روزنامه کيهان
1402/07/08
اخبار ویژه
وارونهنمایی روند رو به رشد سرمایهگذاری در اقتصاد ایرانروزنامه زنجیرهای اعتماد در ادامه روند تحریفگری و سیاهنماییهای اقتصادی، مدعی فرسودگی اقتصاد ایران در زمینه سرمایهگذاری شد و رشد دوساله سرمایهگذاری در دولت سیزدهم را سانسور کرد!
این روزنامه بیآنکه مشخصا به نقش دولت روحانی در پسرفت اقتصاد کشوراشاره کند، نوشت: دادههاي موجود نشان ميدهد كه براي سومين سال متوالي و براساس قيمتهاي ثابت 1395 بانك مركزي، استهلاك سرمايه با رقم سرمايهگذاري جديد در سال 1400 برابر شده است. اين اتفاق بدين معني است كه كاسته شدن سرعت رشد سرمايهگذاري، موجب شده تا استهلاك سرمايهگذاريهاي قبلي با سرمايهگذاريهاي جديد برابري كند و شكاف بين اين دو رقم به حداقل برسد. استمرار عدم رشد يا افت سرمايهگذاري، ميتواند نگراني پيشي گرفتن استهلاك از سرمايهگذاري جديد را تشديد كند. نسبت «استهلاك» به «موجودي سرمايه» در يك دوره 13 ساله روند صعودي داشته و از 4 درصد در سال 87 به 5 درصد در سال 1400 رسيده است. نمود بيروني «استهلاك» را ميتوان اين روزها در اقتصاد ايران مشاهده كرد. در نماهاي «كلان» استهلاك، ميدانهاي نفتي و گازي و پالايشگاهها و كارخانجات صنايع پايه و... هستند كه با مشكل بهرهوري و كاهش توليد مواجه ميشوند.
طي دهه 90 بهطور ميانگين رقمي حدود 4.5 درصد از ارزش موجودي سرمايه ثابت در اقتصاد ايران مستهلك شده است. بنابراين بايد هر سال به ميزاني تشكيل سرمايه جديد انجام شود تا نهتنها استهلاك داراييهاي موجود جبران شود، بلكه ظرفيت جديدي براي افزايش توليد ناخالص داخلي نيز ايجاد شود.
روزنامه اعتماد افزود: به ويژه پس از اعمال شديدترين تحريمها عليه ايران، روند عمومي سرمايهگذاري واقعي در حوزه ماشينآلات و ساختمان طي سالهاي 1390 تا 1401 كاهشي بوده به نحوي كه سرمايهگذاري در ساختمان از حدود 256 هزارميليارد تومان به قيمت ثابت 1395 در سال 1390 به 152 هزارميليارد تومان در سال 1401 و سرمايهگذاري در ماشينآلات نيز از حدود 260 هزارميليارد تومان در سال
1390 به 115 هزار ميليارد تومان در سال 1401 كاهش يافته است.
نكته قابل توجه در روند رشد سرمايهگذاري ايران اين است كه طي دهه 80، ميانگين رشد سرمايهگذاري مثبت بوده است. اما در دهه 90 به ميزان قابل توجهي كاهش و روند منفي به خود گرفته است. يكي از عمدهترين دلايل عدم رشد اقتصادي در دهه 90 كاهش رشد در سرمايهگذاري بوده است. در واقع بهطور كلي پايين بودن سطح سرمايهگذاري در بيشتر كشورهاي در حال توسعه مهمترين دليل اقتصادي پايين بودن رشد اقتصادي به حساب ميآيد و گرفتار شدن در تله فقر نيز رخ ميدهد. در متون اقتصادي تله فقر زماني ايجاد ميشود كه كاهش سرمايه، رشد اقتصادي را تحتتاثير قرار دهد و يك نظام اقتصادي براي رهايي از فقر به سرمايه قابل توجهي نياز داشته باشد».
آنچه در شبه گزارش روزنامه اعتماد مشخص است، کتمان نقش ویرانگر دولت روحانی در افول سرمایهگذاری و همچنین بهبود شاخصهای این حوزه پس از اتمام دوره دولت روحانی است. در این دوره، سرمایهگذاریهای کشور
۴۷ درصد کاهش یافت. همچنین در دهه ۹۰ تشکیل سرمایه ثابت حوزه ماشینآلات، حدود ۶۱ درصد کاهش یافت و تشکیل سرمایه ثابت در حوزه ساختمان با کاهش۴۱ درصدی مواجه بود.
بر اساس آمار بانک مرکزی، در سال ۱۳۹۱ رقم تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در کشور به ۳۹۸۸۰۴۳ میلیارد ریال رسید، اما در دولتهای یازدهم و دوازدهم مکررا این رقم نزولی شد و در سال ۱۳۹۹ به ۲۵۷۴۰۰۲ میلیارد ریال
رسید. یعنی در دولت روحانی تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در کشور بیش از ۳۰ درصد کمتر شد.
یکی از ادعاهای دولت قبل، رشد چشمگیر سرمایهگذاری به ویژه سرمایه خارجی صرفا با دستیابی به توافق هستهای و ذیل سیاست «تعامل با جهان» بود. با این حال آمارهای رسمی کشور نشان میدهد کاهش سرمایهگذاری در دولت قبل، هم در بخش سرمایهگذاری داخلی و هم در بخش جذب سرمایهگذاری خارجی رخداده است. بر اساس آمار سازمان بینالمللی آنکتاد، که آمار جریان سرمایهگذاری در جهان را اعلام میکند، میزان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران در دولت گذشته به پایینترین سطح دو دهه اخیر سقوط کرده است.
در همین حال، آمار منتشره نشان میدهد طی فعالیت دولت سیزدهم، نرخ رشد تشکیل سرمایه در ماشینآلات در تمام فصلهای دوران این دولت دو رقمی بوده است. طبق اعلام بانک مرکزی، نرخ رشد تشکیل سرمایه در ماشینآلات در سال ۹۷ منفی ۲۱.۲، سال ۹۸ منفی ۱۳.۲ درصد و سال ۹۹ این عدد ۳.۵ درصد شد اما در سال اول فعالیت دولت سیزدهم (سال ۱۴۰۰) نرخ یادشده دو رقمی و ۱۲.۵ درصد و سال گذشته نیز ۱۵.۴ درصد شد.
در همین حال و در حالی که میانگین رشد اقتصادی طی دهه ۹۰، شامل
۸ ساله دولت تدبیر و امید تنها ۰.۷ درصد یعنی چیزی نزدیک به صفر بوده، براساس آمارهای بانک مرکزی، رشد اقتصادی دو سال اخیر به ۴.۴ درصد رسیده است که از جمله افزایش سرمایهگذاری درآن موثر بوده است. نرخ رشد فصل بهار امسال 7/9 درصد بوده است.
بر اساس آمارهای بانک مرکزی، نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص کل در سال ۱۴۰۱ به مثبت ۶.۷ درصد رسید و حتی این نرخ در بخش ماشینآلات رشد ۱۵.۴ درصدی را ثبت کرد، درحالی که میانگین نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در هشت سال دولت قبل منفی ۶.۹ درصد بود.
از سوی دیگر گزارشهای آماری حاکی است که حجم سرمایهگذاری خارجی از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تا فروردین امسال، ۶ میلیارد و ۵۱ میلیون دلار بود که در مقایسه با مدت مشابه فعالیت دولت قبل ۸۴.۳ درصد رشد داشته است. در این دوره تعداد ۴۰۱ طرح سرمایهگذاری خارجی به ارزش ۱۰ میلیارد
و ۷۶۵ میلیون دلار مصوب شد که شامل ۳۶۰ طرح جدید به ارزش
۱۰ میلیارد و ۲۵۴ میلیون دلار و ۴۱ طرح افزایش سرمایه به ارزش
۵۱۱ میلیون دلار بود که به تصویب رسید. میزان سرمایهگذاری دولت قبل در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ برابر یک میلیارد و ۳۰ میلیون دلار بود.
رشد ۷.۷ درصدی تشکیل سرمایه ثابت در بخش ماشینآلات در سال گذشته هم نشانهای از احیای اقتصاد کشور به ویژه در بخشهای صنعتی و همچنین کمرنگشدن تحریم در حوزه دسترسی کشور به ماشینآلات تولید به شمار میرود. خبرآنلاین: برکناری بهزاد نبوی اصلاح طلبان را سردرگم کرد
خبرگزاری وابسته به برخی مدیران دولت روحانی میگوید برخی اصلاح طلبان در زمین اصولگرایان بازی میکنند و اختلافات در جبهه اصلاحات بعد از ریاست آذر منصوری تشدید شده است.
روحانی اخیرا در دیدار اعضای حزب کارگزاران سخنانی گفت که ادامه فعالیت چراغ خاموش وی و همطیفانش در تدوین فهرستهای انتخاباتی بود. او گفت: سکوت منفعلانه و اعتراض خیابانی چارهساز نیست و صندوق رای و انتخابات راهحل نهایی است. و این که «اگر بدانیم فداکاری ما اثر مثبتی برای نظام دارد باید فداکاری کنیم».
به گفته وی: تجربه نشان داده اعتراضات خیابانی و یا سکوت منفعلانه هیچ وقت به نتیجه نرسیده است؛ کنشگری دقیق و فعال و مشارکت سیاسی قطعا امری به مراتب سختتر از اعتراض خیابانی و سکوت منفعلانه خواهد بود. از این نظر صندوق رای و انتخابات راهحل نهایی است. شرایط واقعا سخت است، اما مهمترین موضوع اقناع مردم به مشارکت در انتخابات است تا تجربه دو انتخابات ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ تکرار نشود.
این سخنان در حالی است که بنابر اظهارات برخی رسانهها و فعالان اصلاح طلب، دست کم پنج حزب وابسته به این طیف به همراه کسانی چون جهانگیری و روحانی و عارف و لاریجانی افرادی را برای ثبت نام انتخاباتی گسیل کردهاند و دست کم 800 نفر از طیف اصلاح طلبان نامزد انتخابات شده است و این در حالی است که طیف تندرو در جبهه اصلاحات خواستار تحریم انتخابات بوده چنانکه 15 حزب آنها با 16 حزب دیگر برای حضور در انتخابات 1400 همراهی نکردند.
16 حزب اصلاح طلب به همراه خاتمی در آن انتخابات از همتی حمایت کرده بودند.
در این شرایط خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی نوشت: «اختلافات در جبهه اصلاحات خاصه بعد از ریاست آذر منصوری بر آن بیش از آنکه سوژه مورد علاقه اصلاح طلبان باشد از سوی برخی رسانه های حامی دولت و اصولگرایان برجسته شده است.
هنوز ۶ ماه تا موعد انتخابات مجلس مانده و به نظر نمیرسد که اصلاحطلبان بخواهند و مهمتر بتوانند نقشآفرینی تعیینکنندهای داشته باشند. این موضوع پس از آن مطرح شد که رئیس جبهه اصلاحات تغییر کرد که این موضوع باعث بروز انتقاداتی در میان اصلاحطلبان شد. ریاست آذر منصوری به مذاق چه کسانی خوش نیامد؟ اوایل تیر ماه گذشته انتخابات جبهه اصلاحات برگزار شد و با رای اعضا «آذر منصوری» جایگزین «بهزاد نبوی» شد. این تغییر اما به مذاق برخی از اصلاحطلبان خوش نیامد. بیشتر افرادی که نسبت به این انتخاب واکنش منفی داشتند، از طیف کارگزاران و چهرههای همسو با آنها بودند.
حالا سه ماه بعد از انتخابات ریاست جدید جبهه اصلاحات، حواشی این جابجایی همچنان ادامه دارد، در جدیدترین مورد، غلامحسین کرباسچی از چهرههای شاخص حزب کارگزاران، باز هم به این ماجرا اشاره کرده است، او کنار رفتن بهزاد نبوی و سر کار آمدن آذر منصوری را یک «خسران» برای اصلاحطلبان دانسته است. کرباسچی در اظهاراتی به تندی نسبت به انتخاب منصوری انتقاد کرده و گفته «اینکه اصلاحات از نبوی عبور کرد و یک خانم را در این مقام از حزب اتحاد گذاشت، یک خسران برای اصلاحطلبان است.»
خبرآنلاین افزود: برخی ناظران معتقدند در میان اصلاحطلبان آن طیفی که به دنبال حضور در حاکمیت هستند، در دسته منتقدان انتخاب آذر منصوری قرار دارند. با نگاهی به منتقدان، نام حزب کارگزاران و برخی چهرههایی که برای انتخابات مجلس آستین بالا زده بودند، در میان منتقدان دیده میشود. برخی دیگر از چهرههایی که با برند اصلاحطلب در سیاست حضور دارند نیز بر همین منوال حرکت میکنند؛ به عنوان مثال محمدعلی وکیلی نماینده مجلس دهم نیز گفته بود که «وقتی آقای نبوی از ریاست جبهه اصلاحات میرود، معنایش این است که کف و سقف جریان اصلاحات با یک دیگر خیلی فاصله گرفته است».
در همین حال، روزنامه سازندگی به قلم محمد قوچانی درباره چگونگی حضور محتمل حزب کارگزاران در انتخابات نوشت:صورت حضور در انتخابات میتواند الف. حضور انفرادی حزب کارگزاران باشد که کمیته سیاسی به آن رای منفی داده است اما اشکال حضور ائتلاقی حزب نیز منطقاً در چهار صورت ممکن است: یکم. در قالب جبهه اصلاحات که سازوکار طبیعی فعالیت کارگزاران است، دوم. در قالب جبهه جدیدی از اصلاحطلبان مانند جبهه جمهور که در انتخابات سال ۱۴۰۰ از همکاری برخی احزاب اصلاحطلب شکل گرفت. سوم. در صورت جبهه اعتدال با معتدلین اصولگرا و اصلاحطلب و چهارم. در صورت اپوزیسیون یا جنبش اجتماعی. رای کمیته سیاسی البته در نهایت همراهی با جبهه اصلاحات است اما مشکل اینجاست که جبهه اصلاحات، بهخصوص با صورتبندی جدید خود فاقد راهبرد مشخصی است تا جایی که در اطلاعیه پیش از ثبتنام اولیه گفته توصیهای به اصلاحطلبان ندارد».
یادآور می شود طبق برخی گزارشها سران کارگزاران شمار زیادی از افراد همسو را به ثبتنام چراغ خاموش ترغیب کرده اند. رئیس رژیم صهیونیستی: دودستگی در حال از هم دریدن اسرائیل است
رئیس رژیم صهیونیستی گفت: ۵۰ سال پس از جنگ یوم کیپور، اسرائیل با «وضعیت اضطراری» روبهرو است.
به گزارش روزنامه تایمز اسرائیل، ایتسخاک هرتزوگ فرمانده نیروهای دفاعی این رژیم، حین سخنرانی در مراسم یادبود هشدار داد «شکاف و افتراقی که موجب دودستگی در جامعه اسرائیل شد، به یکپارچگی ارتش آسیب میزند.
هرتزوگ در مراسم یادبودی که در پنجاهمین سالگرد جنگ یوم کیپور برگزار شد، گفت: دودستگی و افتراق، اسرائیل را با وضعیت اضطراری ملی رویارو کرده است.
هرتزوگ در این مراسم که در تالار موزه لاتورن برگزار شد، گفت: «نیمقرن پس از جنگ یو کیپور، جامعه اسرائیل دچار تفرقه و دودستگی شده، و این بحران ۹ ماه است که با ما است، جامعه را از هم میدرد و مستقیم به جامعه، اقتصاد و امنیت آسیب میزند.»
هرتزوگ افزود، «انکار نمیتوان کرد که در قعر وضعیت اضطراری واقعی داخلی قرار داریم. انکار نمیتوان کرد که میبایست اکنون زمان تأمل، آموختن، و مسئولیتپذیری است. ما همه میبایست این واقعیت را عمیقاً درک کنیم که تابآوری ملی و امنیت با وضعیت داخلی اسرائیل پیوند مستقیم دارد. حل بحران جاری و پل زدن بر اختلافات تفرقهبرانگیز گوناگون، مهمترین و فوریترین گامهایی است که ۵۰ سال پس از جنگ یوم کیپور، میبایست برای تأمین امنیت برداریم.»
«نفتالی بنت» نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی هم اعلام کرد، این رژیم وارد چرخه دودستگی و مسمومیت شده است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا رؤیای بازگشت به قدرت را دارد، گفت: هر چیزی زمان و دورانی دارد.
نفتالی بنت تاکید کرد: عاملی که من را به تشکیل دولتی دور از انتظار و استثنایی سوق داد، این بود که دقیقاً از آنچه اکنون شاهد آن هستیم جلوگیری کنم. به همین علت است که خود را در معرض خطر قرار دادم و ضربه شخصی شدیدی خوردم. این کار را آگاهانه انجام دادم، زیرا وضعیت فعلی دقیقاً همان چیزی است که تلاش کردم از آن جلوگیری کنم؛ اسرائیل اکنون در حال ورود به یک چرخه از دودستگی و مسمومیت است.
سایر اخبار این روزنامه
شهیدان، ستارگان راهنمایند از پیام آنان برای آبادی دنیا و آخرت بهره بگیریم
پرتاب ماهواره «نور 3» رقمخوردن برگ زرین جدیدی به دست سپاه است
فرمانده عملیات یگان امداد بندرعباس به شهادت رسید
نمایش حرفهای ورزشکاران ایران در بازیهای آسیایی رؤیای دشمنان وارونه تعبیر شد!
باد همچنان به پرچم ایران میوزد از پروژه بزرگ آبرسانی تا مدالهای رنگارنگ هانگژو
وحدت شیعه و سنی تاکتیک نیست؛ وظیفه است (یادداشت روز)
اخبار ویژه
اوضاع و احوال نامزدهای اصلی انتخابات آمریکا بایدن در حال استیضاح، ترامپ در حال محاکمه
افتتاح ۱۰ هزار واحد مسکن مهر پردیس پس از ۱۰ سال
اجتماع بزرگ ذاکران نبوی با حضور پرشور مردم در سنندج برگزار شد
زنگهای خطر «زمستان سخت» برای انگلیس از هماکنون به صدا درآمد