در هم شکسته شدن افسانه فراقانونی بودن تلآویو
گروه جهان: پس از چند ماه جنجال پیرامون رفتن پرونده نسلکشی و جنایات رژیم صهیونیستی به دادگاههای بینالمللی اخیرا دیوان کیفری بینالمللی حکم بازداشت مقامهای ارشد سیاسی و نظامی تلآویو را صادر کرد. این حکم نشان داد که فراتر از گرایش رژیم صهیونیستی به اراده جهانی و قوانین حقوق بینالملل، هنوز وجدان بشریت زنده است. حکم دیوان کیفری بینالمللی ضربهای مهلک به اعتبار و جایگاه تلآویو در نظام جهانی است که به طور حتم تاثیرات آن در آینده نمایان خواهد شد.
به گزارش «تجارت»، هفته گذشته «کریم خان» دادستان دیوان کیفری بینالمللی درخواست حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر و «یوآو گالانت» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی را صادر کرد؛ اقدامی که در این مرحله به یکی از شعبات مقدماتی دیوان کیفری بینالمللی ارسال میشود و هیاتی متشکل از سه قاضی از رومانی، بنین و مکزیک درباره آن تصمیمگیری خواهند کرد.
پایان افسانه فراقانونی بودن رژیم صهیونیستی
بعد از تصمیم اخیر دیوان کیفری بینالمللی، شاید مهمترین پرسش این باشد که ابعاد اهمیت این حکم چیست؟ در پاسخ به این پرسش بشخ بزرگی از ناظران بر این باور هستند که به افسانه فراقانونی بودن رژیم صهیونیستی پایان داده شده است. «دیوید هرست» تحلیلگر آمریکایی در مطلبی برای پایگاه خبری «میدلایست آی» نوشت: «نتانیاهو حق دارد که نسبت به پیامدهای گسترده این دادخواست مضطرب باشد زیرا جعبه پاندورا توسط این دادخواست باز شده است.» این تحلیلگر با اشاره به تهدیدات آمریکا در راستای اعمال تحریمها علیه اعضای دیوان کیفری بینالمللی نوشت: «اگر دیوان کیفری در مقابل این فشارها تسلیم شود، مشروعیت این دیوان به اتمام خواهد رسید.» «دیوید هرست» تاکید میکند: «اگر حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت اجرایی شود، دیگر اعضای کابینه اسرائیل هم مورد اتهامات مشابهی قرار خواهند گرفت.» این تحلیلگر آمریکایی میگوید: «واکنش کنونی ایالات متحده و دادخواست دیوان کیفری بینالمللی برای بازداشت مقامات اسرائیلی سیگنال دیگری است که نشان میدهد چه چیزی در خطر قرار میگیرد. این خطرات میتواند متفاوت باشند و از تهدیدات علیه اعضای دیوان گرفته تا تلاشها برای قطع بودجه تشکیلات خودگردان را شامل میشود.»
دیوید هرست» تحلیلگر مسائل سیاسی خاورمیانه میگوید: «اگر برنامهای برای آینده غزه در نظر گرفته نشود، این جنگی بدون پایان است و این جنگ پایان بازی ندارد؛ این جنگی است که در آن صدها هزار فلسطینی در غزه از چادری به چادر دیگر کوچ میکنند و این در حالی است که اسرائیل به قطع کمکها ادامه میدهد. و همه چیز زیر چتر مصونیت از مجازات اتفاق میافتد.» او که پیشتر نویسنده روزنامه گاردین نیز بود، میافزاید: اقدام دیوان کیفری بینالمللی کشورها را دچار چند دستگی کرده است. درحالیکه بریتانیا ادعا میکند که چنین اقدامی «فایدهای نخواهد داشت»، اما فرانسه و بلژیک و دیگر کشورها از دادخواست این دیوان حمایت کردهاند. هرست در پایان با اشاره به تداوم جنایات جنگی رژیم صهیونیستی در نوار غزه مینویسد: «جنگ نه تنها اسرائیل، بلکه جایگاه جهانی تمامی کسانی را که از آن حمایت میکنند را از بین برده است.»
در هم شکسته شدن مصونیت رژیم اسرائیل
در سطحی دیگر، «حسن البراری» در گفت وگو با پایگاه خبری العربی الجدید بر این باور است حکم دیوان بین المللی دادگستری درباره نوار غزه را خوب توصیف کرد و گفت که این حکم مصونیت رژیم اسرائیل را در سطح بین المللی درهم شکست. وی تاکید دارد: باید توجه داشت که ما در جامعه جهانی و نهادهای بین المللی، نمی توانیم به همه آنچه می خواهیم دست بیابیم زیرا زاویه دید آن ها به مسائل با ما متفاوت است. در موضوع فلسطین نیز اینچنین است و این ما هستیم که روزانه با نسل کشی و کشتار ملت و ویرانی فلسطین روبرو هستیم. البراری گفت: حکم دیوان بین المللی دادگستری، مصونیت اسرائیل را از بین برد و محکومیت آن در نهادهای قانونی آغاز شد و جامعه جهانی درحال نزدیک شدن به موضع و دیدگاه جهان عرب و موضع فلسطینی ها مبنی بر برتری عدالت بر هرچیزی است. وی اظهارداشت: آنچه اکنون درجریان است، یک مسیر و روند قانونی است که اسرائیل را به خاطر جنایت هایش محکوم می کند ولی شبهه نسل کشی همچنان پابرجاست و با این وجود، اسرائیل از این وضعیت ناخشنود است و اعلام کرده که به حکم دیوان عمل نمی کند. البراری افزود: بعید است که واشنگتن دست از حمایت از تل آویو بردارد زیرا اسرائیل در یک انزوای بین المللی قرار گرفته است و در جامعه جهانی، پشتیبانی غیر از آمریکا ندارد.