بلاگر‌ها و زندگی صورتی بلای جان جوانان در آستانه ازدواج

لیست بلندبالایی از مراسم‌ها تا رسیدن به جشن ازدواج، خرید‌های پر هزینه جهیزیه و لوازم مورد نیاز روز عروسی، آتلیه و عکس برداری، تالار عروسی، ماشین عروس تا سال‌های بعدی شامل سالگرد ازدواج، مراسم‌های تولد، جشن اعلام جنسیت فرزند و جشن تولد‌های فرزند یا فرزندان در قالب پست‌ها و استوری‌های بلاگر‌هایی که عمدتاً از جامعه زنان هستند، تبدیل به درخواست و آرزو‌های جوانانی شده که در هر نقطه از ایران، زندگی شیرین و مناسب را در گرو برآورده شدن تمام آن توقعات می‌بینند.
بلاگر‌ها نه صرفاً در ایران، که در بیشتر شهر‌های جهان، تبدیل به معضل شده‌اند. اگر چه برای آن‌ها سود تبلیغات شیرین است، اما تلخی را به کام سایر مردم نشانده‌اند. تلاش برای شبیه‌شدن به بلاگر‌ها و زندگی آن‌ها منجر به این شده که افراد به هر نحو، درآمد خود را هزینه تهیه لباس، عمل‌های زیبایی، اجازه منازل گران قیمت و تهیه لوازم فانتزی کنند، در حالی که از زندگی واقعی بلاگر‌ها بی خبرند. این افراد بی توجه به تأثیری که بر فرهنگ عمومی مردم می‌گذارند، صرفاً به جهت کسب درآمد می‌کوشند تا هر چیزی را در هر شکلی تبلیغ کنند و در نتیجه این سودگرایی منجر به تغییر شکل زندگی عادی افراد می‌گردد، به حدی که نوع غذایی که مصرف می‌کنند باید مطابق نظر سفارش‌دهنده تبلیغ باشد!
در کشور‌های اسلامی، علاوه بر بلاگر‌هایی مشابه سایر جهان، حجاب استایل‌ها نیز به این مسئله اضافه شده‌اند که عمده همان سبک زندگی را صرفاً با نوعی از پوشش اسلامی با ذائقه مسلمانان به روزرسانی کرده‌اند. مشکل اساسی شکل‌گیری این گروه، تعریفی است که از زندگی اسلامی ارائه می‌کنند، در حالی که جز حفظ حدی از پوشش، بقیه موارد آن اسلامی نیست. به عنوان نمونه، مصرف‌گرایی بی‌حد حجاب استایل‌ها در پوشاک و تأثیر صعودی بر قیمت بازار قیمتی اجناسی که جامعه مذهبی عمده مصرف کننده آن است، منجر به آن شده که صرفاً داشتن پوشش اسلامی، زندگی لاکچری به حساب آید و به همان نسبت، گرایش به پوشش‌های مکمل شکل گیرد.
آنچه مورد توجه است، تأثیر بلاگر‌ها بر توقعات جوانانی است که در آستانه ازدواج قرار دارند و مکرراً خود را با چنین افرادی مقایسه می‌کنند و زندگی نرمال را در برآورده کردن لیست بلندبالای موارد مادی می‌بینند. تحقیقات در مراکز مشاوره نشان می‌دهد موارد بالایی از اختلاف در دوران عقد و سال نخست ازدواج و نهایتاً جدایی در مدتی کوتاه، به دلیل مقایسه‌هایی است که در مسئله مالی و مادی صورت گرفته‌است. حداقل در پنج سال گذشته، مقایسه‌ها از خود با فامیل به سمت خود با دوستان فضای مجازی و بلاگر‌ها تغییر جهت داده‌است. دختران و پسران پیش از قرار گرفتن در روند ازدواج، بر اثر الگو‌هایی که از سوی بلاگر‌ها عرضه می‌شود، حتی در معیار‌های انتخاب نیز دچار کلیشه‌های مجازی می‌شوند و معیار‌هایی از جمله رنگ پوست، سایز بدن، قد و وضعیت زندگی طرف مقابل، بیش از اصول تأثیرگذار در زندگی آینده مانند ایمان، اخلاق و وضعیت شغلی ملاک قرار می‌گیرد. در مرحله بعد نیز، توان پسر یا دختر در برآورده کردن سبک زندگی بلاگری سنجیده می‌شود. دختر چه میزان توانایی تهیه جهیزیه با فلان سبک را دارد؟ آیا لیست جهیزیه شامل موارد مد‌نظر پسر خواهد بود؟ تجهیزات مراسم عروسی تا چه میزان مطابق مدل عروسی فلان بلاگر خواهد بود؟ آیا پسر می‌تواند زندگی رؤیایی دختر را با سبک فلان فرد تهیه کند؟


اگر چه ممکن است به‌نظر آید این مسئله متوجه قشر مرفه خواهد‌بود، اما تحقیقات نشان می‌دهد افراد طبقه متوسط بیش از طبقه مرفه به دنبال شبیه کردن زندگی خود به افراد مشهور و شناخته شده‌است، چراکه تفکر غالب طبقه متوسط، موفقیت و سعادتمندی را در رسیدن به زندگی طبقه مرفه ترسیم می‌کند و از این رو به هر قیمتی، اعم از فروش اموال و وام‌های سنگین، می‌کوشد تا در انتخاب، به سبک آن‌ها عمل کند. بلاگر‌ها به دلیل وابستگی به درآمد حاصل از بلاگری و تبلیغات نیازمند جلب توجه طبقه مرفه یا در واقع طبقه پرمصرفند و از این‌رو، آنچه را که تصویر می‌کنند، بر اساس ذائقه طبقه مرفه شکل گرفته‌است، بنابراین کسانی که برای شباهت به بلاگر‌ها تلاش می‌کنند، در واقع به دنبال شباهت به طبقه مرفه هستند. البته شواهد مختلف از وضعیت زندگی جوانان طبقه مرفه نشان می‌دهد این افراد نیز رقابتی تنگاتنگ با یکدیگر در تبرج زندگی دارند و از این رو بلاگر‌ها نیز بنابر شباهت با هر یک از گروه‌های متمول، نماینده یک شیوه و سیاق محسوب می‌شوند.
در هر حال، این بلای فرهنگی در حال نابودی فضای ازدواج جوانان است و حتی در بین کسانی که تا حدی از امکانات مادی برای شروع زندگی برخوردارند نیز فضایی از رقابت منفی و غیرعقلانی را ایجاد کرده که منجر به عقب‌نشینی از ازدواج شده‌است. از سویی کسانی که در مسیر ازدواج، از رسیدن به آرمان زندگی بلاگران ناتوانند، با حسرت و کاهش عزت‌نفس و نوعی از سرخوردگی اجتماعی، زندگی خود را شروع می‌کنند و همواره رؤیای رسیدن به زندگی صورتی در ذهنشان باقی می‌ماند و با هر بار شکست در آرزوها، طرف مقابل را سرزنش و محکوم می‌کنند. این مسئله بالاخص در سال‌های اول ازدواج، منجر به طلاق عاطفی و از هم گسیختگی زندگی می‌گردد.  پژوهشگر اجتماعی