روزنامه جهان صنعت
1396/04/31
در گفتوگو با رییس اتحادیه لوازم خانگی مطرح شد؛
«جهانصنعت»- افزایش اجارهبهای مغازهها در برخی نقاط شهر و همچنین رکود در بازار لوازم خانگی برای آن دسته از تولیدکنندگانی که در فکر فروش جنس بیکیفیت به مردم هستند به جایی رسیده که آنها حتی دست به اغفال مشتریان خود میزنند و سعی دارند با ایجاد جو گرانی و متشنج نشان دادن این بازار، مشتریان را به خرید ترغیب کنند اما از آنجایی که درآمد پایین و کاهش قدرت خرید مردم به آنها این اجازه را نمیدهد که به آزمون و خطا بپردازند، همه به دنبال کالای باکیفیت، متنوع و دارای خدمات پس از فروش هستند. از اینرو ترجیح آنها بر این است که پول خود را برای خرید کالایی با این ویژگیها خرج کنند.بنابراین تا زمانی که تولیدکنندگان لوازم خانگی، کالای متناسب با نیاز مردم را تولید نکنند، بازار لوازم خانگی برای این دسته از تولیدکنندگان راکد به نظر میرسد. در این میان با رونق کسبوکارهای اینترنتی در ایران و همچنین پیش رفتن برخی برندهای لوازم خانگی با تکنولوژی روز دنیا، این روزها خرید اینترنتی حتی در زمینه لوازم خانگی، متقاضیان زیادی پیدا کرده است. شاید به همین خاطر است که به نظر میرسد رکود در بازار لوازم خانگی همچنان ادامه دارد.
اما آنطور که رییس اتحادیه کشوری لوازم خانگی به ما اعلام کرد، بازار لوازم خانگی نه تنها در رکود بهسر نمیبرد بلکه تولید آن افزایش یافته است و هستند برندهای مطرحی که حتی همکاری مشترک خود را با برندهای خارجی در دستور کار قرار دادهاند اما افزایش فروش اینترنتی و عدم استقبال مردم از برندهای بیکیفیت باعث شده تا برخی تولیدکنندگان از این بازار شاکی باشند. محمد طحانپور بر این عقیده است که در حال حاضر انبار برخی فروشگاهها که کالای باکیفیت در اختیار مردم قرار میدهند، خالی است اما در مقابل با توجه به اینکه لوازم خانگی ایران صادرات قابل توجهی ندارد و همچنین با وفور تولید برخی از انواع لوازم خانگی روبهرو است که تکنولوژی خاصی ندارد، برخی تولیدکنندگان لوازم خانگی تا دو سال دیگر ورشکست خواهند شد. گفتوگوی «جهانصنعت» با رییس اتحادیه کشوری لوازم خانگی را در ادامه میخوانید:
در حال حاضر شرایط بازار چگونه است؟
افزایش هزینههای تولید برای برخی تولیدکنندگان و همچنین اجاره بهای کلان برای برخی فروشگاهها باعث شده که جو متشنجی در بازار ایجاد شود چراکه آنها بهطور کاذب مردم را از گرانیهایی که در راه است، میترسانند تا موجب رونق فروش خود شوند اما چنین چیزی واقعیت ندارد و قرار نیست افزایش قیمت خاصی در این بازار اتفاق بیفتد.
آیا شکایت تولیدکنندگان از رکود واقعیت دارد؟
به عقیده من رکودی در تولید لوازم خانگی وجود ندارد بلکه این رکود در توزیع مشاهده میشود چرا که برخی مغازهداران نمیتوانند کالاهای خود را به فروش برسانند.
در این میان با توجه به اینکه این روزها از خرید اینترنتی استقبال میشود، بخشی از فروش کالا نیز به این قسمت سوق داده شده است که البته برخی سودجویان هم در این زمینه فعالیت میکنند. از طرف دیگر از آنجایی که قدرت خرید مردم به آنها این اجازه را نمیدهد که در فواصل کوتاهی خرید کنند، ترجیح میدهند آهسته و با گشت و گذار در این بازار، کالای باکیفیت و مطمئنی را خریداری کنند. از این رو برخی برندهای لوازم خانگی که نقشه راه درستی از میزان مصرف و نیاز بازار به کالای تولید خود ندارند و شاخصههای مدنظر مشتریان از جمله کیفیت، خدمات پس از فروش، تنوع و همچنین قیمت مناسب را مدنظر قرار نمیدهند، خود به خود از دور خارج میشوند.
فروش کالاهای خارجی بیشتر است یا کالاهای تولید داخل؟
بعد از برداشته شدن تحریمها برای ایران و در پسابرجام، سیل عظیمی از کالاهای خارجی به بازار ایران روانه شده است و از آنجایی که شاخصهای مورد نظر مشتریان بیشتر در کالاهای خارجی یافت میشود، میزان فروش آنها بیشتر است. اگرچه برخی برندهای مطرح ایرانی هم در حالی که با افزایش تولید روبهرو هستند، انبارهایشان خالی است چرا که متقاضیان خود را دارند و توانستهاند با شناسایی بازار و ارائه خدمات مورد نیاز مردم، توجه آنها را به سوی خود جلب کنند.
آینده دیگر برندهای داخلی را چطور پیشبینی میکنید؟
در حال حاضر تعداد زیادی کارخانه اجاق گاز و یخچال در کشور ما وجود دارند که بدون بازاریابی و شناسایی بازار هدف، تنها به تولید میپردازند. این در حالی است که تولید چنین کالاهایی چندان کار سختی نیست و تکنولوژی خاصی ندارد. اما تولید کالاهایی مانند تلویزیون، نیاز به دانش و تکنولوژی روز دنیا دارد که اغلب نیاز بازار به این کالا با واردات تامین میشود.
بنابراین با توجه به اینکه ایران صادرات قابل توجهی در این زمینه ندارد در برخی کالاها با مازاد تولید روبهرو میشویم، همچنین تولیدکنندگانی که بدون استراتژی و شناخت بازار به تولید میپردازند، دیگر قادر به رقابت با کالاهای خارجی نخواهند بود و تا دو سال دیگر ورشکست خواهند شد. بنابراین تولید داخلی به کلی دچار بحران خواهد شد.
اگر به تعبیر برخیها فنر ارز در برود، چه وضعیتی برای بازار لوازم خانگی و قیمتها به وجود میآید؟
در گذشته با کوچکترین تغییراتی در نرخ ارز، قیمتها در بازار لوازم خانگی با افزایش قابل توجهی روبهرو میشد اما در دولت روحانی چنین اتفاقی نیفتاد و زمانی که نرخ دلار به 4200 تومان هم رسید، قیمت لوازم خانگی تغییر نکرد. از این رو بعید میدانم اتفاقی در بازار رخ دهد و به مردم قول میدهم از لحاظ نوسان نرخ ارز در بازار لوازم خانگی تغییری ایجاد نخواهد شد، پس نگران نباشند.
معمولا در نیمه اول سال، قیمتها در بازار لوازم خانگی افزایش پیدا میکند. در چهار ماه گذشته از 96، چه تغییری ایجاد شده است؟
بعد از عید، در کالای خردهوریز و همچنین دکوریجات افزایش قیمت وجود داشت اما در قیمت کالاهای بزرگ مانند تلویزیون، یخچال و ... در برخی برندهای خارجی اندکی تغییر قیمت کمتر از پنج درصد به وجود آمد که چندان محسوس نبود.
البته این در حالی است که برخی فروشگاههای نامعتبر که نمایندگی نیستند به تناسب حال و وضعیت خود، قیمتها را بالا و پایین میبرند اما اینکه احساس میشود بعد از گذشت شش ماه از سال، افزایش قیمت به وجود میآید به این دلیل است که برخی برندها با گذشت سه ماه از سال، تخفیفهایی را برای مشتری در نظر میگیرند که در اوایل شهریورماه این تخفیف را برمیدارند و مردم تصور میکنند گرانی در بازار رخ داده است.
به نظر شما قراردادی همچون توتال چه تاثیری بر صنایع داخلی میگذارد؟
با قرارد توتال با ایران، قفل برجام باز شد. اگرچه برخی افراد از سهم کمتر ایران در این قرارداد گلایه میکنند اما به عقیده من، سهم 51 درصدی توتال در این قرارداد به نفع اقتصاد و صنایع ایران است چراکه هرچه سهم ایران در قراردادهای مربوط به سرمایهگذاریها در کشور کمتر باشد به نفع صنایع داخلی است. این در حالی است که در برخی قراردادهای مشترک در زمینه خودروسازی چون همه چیز به نام ایران تمام میشود، کشور مقابل چندان تلاشی انجام نمیدهد. بنابراین اگر قرارداد مشترکی به نام ایران تمام نشود، کالای با کیفیتتری دست مردم خواهد رسید و کار به درستی پیش خواهد رفت.
قرار است بار دیگر طرح کارت اعتباری کالا راه بیفتد. این اقدام را چطور ارزیابی میکنید؟
انجام چنین کاری، آزمون و خطای دیگری است که همچنان در سرکاری بودن این طرح تغییری ایجاد نمیکند چرا که حتی در فاز جدید این طرح هم با ما به عنوان اتحادیه لوازم خانگی مشورتی صورت نگرفته است. بنابراین نمیتواند مشکلی را از تولیدکننده و مصرفکننده حل کند.
این طرح حتی در فاز جدید خود هم نوعی مسکن مقطعی است که نمیتواند کار گستردهتری انجام دهد. به عقیده من، دولت قصد دارد با ارائه چنین طرحهایی به مردم کمک کند اما این راه کمک به مردم نیست و تنها آنها را سر کار میگذارد. از این رو طرح کارت اعتباری کالا این بار هم موفق نخواهد بود.
شما چه پیشنهادی برای اصلاح این طرح دارید؟
اعتبار این کارتها میتواند بهعنوان وام ازدواج در اختیار زوجهای جوان قرار گیرد تا زمان ارائه وام ازدواج کوتاه شود. همچنین با توجه به اینکه صنعت لوازمخانگی نیازمند واردات تکنولوژی و علم روز دنیاست، دولت میتواند اعتبار این کارتها را در اختیار تولیدکننده قرار دهد تا این قشر با واردات تکنولوژی روز قادر به تولید کالای باکیفیت شوند. در این میان تنوعبخشی به خرید کالا از راهکارهای اجرای درست این طرح به شمار میرود.
این در حالی است که علاوه بر اجرای درست این طرح، باید با تولید کالای باکیفیت به دنبال صادرات لوازم خانگی باشیم چراکه آلمان، ایتالیا و چین به بازار لوازم خانگی ایران برای تولید مشترک وارد شدهاند که باید به دنبال همکاری بیشتر با این بخش باشیم تا کالای باکیفیت تولید شود و مردم از آن برخوردار شوند.
به عنوان سوال آخر، وضعیت قیمت لوازم خانگی تا چند ماه آینده را چطور پیشبینی میکنید؟
در حال حاضر برخی برندهای ایرانی که فروش زیادی هم دارند، قیمتهای خود را تا حدی کاهش دادهاند البته پیشبینی میشود تا چند ماه آینده، برخی برندهای خارجی افزایش قیمت 5 تا 10 درصدی را در کالاهای خود اعمال کنند.
اما در رابطه با برندهای داخلی بعید به نظر میرسد که تفاوت قیمت آنچنانی ایجاد شود.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
طبیب تورم میرود
انتخاب وزیر کشور نتیجه یک معامله بود؛ این اتفاق نباید تکرار شود
واکنش کشورها به کارشکنی های آمریکا
مقابله تیم حقوقی ترامپ با دادستان ویژه پرونده ارتباط با روسیه؛
شرکت ملی مس به بالاترین میزان تولید خود رسید؛
بررسی انتقال داراییهای بانکی به سمت بازار مسکن؛
فرماندار شهرستان ری خبرداد؛
رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان مرودشت:
بوق زدن با ماشین امیر قطر!
بررسی عملکرد زنگنه در دولت یازدهم؛
در گفتوگو با رییس اتحادیه لوازم خانگی مطرح شد؛
بررسی «جهان صنعت» از وضعیت اسفناک کودکان مطلقه
استقبال چشمگیر استارت آپ ها از بیستوسومین نمایشگاه بینالمللی الکامپ تهران؛
لزوم تغییر سیاستهای اقتصادی
ضمانت اجرای بیمههای جبران خسارات هوایی
جدال بانک مرکزی و سازمان بورس بر سر بانکها
سرمایهگذاران آماده ورود به صنعت گردشگری ایران
لزوم تغییر سیاستهای اقتصادی
رای مردم در سهمیه بندی دولت دوازدهم
پیامدهای بحران دیپلماتیک ایران و کویت
پیامدهای بحران دیپلماتیک ایران و کویت
پیامدهای بحران دیپلماتیک ایران و کویت