس‌جمهوری در مورد فراجناحی بودن کابینه بررسی شد نوبت آرای 42 میلیونی

گروه سیاسی: در وضعیت کنونی، ترکیب و نوع چینش کابینه مهم‌ترین و کانونی‌ترین محور و بحث سیاست در داخل است. صحبت و اتهام‌زنی از سهم‌خواهی جناح‌ها و جریانات شکست خورده و پیروز انتخابات است. اما رئیس‌جمهوری با مطرح کردن این سخن که در مسئولیت‌های رده بالا نوبت این 24 میلیون است، آب پاکی را روی دست همه ریخت و به گونه‌ای خیال همه را راحت کرد. در تحلیل سخنان رئیس‌جمهوری تردیدی وجود ندارد که مطالبات 24 میلیون نفری که به او رای دادند را در سطح مدیران ارشد لحاظ خواهد کرد، اما در سطح استانی و منطقه‌ای نیاز است که از تفکر و مشی جناح‌ها و جریان‌های دیگر نیز بهره گرفت. اگر چه در این سطح نیز کار روحانی و دولت او مبتکرانه و براساس تساهل و تسامح و با در نظر گرفتن تکثر سیاسی در کشور است، امری که در دولت گذشته ما عکس آن شاهد بودیم؛ به گونه‌ای که حتی در سطح منطقه‌ای و استانی و نقاط گریز از مرکز نیز دست به پاکسازی زدند.
در مسئولیت‌های رده بالا نوبت این 24 میلیون است
از زاویه‌های مختلفی می‌توان به سخنان رئیس‌جهوری مبنی بر اینکه دولت وی تک جناحی نخواهد بود، نگاه کرد؛ بدیهی است که هر گونه مصادره به مطلوب کردن این سخنان می‌تواند خطای تحلیلی در ارتباط با چینش کابینه را بالا ببرد. رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه دولت دوازدهم دولتی فراجناحی خواهد بود، گفته است: شیوه و تفکری که از مردم رای گرفته باید در اولویت و سرلوحه دستگاه‌های اجرایی در سراسر کشور باشد. روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تشکیل دولت دوازدهم در آینده نزدیک گفت: همه بدانند که دولت دوازدهم مانند دولت یازدهم، دولتی تک جناحی نبوده و فراجناحی خواهد بود. رئیس‌جمهوری اظهار کرد: افرادی که در دولت دوازدهم عهده‌دار مسئولیت می‌شوند باید خواسته و نظر اکثریت مردم که در انتخابات رای دادند را به طور کامل باور و قبول داشته باشند و اگر کسی اینطور نیست نمی‌تواند مسئولیت سنگین را برعهده بگیرد. روحانی با تاکید بر اینکه مبنای دولت بر دموکراسی، رای مردم و قانون اساسی است، گفت: بحث این و آن جناح نیست، اما شیوه و تفکری که مردم در انتخابات به آن رای دادند باید در دولت، استاندارها، فرماندارها، مدیرکل‌ها و در مسئولیت‌های سنگین و حساس حاکم شود. این بدان معنا نیست که غیر از 24 میلیونی که به دولت تدبیر و امید رای دادند، حق حیات ندارند؛ آنها هم حقوق دارند و حقوق اساسی‌شان محفوظ و می‌توانند فعالیت کنند، اما امروز در مسئولیت‌های رده بالا نوبت این 24 میلیون است و اگر غیر از این باشد پس برای چه رای دادیم و انتخابات برگزار کردیم. رئیس‌جمهوری افزود: انتخابات برای آن بود که دو تفکر به رای مردم گذاشته شود. مردم به این دو تفکر رای دادند یکی شد اقلیت و دیگری اکثریت و ما طبق قانون اساسی و طبق رویه دموکراسی باید به رای اکثریت احترام بگذاریم و بر مبنای آن عمل کنیم.
وزرا به لحاظ تفکری نباید مخالف رئیس‌جمهوری باشند


حسن لطفی نماینده مردم رزن در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: دولت در چینش کابینه جدید باید وزرایی را بر سر کار بیاورد که بتوانند دولت را چابک و فعال کنند. لطفی ادامه داد: وزرای انتخابی دولت دوازدهم بایستی بروز و کارآمد باشند. وی با اشاره به اینکه نباید وزرا و اعضای کابینه با ملاک‌ها و معیارهای جناحی انتخاب شوند، تصریح کرد: ممکن است وزیری به لحاظ جناجی همراه دولت باشد اما نتواند توقعات و خواسته‌های مردمی را برآورده نماید و مدیر و مدبر نباشد. نماینده مردم شهرستان رزن در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه جوان بودن و شاخص بودن ویژگی‌ها مهمی برای اعضای کابینه هستند اضافه کرد: قطعا مجلس به کابینه جوان، شاخص و کارآمد رای اعتماد خواهد داد. وی اظهار کرد: اگر کارایی تنها باشد و اثر بخشی تحقق پیدا نکند قطعا مسیر درستی طی نخواهد شد. وی لازمه داشتن بهره‌وری بالا را وجود دو مولفه اساسی اثر بخشی و کارایی در کنار هم بر شمرد. نماینده مردم رزن در مجلس شورای اسلامی با ذکر اینکه وزرا به لحاظ تفکری نباید مخالف رئیس‌جمهوری باشند، اضافه نمود: وزیری می‌تواند در دولت کار انجام دهد که دولت را قبول داشته باشد و دغدغه کشور را داشته باشد.
سهم‌خواهی‌ها اثر سوء بر تشکیل کابینه دوازدهم دارد
در این میان اکثر اصولگرایان همچنان با مطرح کردن بحث کابینه فراجناحی در صدد تشویش اوضاع هستند؛ به گونه‌ای که با متهم کردن جریان اصلاح‌طلب به سهم‌خواهی که در پیروزی روحانی سهم قاطعانه داشتند، دست پیشی می‌گیرند. سخنگوی جبهه پیروان در این مورد می‌گوید: سهم‌خواهی اثر سوء بر تشکیل کابینه دارد و مردم کابینه‌ای فراجناحی می‌خواهند که همه نیروها را پوشش دهد. سیدکمال‌الدین سجادی، سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری درباره سهم‌خواهی برخی افراد از کابینه دوازدهم، اظهار کرد: گروهی خاص فکر می‌‌کنند که نتیجه انتخابات را آنان رقم زده‌اند به همین دلیل دائماً در تشکیل کابینه از دولت سهم‌خواهی می‌کنند در حالی که ملت رای دادند و صاحبان اصلی آنان هستند نه یک حزب، دسته و جناح خاص. وی با بیان اینکه مردم کابینه‌ای فراجناحی می‌خواهند که همه نیروها را پوشش دهد، گفت: اگر وزرای کابینه براساس سهم‌خواهی‌ها به دولت تحمیل شوند، نباید انتظار موفقیت‌های بزرگ را داشت چرا که آن وزراء به جای اینکه خود را مدیون مردم بدانند و برای حل مشکلات آنان تلاش کنند در جهت منافع گروه و حزبشان اقدام خواهند کرد. سخنگوی جبهه پیروان خط امام و رهبری تصریح کرد: در بحث انتخاب وزراء، برگزیدن افرادی همسو و هماهنگ با دستاوردهای انقلاب حائز اهمیت فروانی است، باید کسانی تعیین شوند که از توان بالایی برخوردارند و در مسئولیت خود سیاسی‌کاری نمی‌کنند. سجادی با تاکید بر اینکه سهم‌خواهی اثر سوء بر تشکیل کابینه دارد، خاطر نشان کرد: کسانی که از راه سهم‌خواهی وارد کابینه شوند، صرفا قصد سوار شدن بر امواج سیاسی را دارند که این موضوع زیبنده نظام جمهوری اسلامی ایران نیست.
در انسجام کابینه اولویت بر پایگاه رای روحانی است
عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌و‌گو با «ابتکار» با اشاره به سخنان رئیس‌جمهوری در مورد فراجناحی بودن کابینه می‌گوید: دولت یازدهم با همه دستاوردهایی که در حوزه سیاست خارجی و اقتصادی داشت، کابینه‌ای دو وجهی و دو قطبی بود. به این معنا که بخش اعظم کابینه یازدهم کارآمد و پویا بود، اما در بخش‌هایی نیز کارآمدی کمتری دیده می‌شد. عضو بنیاد باران با اشاره به سلایق اعمال شده در کابینه گفت: دولت باید برای پاسخگویی به مطالبات قاطبه مردم، اهتمام بیشتری از خود نشان بدهد، مطالباتی که دغدغه‌های معیشتی و مسائل مربوط به رفاه عمومی، در صدر آنها قرار دارد. چنین نکات و ملاحظاتی اقتضا می‌کند اصلی‌ترین نکته‌ای که رئیس جمهوری در انتخاب کابینه دوازدهم به آن توجه داشته باشد، ارتقای کارآمدی کابینه، افزایش هماهنگی و در نهایت یکدست شدن جهانگیری‌های اعضا در جهت پیشبرد برنامه‌های دولت باشد. ناصری به رویکردهای مثبت تشکیل کابینه با انسجامی ترکیبی اظهار کرد: سوای گرایش سیاسی، دولت‌های منسجم و هماهنگ دستاوردها و نتایج به مراتب بیشتری نسبت به دولت‌های نامنسجم داشته‌اند. امروز نیز اخبار حاکی از آن است که رئیس جمهوری نیز به این واقعیت وقوف یافته و درصدد است با جابه‌جایی‌ها یا انتخاب‌های خود، کابینه‌ای به مراتب منسجم‌تر و هماهنگ‌تر نسبت به کابینه اول تشکیل دهد. باید به این نکته توجه کرد که امروز موانعی که درگذشته برای انتخاب کابینه وجود داشت، دیگر در میان نیست. وی در مورد برخی پیامدهای منفی کابینه فراجناحی گفت: زیرا روحانی در دولت اول خود تلاش کرد دولتی فراجناحی تشکیل بدهد. هرچند تمایل روحانی به تشکیل چنین دولتی قابل ستایش و تجلیل بوده است، اما پیامدهای منفی نیز برای دولت یازدهم به همراه داشت. زیرا به دلیل این ملاحظه کسانی وارد کابینه شدند که یا به دلیل سن بالا نمی‌توانستند بار وزارت را به دوش بکشند، یا جهت‌گیری کلی آنان با جهت‌گیری دولت یکسان نبود. هرچند روحانی در دو سال نخست دولت یازدهم، متوجه وجود انفعال‌هایی از این جنس در دولت شد، اما برای حفظ ماهیت فراجناحی کابینه، از اعمال تغییرات خودداری کرد. امروز اما سنگینی مطالبات مردم، بویژه جامعه مدنی 24 میلیونی که به مثابه پشتوانه دولت دوازدهم عمل می‌کند، اقتضا دارد که روحانی در کنار حفظ وجهه فراجناحی، نسبت به کارآمدی و انسجام دولت تامل بیشتری از خود نشان بدهد. عضو شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان با اشاره به لحاظ کردن عقیده و خواست پایگاه رای روحانی در انتخابات و تاثیرگذاری آن در کابینه گفت: وقتی از سازمان رای 24 میلیونی سخن به میان می‌آید، فارغ از سهم هر جریان در شکل‌گیری این خیزش، نکته اساسی پاسخگویی به خواست‌ها و مطالبات پایگاه اجتماعی این رای بالا است که انسجام و هماهنگی کابینه را می‌طلبد. وی افزود: باید در نظر بگیریم که اصل بر درآمدی است و مهم‌تر از فراجناحی بودن، کار است که کابینه را انسجام می‌بخشد. کابینه در سطوح مدیریت میانی فراجناحی اما اصل بر کارآمدی است.
سایر اخبار این روزنامه
چرا سرمایه گذاران خارجی حوزه فست فود و رستوران علاقمند به حضور در ایران شده اند؟ سخنان رئیس‌جمهوری در مورد فراجناحی بودن کابینه بررسی شد نوبت آرای 42 میلیونی شبکه های قاچاقی که 5/99 درصد سود کولبرها را به جیب می زنند زیر بارِ درد محمدعلی وکیلی وقتی سنسورهای جامعه ازکارمی افتند «ابتکار» اقدام کویت مبنی بر کاهش تعداد دیپلمات‌های ایرانی را بررسی می کند لغزش بند بازها مراجع قضایی با توزیع مواد مخدر دولتی موافقت کردند بازگشت مواد مخدر به نظام قدیم ماندگاری سکانس ها و صحنه هادر قاب دوربین چگونه رقم می خورد؟ سازمان حفاظت محیط زیست دولت یازدهم چقدر موفق بوده است؟ مسیر سبز هشتمین کمیسیون برجام در وین برگزار شد پیام برجامی ایران از اروپا تا آمریکا گزینه‌های نهایی تصدی شهرداری تهران مشخص شدند 7 کاندیدا برای «بهشت» پایگاه اطلاع‌رسانی و کانال فراکسیون امید مجلس آغاز به کار کرد در نامه‌ای به رئیس‌جمهوری مطرح شد مجلس یادبود بانوی ریاضی ایران در مسجد جامع شهرک غرب برگزار شد اشک‌هایی برای مریم میرزاخانی راه دشوار روزنامه‌هاى ترقی‌خواه