پرواز شاخص کل بورس با رشدی ۶۰ هزار واحدی

 [شهروند] شاخص کل بازار سرمایه با رشدی ۶۰ هزار واحدی مجددا توانست مقاومت ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی را پرقدرت به سمت بالا بشکند. بازار سرمایه برخلاف هفته‌های گذشته روندی فرسایشی را دنبال می‌کرد، در ادامه معاملات روز گذشته، از همان ابتدای روز با فشار تقاضای کار خود را آغاز کرد. در پایان معاملات روزگذشته شاخص کل بورس اوراق بهادار با رشدی 60هزار واحدی به 2میلیون و 147هزار واحد رسید. همچنین نیز شاخص کل هم‌وزن با رشدی 15هزار واحدی به ارتفاع 740هزار واحد رسید. گفتنی است سه نماد «فملی»، «فولاد» و «شپنا» بیشترین تأثیر در شاخص کل بورس و سه نماد «آریا»، «خاور» و «زاگرس» بیشترین تأثیر را در شاخص فرابورس داشته‌اند. همچنین سه نماد «شستا»، «فولاد» و «وبملت» سه نماد پرتراکنش بازار بورس و سه نماد «آردینه»، «بیوتیک» و «فنر» سه نماد پرتراکنش در بازار فرابورس در روز جاری بودند. لازم به ذکر است که ارزش معاملات خُرد در بازار روزگذشته مورخ 13اسفند ماه 1402، مبلغ 7هزار میلیارد و 300میلیون تومان بود. گفتنی است حقیقی‌ها در روز جاری حدود 700میلیارد تومان به بازار سهام تزریق کردند. در بازار روزگذشته 388نماد در محدوده مثبت و 60نماد در محدوده منفی و در بازار فرابورس 261نماد در محدوده مثبت و 102نماد در محدوده منفی معامله شدند.

اقدامات شاخص برای جامعه ۶۰ میلیونی سهامداری در ۳۰ ماه گذشته
اقدامات متعددی در راستای تسهیل سرمایه‌گذاری، تنوع‌بخشی به ابزارهای سرمایه‌گذاری، تامین مالی از مسیر بازار سرمایه، شفافیت معاملات و توسعه خدمات الکترونیک برای جامعه ۶۰ میلیونی سهامداری کشور از مهرماه سال ۱۴۰۰ توسط سازمان بورس عملیاتی شده است. وزارت امور اقتصادی و دارایی با انتشار گزارشی اعلام کرد: «بررسی اقدامات سازمان بورس و اوراق بهادار از مهرماه سال 1400تا به امروز نشان می‌دهد که اقدامات متعددی در راستای تسهیل سرمایه‌گذاری، تنوع‌بخشی به ابزارهای سرمایه‌گذاری، تامین مالی از مسیر بازار سرمایه، شفافیت معاملات و توسعه خدمات الکترونیک برای جامعه 60میلیونی سهامداری کشور عملیاتی شده است.

توسعه خدمات و ابزارهای سرمایه‌گذاری
براساس این گزارش «الکترونیکی شدن صدور گواهی حق‌تقدم، سامانه یکپارچه صدور مجوز نهادهای مالی، صدور الکترونیکی گواهی تمکن مالی، راه‎اندازی قراردادهای آتی نفت خام و میعانات گازی در بورس انرژی، راه‌اندازی تالار برق سبز، راه‌اندازی بازار آتی تک سهم، راه‌اندازی بازار توافقی، راه‌اندازی بازار نوآفرین، راه‌اندازی معاملات گواهی شمش طلا در بورس کالا، ارتقای سامانه‌های هوشمند بازار سرمایه و اعطای پاداش به سوت‌زنان بازار سرمایه» بخشی از مهم‌ترین اقداماتی است که در حوزه توسعه خدمات و ابزارهای سرمایه‌گذاری برای سهامداران در این دوره زمانی، اجرایی شده است.

 حمایت از حقوق بلندمدت سهامداران
همچنین «افزایش دامنه نوسان، الزام ناشران به پرداخت سود از طریق سامانه سجام، کاهش زمان پرداخت سود مجامع، واریز سودهای رسوبی از طریق سجام، افزایش نقدشوندگی با حذف حجم مبنا، تشکیل کمیته بازار سرمایه برای انتقال دغدغه‌های فعالان بازار به نمایندگان مجلس، برگزاری نخستین همایش سالانه بازار سرمایه ایران و راه‌اندازی مرکز افکارسنجی سرمایه» نیز بخش دیگری از مهم‌ترین اقداماتی است که در راستای حمایت از حقوق بلندمدت سهامداران صورت گرفته است.

شفافیت، اثربخشی و پیش‌بینی‌پذیری



افزون بر این، در حوزه شفافیت، اثربخشی و پیش‌بینی‌پذیری «بازنگری دستورالعمل حاکمیت شرکتی، افشای صورت‌های مالی سازمان بورس و شرکت‎های تابعه، راه‌اندازی اداره (میز صنعت و رتبه‌بندی ناشران) برای پیگیری مشکلات صنایع، پیگیری برای حذف قیمت‎گذاری دستوری، تعدیل نرخ خوراک پتروشیمی و سوخت صنایع با پیگیری سازمان بورس، کاهش مالیات شرکت‎های تولیدی با پیگیری سازمان بورس، عرضه خودرو در بورس کالا و تعادل در بازار سیمان با عرضه در بورس کالا در بیش از 2سال اخیر انجام شده است.

تأمین مالی از بازار سرمایه
این گزارش می‌افزاید: «براساس آمارها تأمین مالی از بازار سرمایه با هدف «تسهیل پذیرش شرکت‌های دانش‌بنیان، پذیرش نخستین معدن طلا در بازار سرمایه، سفرهای استانی رئیس سازمان بورس برای تامین مالی شرکت‎های بازار سرمایه و راه‌اندازی سامانه انتشار و ثبت اوراق بهادار بدهی» ازجمله راهبردهای مهم بوده که از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار، عملیاتی شده است.»

حمایت‌های حقوقی
همچنین یکی از مهم‌ترین اقدامات نهاد ناظر بازار سرمایه ایران در بیش از 2سال اخیر، می‎توان به «انتشار اسامی مدیران متخلف کاهش زمان رسیدگی به تخلفات بازار سرمایه در هیأت داوری و افتتاح شعبه تخصصی شورای حل اختلاف ویژه بازار سرمایه تفاهمنامه همکاری با پلیس امنیت اقتصادی فراجا» اشاره کرد.

حال خوب بورس در این روزها
دکتر سیدمصطفی صفاری، دکترای اقتصاد و کارشناس بورس، به «شهروند» درخصوص وضعیت بورس می‌گوید: «برای بررسی این موضوع باید به‌صورت همه‌جانبه به آن نگاه کنیم. تا پیش از این سرمایه‌گذاران بر این باور بودند که از آنها حمایتی صورت نمی‌گیرد و به همین دلیل امید خود را از این بازار از دست داده بودند. چند روزی است که اخبار امیدبخشی برای فعالان این حوزه شنیده می‌شود و وقتی وزارت اقتصاد اعلام می‌کند که یک‌دوم یا یک‌سوم ارزش برخی سهام‌ها جامانده است این به معنی حمایت از این بازار به شمار می‌رود و به همین دلیل است که می‌بینیم پس از مدت‌ها رنگ سبز یا رشد شاخص‌ها در بورس خودنمایی کرده و امید به این بازار تزریق شده است.» او با تأکید بر اینکه باید منتظر بمانیم و ببینیم که چه میزان وعده‌هایی که داده شده، محقق می‌شود. او به سال مالی نیز اشاره کرده و می‌گوید: «تجربه نشان می‌دهد از 15اسفندماه تا آخر اردیبهشت هر سال وضعیت بورس تکان می‌خورد و این به‌دلیل این است که در این زمان بازار مالی شرکت‌ها خودی نشان می‌دهند درواقع گردش مالی شرکت‌ها در این مدت اعلام می‌شود. می‌توان گفت بازار سرمایه‌گذاری در بورس مثل باغ است و در این مدت زمان دو ماه این باغ پر از میوه است و ثمر می‌دهد و درواقع ارزش باغ در اکثریت خودش قرار گرفته است، اما اصولا در تابستان و پاییز، بازار بورس در بدترین وضعیت خودش قرار دارد.»