اميد به تحول سينما از استان‌ها و شهرستان‌ها

نگاه جدي به شهرستان‌ها در حوزه سينما رويكردي است كه سازمان سينمايي دولت سيزدهم سعي كرده در آن گام‌هاي مؤثري بردارد، هرچند اين گام‌ها بيشتر ناظر به مباحث سخت‌افزاري است و هنوز به نظر مي‌رسد در بحث نرم‌افزاري رويكردها از قوت لازم برخوردار نيست. با این وجود مي‌توان همين اندازه جدي گرفتن ظرفيت‌هاي شهرستاني و استاني براي پيشرفت سينما را به فال نيك گرفت. برگزاري رويداد جشن مهر سينماي ايران تكاپويي در همين مسير است.
روز گذشته نشست خبري دومين جشن مهر سينماي ايران برگزار شد و در جريان آن مباحث مربوط به تقويت ظرفيت‌هاي سينمايي در استان‌ها و شهرستان‌ها و برنامه‌هاي سازمان سينمايي در اين‌باره مورد بحث قرار گرفت.
قدرداني از هنرمندان استاني
در آغاز اين نشست قادر آشنا، دبير دومين جشن «مهر سينماي ايران» گفت: سال گذشته نخستين دوره اين رويداد هنري را برگزار كرديم. از آنجا كه مي‌خواستيم روز ملي سينما را صرفاً در تهران جشن نگيريم و به آن عموميت ببخشيم، اين رويداد را راه‌اندازي كرديم. ضمن اينكه در جشن‌هاي قبلي تنها تهيه‌كنندگان و كارگردانان ديده مي‌شدند، اما هيچ‌گاه به دارندگان آموزشگاه‌ها و استانداران دغدغه‌مند در حوزه سينما توجه نمي‌شد. تجليل‌ها هم فقط به جشنواره‌ها معطوف بود، از اين‌رو سال گذشته جشن «مهر سينماي ايران» را راه‌اندازي و اين جشن را در 22 استان برگزار كرديم كه در جريان آن، 38 هنرمند استاني مورد تجليل قرار گرفتند.


همه استان‌ها پاي كار سينما مي‌آيند
آشنا عنوان كرد: از ارديبهشت‌امسال، كار دوره دوم را شروع كرديم و به ادارات‌كل نامه زديم تا ببينيم با برگزاري اين جشن موافق هستند يا نه كه خوشبختانه همه استان‌ها اعلام آمادگي كردند. از اين‌رو با حضور مديران فرهنگي استان‌ها و مشاركت صداوسيما، انجمن سينماي جوانان استان‌ها براي برگزاري اين جشن ابراز تمايل كردند.
او با اشاره به اينكه اين جشن، 13 مهر در تهران برگزار مي‌شود، مطرح كرد: از سه مستندساز برتر، سه كارگردان فيلم كوتاه‌، سه انيميشن‌ساز، دفاتر موفق انجمن سينماي جوانان ايران، سه استاندار كه در حوزه زيربنايي كمك كرده‌اند، سه مديركل دغدغه‌مند، وزراي حامي، هنرمندان پيشكسوت، كساني كه به حوزه زيرساخت چه در بخش خصوصي و چه دولتي توجه داشته‌اند، پرفروش‌ترين فيلم، پركارترين تهيه‌كننده و كارگردان، سه نويسنده برتر و پژوهشگر برتر تجليل مي‌شود. همچنين بنا داريم به‌طور جدي از هنرمندان استاني قدرداني كنيم. جشن «مهر سينماي ايران» از ابتكارات آقاي اسماعيلي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي است و ما مي‌خواهيم آن را برجسته كنيم.
چشم اميد به ظرفيت‌هاي استاني
در بخش ديگري از اين نشست، محمدرضا سوقندي، مديركل امور استان‌هاي سازمان سينمايي نيز در سخناني بيان كرد: اگر قرار است تحولي در سينما رخ دهد، اين تحول از شهرستان‌ها و استان‌ها خواهد بود. مهر سينماي ايران در اين فضا تعريف مي‌شود، در فضايي كه استان‌ها ديده شوند.
او ادامه داد: مهر سينما، فرصتي براي ديدن خود سينماست. توليد در سينما نبايد وابسته به دولت باشد، بلکه بايد در سبد زندگي مردم قرار گيرد و سينما در سبد مصرف فرهنگي باشد. اينك از نظر تعداد مخاطب در سينما، وضعيت مناسبي نداريم و سينماها با استقبال كم مخاطبان روبه‌رو هستند. رشد سينما و هنر با مخاطب است و مهر سينما مي‌خواهد سينما را در سبد هزينه خانوار بياورد. اگر اين اتفاق بيفتد و اگر توليد از دل مخاطب بيرون بيايد، در سطح بين‌الملل هم وضعيت مطلوب‌تري خواهيم داشت و ديگر شاهد ابتذال علمي در سينما نخواهيم بود‌.
نياز مبرم سينما به اصلاح محتوا
آنچه مديركل استان‌هاي سازمان سينمايي درباره توسعه مخاطب سينما در استان‌ها به آن اشاره مي‌كند با وجود محتواي ضعيف فيلم‌هاي سينمايي ايراني مي‌تواند رويكردي تك‌بعدي قلمداد شود، چراكه نگاه به استان‌ها و شهرستان‌ها نبايد صرفاً براي پر كردن خلأ بحران مخاطب جدي گرفته شود كه اگرچنين شد اين رويكرد مي‌تواند حتي آسيب‌زا هم باشد، از آن جهت که سينماي ايران به لحاظ محتوا نياز مبرم به اصلاح و ترميم مؤلفه‌هاي فرهنگي خود دارد. در اين رابطه آنچه اهميت دارد، اين است كه بتوان از ظرفيت استان‌ها و شهرستان‌ها براي تقويت شاكله نرم‌افزاري سينماي ايران بهره جست و اين مسئله نياز به غور در جزئيات بيشتر و امور پژوهشي موشكافانه‌تري دارد.
محرك‌هاي جامعه در سينما فعال نيست
سوقندي در اين‌باره يادآور مي‌شود: گاهي پيام برخي آثار سينمايي در شأن ملت ايران و فرهنگ و تمدن ما نيست. متأسفانه محرك‌هاي جامعه در حوزه سينما فعال نيست، به همين دليل بار اصلي روي دوش حوزه‌هايي چون سياست و امنيت مي‌افتد. حركت مهر سينما در مسير عمومي‌سازي و همگاني‌سازي فرهنگ سينما و سواد سينمايي در كشور است. البته بايد نقش رسانه‌ها را هم در اين حركت ديد، زيرا نقشي بي‌بديل و ممتاز است.
پويايي انجمن سينماي جوانان
مهم‌ترين پايگاه توسعه استاني و شهرستاني سينما در كشور بي‌ترديد دفاتر انجمن سينماي جوانان است كه در سرتاسر كشور در دولت سيزدهم فعال‌تر از قبل به كار خود ادامه مي‌دهند و نگاه‌هاي جدي‌تري به اين دفاتر وجود دارد. بار اصلي بحث آموزش در سينما بر عهده اين دفاتر است و همواره استعدادهاي خوبي نيز از دل انجمن بروز و ظهور يافته‌اند. تقويت انجمن سينماي جوانان ايران مي‌تواند در پروسه سينمايي ايران براي همه ايرانيان يك سرمايه‌گذاري ايده‌آل محسوب شود.