تقدیم بودجه 1403 به مجلس با محوریت انضباط مالی و رفع ناترازی

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، به منظور تقدیم رسمی لایحه بودجه سال 1403 کل کشور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی حضور یافت.
وی در این مراسم با اشاره به تلاش دولت و مجلس در مسیر اجرای قانون بودجه 1402، با محوریت رشد تولید و مهار تورم گفت: در سال 1402 دولت، مجلس و دیگر دستگاه‌ها با همراهی ملت توانستند ضمن ناکام گذاشتن توطئه‌های دشمن، گام دیگری در جهت رشد اقتصادی، تعالی کشور و نزدیک‌تر شدن به قله بردارند.
رئیس‌جمهور در ادامه با بیان اینکه تلاش ما در دولت این بود که اجرای قانون بودجه 1402 کاملا قابل سنجش و گزارش باشد، تصریح کرد: درباره لایحه بودجه 1403 نیز تلاش شده واقعیت‌ها دیده شود؛ هم در بخش هزینه‌ها و هم درآمدها و هم برنامه‌ها تلاش کردیم بودجه‌ای واقعی ارائه شود.
رئیسی با تشکر از زحمات نمایندگان مجلس برای تصویب برنامه هفتم توسعه و با ابراز امیدواری نسبت به اینکه این برنامه با تلاش دولت و نمایندگان برخلاف برنامه‌های پیشین که معمولا در حدود 30 تا 35 درصد اجرائی می‌شد، به صورت کامل اجرا شود، خاطرنشان کرد: لایحه بودجه سال 1403 مبتنی بر برنامه هفتم توسعه تنظیم شده است و در آن تلاش شده بسیاری از ناترازی‌ها که امروز موجب رنج همگان است با یک حرکت جهادی و نه معمولی رفع شود.


وی با اشاره به تلاش‌های دولت برای مهار تورم و با بیان اینکه کسری بودجه، رشد نقدینگی و ناترازی بانک‌ها عمده علل ایجاد تورم هستند، گفت: دولت پس از رفع کسری بودجه 480 هزار میلیارد تومانی باقیمانده از قبل در شش ماهه دوم سال 1400 از طریق ایجاد درآمد و نه استقراض و چاپ پول، تلاش کرد در سال‌های بعد ریشه‌های ایجاد تورم از جمله ناترازی بین منابع و مصارف را مهار کند و در این مسیر توانستیم توأمان رشد اقتصادی را که تقریبا برای یک دهه تعطیل و به طور متوسط زیر 1 درصد بود، در سال‌های 1400 و 1401 به 4 درصد برسانیم.
رئیس‌جمهور افزود: دولت همچنین تلاش کرد با ایجاد انضباط مالی مسئله بی‌نظمی در برداشت بانک‌ها را برطرف کند و قانون جدید بانک مرکزی نیز اخیرا تصویب و برای اجرا ابلاغ شد. از ابتدای امسال همچنین ساماندهی وضعیت بانک‌ها آغاز شده و بدون ایجاد نگرانی برای سپرده‌گذاران و سهامداران در حال اجراست. در جریان اقدامات دولت در این زمینه هیچ فرد و سپرده‌گذاری متضرر نخواهد شد.
رئیسی با بیان اینکه انضباط‌بخشی به مؤسسات مالی و پولی به عنوان عامل اصلی تورم منجر به کاهش تورم در کشور خواهد شد، اظهار داشت: طی این مدت و با اقدامات صورت گرفته تورم ماهانه، تورم سالانه و تورم نقطه به نقطه کاهشی شده و قطعا با استمرار این رویه خواسته رهبری، نمایندگان محترم مجلس و آحاد مردم در مهار تورم محقق خواهد شد.
وی در ادامه به اقدامات دولت در راستای هدایت نقدینگی به سمت تولید اشاره کرد و گفت: رشد تولید، ابزارآلات و تجهیزات تولید و احیای بیش از 6 هزار واحد صنعتی تعطیل و نیمه تعطیل از جمله دستاوردهای دولت در راستای کنترل و هدایت نقدینگی به سمت تولید بوده است.
رئیس‌جمهور مسئله تولید را مسئله‌محوری اقتصاد مقاومتی و از اهداف و برنامه‌های دولت و مجلس عنوان کرد و افزود: تمام تلاش دولت رفع مشکل تولیدکنندگان و تسهیل شرایط برای فعالیت آنها بوده است.
رئیسی به وعده وزیر نیرو برای رفع ناترازی در حوزه آب و برق در جلسه رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: از 10 هزار مگاوات افزایش تولیدِ برق، 8 هزار مگاوات آن با تلاش شبانه‌روزی دولت محقق شده، جداسازی برق صنایع از شبکه برق خانگی در دستور کار قرار گرفته و در بسیاری از استان‌ها از جمله اصفهان و سمنان صنایع بزرگ امروز با نیروگاه‌سازی برق مصرفی خود را تامین می‌کنند.
وی تصریح کرد: در ابتدای دولت برای رفع تنش آبی
10 هزار روستا هدف‌گذاری شده بود که امروز با تلاش دولت و روحیه جهادی مسئولان مشکل آب 3 هزار و 500 روستا حل شده است و ما با جدیت برای جبران عقب‌ماندگی‌ها در حال کار و تلاش هستیم.
رئیس‌جمهور به توجه دولت به دهک‌های پایین جامعه با توزیع کالابرگ الکترونیکی اشاره کرد و گفت: در زمان تصویب این طرح در مجلس، زیرساخت‌ها برای اجرای آن فراهم نبود و به محض فراهم شدن زمینه و زیرساخت لازم این طرح از سوی دولت به صورت آزمایشی به اجرا درآمد و در حال انجام است.
رئیسی به کاهش نرخ بیکاری در دو سال و نیم گذشته با اقدامات دولت و در حمایت از تولید اشاره کرد و گفت: تنها در شش ماهه اخیر بیش از 850 هزار شغل در بخش‌های مختلف ایجاد شده و امروز در برخی استان‌ها نیاز به کارگر از نیاز به کار سبقت گرفته است.
وی به اقدامات دولت برای ایجاد شغل برای تحصیل‌کردگان به عنوان یکی از دغدغه‌های رهبری معظم انقلاب و دولت و مجلس نیز اشاره کرد و گفت: دولت در این راستا حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان را در دستور کار قرار داده است به نحوی که آمار شرکت‌های دانش‌بنیان فعال از 5 هزار شرکت در ابتدای دولت به بیش از 10 هزار شرکت فعال افزایش یافته و صادرات محصولات این شرکت‌ها با بازاریابی دولت در سفر به کشورهای مختلف به رقم بی‌سابقه دو میلیارد دلاری رسیده است.
رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به بیان برخی ویژگی‌های بودجه 1403 از جمله تنظیم واقع‌بینانه و انطباق آن با برنامه هفتم توسعه، توجه ویژه به رفع ناترازی‌ها در حوزه بانکی و انرژی و همچنین اصلاح ساختار بودجه اشاره کرد و گفت: در لایحه بودجه 1403 مبتنی بر تاکیدات رهبری و اسناد بالادستی رشد اقتصادی 8 درصدی هدف‌گذاری شده که با توجه به آمار سه ماهه اول که رشد 7 درصدی را در بخش‌های مختلف نفت، صنعت و کشاورزی نشان می‌دهد، تحقق این هدف‌گذاری دور از انتظار نخواهد بود؛ البته استمرار و تداوم آن نیز به کنترل و نظارت مداوم نیاز دارد.
رئیسی تصریح کرد: توجه به عدالت در پرداخت‌ها در سطح استانی و ملی، توجه به نقش مردم در اقتصاد و فعال کردن اقتصاد خصوصی و تعاونی از جمله دیگر موارد مد نظر در بودجه سال آینده است. کاستن از تصدی‌گری دولت و افزایش نظارت نیز در دستور کار دولت قرار دارد و به دنبال عملیاتی کردن آن هستیم.
وی درباره میزان مالیات در بودجه 1403، گفت: در روزهای اخیر برخی تصور کردند مالیات حقوق‌بگیران افزایش خواهد یافت؛ نه این‌طور نیست و در بودجه سال آینده به اخذ مالیات از آنانی که فرار مالیاتی دارند، توجه شده است. هیچ پایه مالیاتی جدیدی در بودجه 1403 وجود ندارد، بلکه آنچه در این بودجه مورد توجه قرار گرفته، جلوگیری از فرار مالیاتی و احقاق حقوق حقه دولت و مردم است.
رئیس‌جمهور با اشاره به مسئله متناسب‌سازی حقوق شاغلان و بازنشستگان، ادامه داد: متناسب‌سازی حقوق شاغلان و بازنشستگان همواره در دستور کار دولت بوده و در بودجه 1403 نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
رئیسی کاهش وابستگی دولت به نفت را نیز از جمله موضوعات مورد توجه دولت دانست و گفت: همواره تلاش کردیم این وابستگی را کاهش دهیم. همچنین کسری تراز عملیاتی هم حتما در بودجه مورد توجه قرار گرفته و  اصلاحاتی در این‌باره انجام شده است. در بودجه 1403 تلاش کردیم احکام دائمی در بودجه آورده نشود و تلاش شد تا آنچه که شأن بودجه‌ای دارد در بودجه سال آینده گنجانده شود.
وی تصریح کرد: تلاش دولت این است که دغدغه‌های مردم برطرف شده و مشکلات حل شود؛ ان‌شاءالله با همکاری دولت و مجلس کارها به گونه‌ای پیش رود که هم خداوند و هم مردم راضی باشند.
قالیباف: مجلس و دولت اختلافی با هم ندارند
محمدباقر قالیباف،  در جلسه مشترک مجلس و دولت که با حضور آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور و اعضای کابینه دولت سیزدهم به مناسبت گرامیداشت روز مجلس برگزار شد، در سخنانی اظهار داشت: یکی از ویژگی‌های دولت و رئیس‌جمهور حضور در جلسات مختلف مجلس است که قدردانی ویژه دارم.
وی افزود: امروز همدلی و همیاری بین دولت و مجلس یک ضرورت است و این خواست رهبر معظم انقلاب و مردم در این شرایط است‌. البته اختلاف سلیقه وجود دارد ولی برخی می‌خواهند این اختلاف سلیقه و مباحث کارشناسی را به اختلاف بین قوا تبدیل کنند، در حالی که چنین موضوعی وجود ندارد و هرگز چنین چیزی در جبهه انقلاب رخ نخواهد داد.
رئیس‌ مجلس شورای اسلامی با اشاره به برنامه هفتم توسعه که مراحل نهائی خود را طی می‌کند، ابراز امیدواری کرد در شورای نگهبان برخی از ایرادات رفع شود. البته از زمان ارسال لایحه دولت به مجلس تا زمان تصویب آن در صحن، بررسی آن بر اساس مسائل کارشناسی و هماهنگی بین نمایندگان در صحن و کمیسیون تلفیق، انجام شده است.
قالیباف تاکید کرد: فراهم کردن منابع هم در گرو افزایش همکاری مجلس و دولت است و نباید برای تامین منابع دست در جیب مردم کرد. البته مجلس و دولت به عدم انجام این موضوع اتفاق نظر دارند و در آینده همچنین کاری انجام نمی‌شود.
وی ابراز امیدواری کرد که اجرای دقیق برنامه هفتم توسعه سبب بهبود شرایط مردم و رشد اقتصادی کشور شود تا آینده روشن برای ملت ایران اسلامی و جوانان را رقم بزند.
حسرت بروز اختلاف میان دولت با مجلس
و دیگر دستگاه‌ها را بر دل بدخواهان خواهیم گذاشت
آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، در نشست مشترک دولت و مجلس، ضمن تبریک روز مجلس به نمایندگان مردم در خانه ملت، ابراز امیدواری کرد که جایگاه این نهاد برآمده از رای مردم که تحقق جمهوریت نظام است، روز به روز ارتقا یابد.
وی در ادامه ضمن گرامیداشت یاد شهید آیت‌الله مدرس، سلوک عارفانه، عالمانه، انقلابی و مردم‌دارانه او را برای دولتمردان و نمایندگان سیره و الگو دانست و با بیان اینکه رمز بقای شهید مدرس خداباوری اوست، گفت: تجلیل از شهید مدرس، تجلیل از اخلاص او، فریادش بر سر تبهکاران و دفاعش از حقوق مردم برای رضای خداست.
رئیس‌جمهور واقعی دیدن نیازها و راهکارهای رفع آنها را در برنامه‌ها و اهداف دولت و مجلس بسیار مهم دانست و اظهار داشت: گاهی ممکن است ما در شناسایی نیازها ناچار به اولویت‌بندی باشیم و گاهی اقدام مدیران دولت در میدان نیازمند مجوز مجلس است که قانون در این زمینه فوریت را پیش‌بینی کرده و باید این مسائل از سوی نمایندگان مورد توجه قرار گیرد.
رئیسی با بیان اینکه در نظام جمهوری اسلامی و ولایت فقیه بن‌بستی وجود ندارد، بر ضرورت مسئله‌شناسی و شناخت راهکارهای حل مسئله برای رفع مشکلات کشور تاکید و تصریح کرد: دولت سیزدهم معتقد است اگر چاله‌ای در مسیر مشاهده شد، باید برایش چاره‌اندیشی کرد و نباید از کنار این مسائل به سادگی عبور کرد چرا که وقتی مردم بدانند مسئولین مصمم به حل مشکلات آنها هستند، امیدوار خواهند شد.
وی پایه‌ریزی و ایجاد یک نظام عادلانه پرداخت در کشور را از جمله انتظارات به‌حق اقشار مختلف مردم از دولت و مجلس دانست و گفت: ما باید در برنامه‌ریزی‌ها و طراحی‌ها همه 85 میلیون جمعیت کشور را مورد توجه قرار دهیم.
رئیس‌جمهور بر ضرورت توجه ویژه نمایندگان و دولتمردان به موضوع کسری بودجه به عنوان علت و ریشه همه مشکلات کشور اشاره کرد و گفت: باید در برنامه‌ریزی‌ها، طرح‌ها و لوایح تلاش کنیم به نحوی عمل شود که کشور با کسری بودجه مواجه نشود چرا که موجب افزایش تورم و بسیاری مشکلات دیگر برای کشور خواهد شد.
رئیسی اظهار داشت: بسیاری به دنبال این هستند که چالش و مسئله‌ای بین مجلس و دولت پدیدار شود که آنها بگویند اینها با همدیگر دچار اختلاف و بگومگو شده‌اند. این را گفته‌ام و باز هم عرض می‌کنم، ضمن حفظ جایگاه نمایندگان مجلس و دولت و دستگاه‌های مختلف، حسرت اینکه روزی ببینند اختلافی بین دولت و مجلس و دستگاه‌های کشور ایجاد شده را بر دل آنها خواهیم گذاشت.
وی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های نماز عید سعید فطر درباره پرهیز از اختلاف و تاکید بر اتفاق‌نظر در اداره امور کشور خاطرنشان کرد: معتقدیم قطار پیشرفت کشور در حال حرکت است و آنهائی که نمی‌توانند حرکت آن را ببینند، هیچ وقت پیشرفت را ندیدند و نمی‌خواهند ببینند. مشکلاتی داریم اما معتقدیم مشکلات با عنایت حضرت حق، رهنمودهای رهبری فرزانه انقلاب و با اراده پولادین مردم رفع خواهد شد و کارها پیش خواهد رفت.
رئیس‌جمهور با اشاره به مسائل مطرح شده در این نشست درباره توجه توأمان به مسائل اقتصادی و مسائل فرهنگی، علمی و آموزشی گفت: این مسئله مورد توجه دولت بوده و در قانون بودجه هم دیده شده است. حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز جزو سیاست‌های مصوب و مورد توجه دولت و مجلس است که در لایحه بودجه 1403 مورد توجه قرار گرفته است.
رئیسی اصلاحیه بند «ک» تبصره (1) قانون بودجه 1402 را برای اجرا ابلاغ کرد
آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، در اجرای اصل 123 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «قانون اصلاح بند«ک»تبصره (1) قانون بودجه سال 1402 کل کشور» را که در جلسه علنی روز یک‌شنبه 18 مهرماه 1402 مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ اول آذر 1402 از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام با اصلاح ماده واحده، موافق با مصلحت نظام تشخیص داده شده، برای اجرا به وزارتخانه‌های نفت، راه و شهرسازی، امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ کرد.
سایر اخبار این روزنامه
تقدیم بودجه 1403 به مجلس با محوریت انضباط مالی و رفع ناترازی ذهن‌ها و مدیریت جنگ غزه (یادداشت روز) اخبار ویژه راکت‌های مقاومت فلسطین به پایگاه‌های اتمی اسرائیل رسید اعتبارزدایی از معاملات غیررسمی و قولنامه‌ای در انتظار تصمیم تاریخی مجمع تشخیص پایگاه‌های مستحکم اسرائیل درجنوب لبنان منهدم شدند پیکر مطهر شهدای مدافع حرم تقی‌زاده، عطایی و آقا‌عبداللهی در تهران تشییع شد قصور، تقصیر و ترک فعل همه دستگاه‌های اجرائی و نظارتی در پرونده واردات چای بررسی می‌شود صادرات کالا و انرژی به اسرائیل متوقف شود دستاوردهای بزرگ خون شهدای روز دانشجو اعمال قانون در‌باره پلاک مخدوش خودرو و موتورسیکلت‌ها در حال اجراست اندیشکده آمریکایی: ایران نشان داده‌ می‌تواند شرکای منطقه‌ای خود را در واکنشی چندجانبه و هماهنگ بسیج کند جشن فارغ‌التحصیلی یمنی‌ها روی عرشه کشتی صهیونیست‌ها پایگاه‌های مستحکم اسرائیل درجنوب لبنان منهدم شدند پایگاه‌های مستحکم اسرائیل درجنوب لبنان منهدم شدند