روزنامه کيهان
1403/02/22
اخبار ویژه
کانادا: عملیات خارجی ایران تهاجمیتر و گستردهتر شده استسازمان اطلاعات امنیت کانادا ادعا کرد عملیات خارجی ایران، تهاجمیتر، جسورانهتر و گستردهتر شده است.
این سازمان در گزارش سالانه خود، درباره مداخلات کشورهای خارجی در کانادا در سال ۲۰۲۳ اعلام کرد که در این سال، کشورهای روسیه، چین، هند و ایران بر فعالیتهای خود افزودند.
در این گزارش آمده است: «کشورهای خارجی برای مداخله در کانادا در انواع فعالیتهای خصمانه مانند تحریک، اجبار، تامین مالی غیرقانونی، فعالیتهای مخرب سایبری و دستکاری اطلاعات شرکت میکنند.»
به گفته سازمان اطلاعات امنیت کانادا(CSIS)، «عاملان اصلی دخالت و جاسوسی خارجی هم در کانادا و هم در غرب عبارتند از جمهوری خلق چین، فدراسیون روسیه، جمهوری اسلامی ایران و هند. در سال ۲۰۲۳، این کشورها و سرویسهای اطلاعاتی آنها به انواع مداخلات خصمانه خارجی و فعالیتهای جاسوسی برای پیشبرد اهداف و منافع خود ادامه دادند».
این گزارش یک روز پس از آن منتشر شد که مجلس عوام کانادا، روز چهارشنبه، طرحی غیرالزامآور را تصویب کرد که از دولت میخواهد سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهد.
بخشی از گزارش سازمان اطلاعات امنیت کانادا، به عملکرد ایران اختصاص یافته و گفته است: «جمهوری اسلامی ایران بهدنبال آن است که به قدرتی بزرگ در خاورمیانه بدل شود و نفوذ خود را به عراق، سوریه، لبنان و فراتر از آن گسترش دهد. جاهطلبیهای منطقهای جمهوری اسلامی عمدتاً از طریق اتحاد با سوریه و استفاده از شبه نظامیان همسو با حکومت ایران در عراق، لبنان و یمن انجام شده است. تلاش برای ممانعت از جاهطلبیهای ایران از سوی ایالات متحده، اسرائیل و سایر کشورهای منطقه، ایران را به دنبال اتحاد غیررسمی با کشورهای همفکر و ضدغربی مانند روسیه سوق داده است.»
این گزارش میافزاید: «ایران از زمان حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳، آشکارا ستیزهجویی علیه اسرائیل را ستایش کرده و به گروههای نیابتی و متحدان خود از جمله حوثیهای یمن اجازه داده تا علیه اسرائیل و منافع ایالات متحده حملاتی انجام دهند. عملیات خارجی ایران در کشورهای غربی طی سالهای اخیر، بهطور فزایندهای تهاجمی و گسترده شد و منجر به پیشبرد توطئههای مرگبار عوامل نظامی و امنیتی ایران در آمریکا، بریتانیا و چندین کشور اروپایی شده است.»
سازمان اطلاعات امنیت کانادا مدعی شده که «ایران و سرویسهای اطلاعاتی آن، علاقهمند به نفوذ و جمعآوری مخفیانه اطلاعات در مورد فعالان ضد رژیم و فراریان تحت تعقیب رژیم هستند».
در این گزارش گفته شده که ایران همچنین منافع اسرائیل و یهودیان را بهعنوان بخشی از جنگ در سایه با اسرائیل هدف قرار میدهد.
این سازمان همچنین پیشبینی کرده که فعالیتهای مرتبط با تهدیدهای ایران علیه کانادا و متحدانش، احتمالاً در سال ۲۰۲۴ ادامه و افزایش هم بیابد.
دیوید ویگناول) رئیس سازمان اطلاعات امنیت کانادا) گفت: «با آنکه قبلا قول داده بودم که دیگر نگویم این سال، سالی بیسابقه برای CSIS بود، از بسیاری جهات، سال ۲۰۲۳ یک سال واقعا استثنایی در تاریخ تقریبا ۴۰ ساله سازمان اطلاعات امنیت کانادا بود. در سال ۲۰۲۳، جهان از امنیت کمتری برخوردار بود. درگیریهای جاری در اوکراین، خاورمیانه و جاهای دیگر به ما یادآوری میکند که این خصومتها انتزاعی نیستند. کشور ما نیز از تهدیدها در امان نیست.»
ونسا لوید، معاون ویگناول نیز گفت: «بازیگران دولتهای متخاصم بهطور فزایندهای ستیزهجو شدهاند و برای پیشبرد اهداف خود در حوزههای فیزیکی و سایبری جسورتر شدهاند. اولین خط دفاعی در برابر عوامل تهدیدکننده خارجی، سد کردن راههای بهرهبرداری آنان از مسیرهای مهاجرت به کانادا است.»
فضاسازی دولت کانادا علیه ایران در حالی است که سفارت این کشور در طول چند دهه فعالیت در ایران، به عنوان ایستگاه جاسوسی و خرابکاری سازمان سیا و امآیسیکس انگلیس عمل کرده، و دولت کانادا نیز درسالهای اخیر در خدمت سیاستهای ضدایرانی آمریکا و انگلیس برای تیلیغات منفی سیاسی، پناه دادن به تروریستها و مفسدان اقتصادی و تلهگذاری برای برخی سلبریتیها بوده است.
جان کری: خروج از برجام آمریکا را منزوی و ایران را قویتر کرد
وزیر خارجه دولت اوباما در ششمین سالگرد خروج آمریکا از برجام گفت: اقدام ترامپ، ایران را قویتر، و آمریکا را منزوی کرد.
به گزارش نشریه هیل، جان کری، تصمیم ترامپ به خروج یکجانبه آمریکا از برجام را فاجعهبار خواند و گفت: این کار، امنیت آمریکاییها را کاهش داده است. وقتی دونالد ترامپ درخواستهای نزدیکترین متحدان ما را رد کرد و ایالات متحده را از برجام خارج کرد، منطقه خطرناکتری ایجاد کرد، ایران را قدرتمند کرد و به جای منزوی کردن تهران، ایالات متحده را منزوی کرد.»
وی میگوید: حتی جمهوریخواهانی که با برجام مخالف بودند، از کاخ سفید ترامپ درخواست کرده بودند تا برای حفظ اهرم فشار بر ایران در این توافق باقی بماند، اما ترامپ، هرج و مرج را انتخاب کرد. این اقدام، جهان را خطرناکتر و امنیت آمریکاییها را کمتر کرد.
وزیر خارجه اسبق آمریکا افزود: توافق هستهای با ایران (برجام) توافق مؤثری بوده و تصمیم ترامپ برای خروج از آن، باعث تهاجمیتر شدن ایران شده است.
کری گفت: اکنون ترامپ به عنوان نامزد انتخابات بازگشته و همان آهنگ را زمزمه میکند. او تهدید میکند که بار دیگر به تنهائی ادامه خواهد داد. این رویکرد، رهبری جهانی ما را تضعیف و منزوی میکند.« او در خانه به دموکراسی و حقوق اساسی ما حمله میکند. آمریکاییها خواهان ثبات هستند، نه یک عامل آشوب در کاخ سفید.»
نیشن: عملیات موفق ایران اسرائیل را عمیقا پشیمان میکند
نشریه قدیمی آمریکایی معتقد است ایران، پیروز نبرد و منازعه اخیر با اسرائیل بود.
هفتهنامه نیشن که از قدیمیترین نشریات منتشره در آمریکاست، درباره موازنه جدید قدرت در منطقه و درگیری ایران و اسرائیل نوشت: جزئیات درگیریهای اخیر در منطقه نشان میدهد که اسرائیل نه رهبر پیروز یک ائتلاف ضدایرانی، بلکه منزوی و تنها در منطقه است. پس از اینکه اسرائیل، آمریکا، انگلیس، فرانسه و اردن در رهگیری موشکها و پهپادهای ایرانی شلیک شده به تاسیسات نظامی اسرائیل کمک کردند، رئیسجمهور بایدن به بنیامین نتانیاهو گفت: «به همین پیروزی اکتفا کن.» چندی بعد، جان کربی، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید، به شبکه سیانان رفت تا مدعی پیروزی شود. او مدعی شد: «این یک موفقیت باورنکردنی بود، اینکه اسرائیلیها دوستانی در منطقه دارند و آنها دوستانی در سراسر جهان دارند که مایل به کمک به آنها هستند.»
اما با بررسی دقیقتر، تنشهای اخیر اسرائیل با ایران، به سختی برای تلآویو یک برد محسوب میشود. جزئیات این تلافی نشان میدهد که اسرائیل، پیروز اتحاد ضد ایران نیست، بلکه بازیگری منحوس و تنها در منطقهای است که در حال ورود به عصر جدید است.
در اول آوریل، اسرائیل با حمله هوائی به کنسولگری ایران در دمشق، هفت فرمانده و افسر سپاه قدس را هدف قرار داد که نقض آشکار قوانین بینالمللی است. ایران در طول سالها، ضربات متعددی را از سوی اسرائیل دریافت کرده، اما ترجیح داده بود با همان قدرت پاسخ ندهد. این بار تهران محاسبه کرد که در جنگ سایه، زمان به نفع ایران است.
در ۱۳آوریل، صبر ایران لبریز شد. ۱۲ روز پس از حمله به کنسولگری ایران، ایران اولین حمله موشکی مستقیم خود علیه اسرائیل را انجام داد. به گفته مقامات آمریکایی، حداقل ۹ موشک به پدافند هوائی اسرائیل آسیب رساندند و به دو پایگاه هوائی اسرائیل ضربه زدند. به نظر میرسد ایران با موفقیت عمل کرد. زیرا هدف ایران، نه آسیبرساندن بلکه نشان دادن ظرفیت ایران برای انجام این کار از طریق نفوذ به پدافند هوائی اسرائیل بود. ایران میخواست قدرت خود را به نمایش بگذارد.
علاوهبر این، تهران ۷۲ ساعت قبل از طریق کانالهای دیپلماتیک هشدار داد و بنابراین به ایالات متحده، اسرائیل و سایر شرکا زمان کافی برای برنامهریزی با هدف رهگیری پهپادها و موشکها داده شد. این ایالات متحده و شرکای آن – نه اسرائیل – بودند که موشکها را رهگیری کردند. با این حال، برخی از موشکها از پدافند هوائی عبور کردند که هم آسیبپذیری اسرائیل و هم بیفایده بودن تحریمهای ترامپ و بایدن را که قرار بود جلوی پیشرفتهای نظامی ایران را بگیرد، آشکار کرد. اگر ایران هشداری نداده بود و اسرائیل از کمکهای آمریکا بهره نمیبرد، احتمالا آسیب به مراتب بیشتر میشد.
اسرائیل چند روز بعد به مقابله پرداخت. با فرونشستن گرد و غبار، همانطور که یک دیپلمات اروپایی به ما گفت، وجهه اسرائیل از حیث آسیبناپذیری در هم شکست. اسرائیل همچنین آزادی عملی را که برای چند دهه از آن برخوردار بود، از دست داد؛ آزادی عملی که به آن اجازه میداد به کشورهای همسایه بدون مجازات ضربه بزند.
نباید غافل شد که حمله موشکی ایران به نوعی یک اتحاد نظامی جدید بین اسرائیل و کشورهای عربی را آشکار کرد. سعودیها و اماراتیها اطلاعاتی را در مورد پرتابههای وارده با اسرائیل به اشتراک گذاشتند و اردنیها دهها پرتابه وارد حریم هوائی خودشان را رهگیری کردند.
مهمتر از آن، برخی از کشورهای خلیجفارس که میزبان پایگاههای آمریکایی هستند به این کشور اطلاع دادند که نمیتواند از پایگاههای این کشورها برای عملیات علیه ایران استفاده کند. تهران به این کشورها هشدار داده بود که اگر به آمریکا اجازه دهند از قلمروشان به ایران حمله کند، هدف قرار خواهند گرفت. همانطور که چاس فریمن، دیپلمات کهنهکار آمریکایی اعلام کرد: «به یک معنا، ایران به خنثیسازی نیروهای آمریکایی در خلیجفارس دست یافته است؛ مسئلهای که مدتها به دنبال آن بود.» در نتیجه حمله به کنسولگری ایران در دمشق باعث مجموعهای از رویدادها شد که منجر به توازن قوای جدید و کمتر مطلوب بین کشورها شد. در حالی که میتوان آن را یک پیروزی برای ایران خواند، اما در پشت این چرخش، تحلیلگران نظامی اسرائیل باید عمیقا از حمله اول آوریل پشیمان باشند.
خلافگوییهای اقتصادی عضو ستاد انتخاباتی روحانی
روزنامه هممیهن از قول یک عضو ستاد انتخاباتی روحانی در سالهای 92 و 96 نوشت: اعلام رشد اقتصادی دهه نود در حد نزدیک به صفر، آدرس غلط دادن است!
هممیهن مینویسد: رشد تولید، یکی از اعدادی است که به جز رئیسجمهور و وزیر اقتصاد، دیگر اعضای کابینه دولت سیزدهم هم زیاد به آن اشاره کردهاند. به گفته دولت ابراهیم رئیسی، رشد در دهه ۹۰ منفی بوده است اما دولت سیزدهم توانسته این شاخص را به عدد مثبت برساند. این آمارها در حالی ارائه میشود که کارشناسان نسبت به افزایش شاخص رشد با دلارهای نفتی هشدار دادهاند.
مرتضی افقه، در گفتوگو با هممیهن اظهار کرد: «رشد جزو شاخصهای اقتصادی بسیار ظریف و دقیقی است که به تحلیل نیاز دارد؛ حتی اگر رخ داده باشد هم باید دقیق بررسی شود. چند نکته در گفتههای آقای رئیسی وجود دارد؛ ایشان با توجه به صحبتهای برخی از اقتصادخواندههایی که انگار اقتصاد ناخوانده هستند، بهطور مکرر به رشد صفر یا زیر یک در دهه ۹۰ اشاره میکنند. این یکی از اشتباهات و آدرسهای غلطی است که سیاستگذاران و اقتصاددانان مخالف دولت پیش، اعلام میکنند. جدا از اینکه دولت روحانی چگونه دولتی بود؛ بحث بر سر این است که شرایط اقتصادی کشور تحت تاثیر تحولات داخلی و بیرونی آنقدر متغیر است که نمیتوان آن را اینگونه تحلیل کرد.
دو سال اول دهه ۹۰ برای جبران اشتباهاتی بود که در دوران ریاستجمهوری آقای احمدینژاد صرف شد و رشد منفی ۸درصد بود. در سالهای میانی دولت هم به دلیل انجام مذاکرات برجام و توافقات برجام به رشد کمسابقه ۱۲درصد رسیدیم. بعد از خروج آمریکا از برجام یعنی سال ۱۳۹۷ به اینسو، رشد دوباره منفی شد. پس اینکه دهه ۹۰ را بهعنوان دهه سوخته رشد بررسی میکنند، یک آدرس غلط است که نتیجه آن همان گمراهی سیاستگذار در تصمیمگیری است. این رشد اقتصادی که مرتب ادعا میشود رخ داده، بعد از تلاطم اولیه ناشی از خروج آمریکا از برجام بود. بهخصوص که در سال ۱۳۹۸ تقریباً، صادرات نفت به صفر رسیده بود و تا دولت به خود بیاید و از طریق روشهای دیگر صادرات را افزایش دهد هم ویروس کرونا همهگیر شد و تولید کاهش یافت. اما از سال ۱۳۹۹ رشد تولید آغاز شد. وقتی این روند رشد شروع شود قاعدتاً ادامه هم مییابد. متاسفانه این دولت، ناکارآمدیهایش موجب شده آمارهایی اعلام کند که خلافواقع باشد اما همه موضوع را نمیگوید که ناکارآمدی را در برابر طرفدارانش که ناامید شدهاند از ناکامیها و خلف وعدهها مقداری توجیه کند.
بنابراین بخشی از این رشد ناشی از فروش نفت است که بهرغم تحریمها و احتمالاً چراغ سبز آمریکا رخ داده است. این طور که شایعات میگوید یک توافق نانوشته میان طرفین رخ داده که ایران غنیسازی را کمی کنترل کند و آنها هم از صادرات ایران چشمپوشی کنند. به هر حال، اینطور که به نظر میرسید بخشی از این افزایش رشد اقتصادی، مربوط به صادرات نفت بوده است».
این اظهارات سیاسیکارانه، متعلق به کسی است که عضو ستاد تبلیغاتی مدعیان اصلاحات در انتخابات سال 1392 و 1396 بوده است. اولاً این که معدل هشت سال عملکرد دولت روحانی ششدهم درصد (نزدیک به صفر) بوده جای هیچ انکاری ندارد. این هم که دولتمردان روحانی در سالهای پایانی به خاطر برجامزدگی و افتادن در تله آمریکا و زیادهخواهی برجامی ترامپ اذعان کردند نمیتوانند حتی یک قطره نفت هم بفروشند، قابل انکار نیست. و واقعیت بعدی این است که طرف آمریکایی پس از تغییر ریل سیاست خارجی ایران، مقهور شد و نتوانست با وجود دو برابر کردن تحریمها، جلوی افزایش صادرات نفتی ایران از 300هزار بشکه به یکونیم میلیون بشکه را بگیرد. این در حالی بود که دولت روحانی ادعا میکرد تا مشکل برجام و FATF حل نشود، قادر به علاج مشکلات از جمله درآمدهای اقتصادی و مثبت کردن روند منفیشده رشد اقتصادی رنیست.
آقای افقه کارشناس بیطرفی نیست، بلکه قبلا در دو سال 92 و سال 96، خود را خرج ستاد تبلیغاتی و انتخاباتی آقای روحانی کرده است. او از امضاکنندگان نامههای 163 نفره و 50 نفری در حمایت از روحانی بود و بنابراین، شریک فجایع اقتصادی بیسابقهای است که در دولت 8ساله روحانی از جمله ثبت رکوردهای 700 تا 1000درصدی تورم در برخی اقلام رقم خورد.
سایر اخبار این روزنامه
استقبال پرشور و گسترده مردم قم از رئیس جمهور
ترکیب مجلس دوازدهم کامل شد
اگر غفلت کنید بعد از اسرائیل، نوبت شماست! (یادداشت روز)
اخبار ویژه
روز پُرکار مقاومت حمله به رژیم صهیونیستی از 4 محور
اسرائیل را قضاوت نکنید، ما خودمان هزاران انسان بیگناه را کشتهایم!
تولید گاز کشور روزانه ۶۰ میلیون مترمکعب افزایش یافت
«جامعه کردی» جزو ما هستند
حج امسال نقطه عطفی برای حمایت از مردم مظلوم غزه است
شهادت یکی از پاسداران سپاه البرز در مرزهای جنوب شرقی کشور
کشف6 هزار کارت سوخت اجارهای و شناسایی ۱۵۶ شرکت دریافتکننده سوخت با بارنامه صوری