جذب سرمایه‌گذاری ۱۵ میلیارد‌دلاری نفت‌وگاز در دولت شهید رئیسی

جوان آنلاین: یکی از بارزترین دستاورد‌های دولت شهید‌رئیسی، موفقیت آن در جذب سرمایه‌های قابل توجه داخلی و خارجی در صنعت نفت‌وگاز بوده است. طی ۳۰ ماه گذشته، ایران ۱۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری غیردولتی و خارجی را جذب کرده است که نشان‌دهنده رویکرد مثبت و دیپلماسی فعال انرژی دولت شهید رئیسی در زمینه جذب سرمایه‌گذاری از خارج کشور و همچنین توسعه تولید نفت و گاز ایران بدون اتکا به بودجه دولتی و با سرمایه‌های غیردولتی است. جذب ۱۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز ایران دستاورد قابل توجهی برای دولت سیزدهم است. این حجم عظیم سرمایه نقش مهمی در توسعه و گسترش بخش نفت و گاز کشور خواهد داشت که منجر به افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز و در انتها توسعه تجارت انرژی کشور و حل معضل ناترازی مقطعی نیز خواهد شد که در نهایت به افزایش اشتغالزایی و رشد اقتصادی کمک خواهد کرد. تمرکز دولت بر جذب سرمایه‌گذاری‌های غیردولتی و خارجی نشان‌دهنده تمرکز شهید‌رئیسی به نوسازی و احیای صنعت نفت ایران، استفاده از آخرین فناوری‌ها و بهترین شیوه‌ها برای تضمین توسعه و کارایی پایدار است. 
 
نفت و گاز از اهمیت بالایی برای کشور ما برخوردار است. به همین دلیل، طی سال‌های گذشته شاهد تحریم همه جانبه این صنایع بودیم. به منظور گذر از مشکلات مربوط به تحریم و خنثی‌سازی آنها، وزارت نفت اقدام به جذب حداکثری سرمایه‌های بخش خصوصی کرده است. وزارت نفت دولت شهید‌رئیسی، در زمینه توسعه بدون اتکا به بودجه به سمت اقداماتی مانند جذاب‌تر کردن قراردادها، افزایش سهم توسعه دهنده میدان و تسهیل صدور مجوز‌ها حرکت کرده است که در نتیجه و بر اثر این اقدامات، جذب سرمایه‌ها به صنایع نفت و گاز کشور، رشد قابل توجهی طی دو سال و نیم گذشته داشت. به نحوی که سرمایه‌گذاری سالانه در این صنایع به ۳/۶ میلیارد دلار رسید. به زعم کارشناسان، جذب سرمایه‌های بخش خصوصی به صنایع نفت و گاز کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. به این ترتیب، از یک طرف به توسعه میادین می‌پردازیم و پروژه‌های نفت و گاز را پیش می‌بریم و از طرف دیگر، از جذب سرمایه‌های بخش خصوصی به حوزه‌های غیرمولد جلوگیری می‌کنیم.   تحول آفرینی دولت شهید‌رئیسی در جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی
محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز در خصوص استفاده از سرمایه‌های بخش خصوصی در صنایع نفت و گاز کشور به «جوان» می‌گوید: وزارت نفت اقدامات خوبی را در زمینه استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی برای بهره‌برداری از میادین به اجرا گذاشته است. در همین راستا توانسته‌ایم بستری برای جذب سرمایه‌های بخش خصوصی به وجود بیاوریم. به نحوی که آن‌ها با فناوری‌های پیشرفته‌تر و سرمایه بیشتر به توسعه زیرساخت‌های صنایع نفت و گاز کمک کنند. 


وی ادامه می‌دهد: جذب سرمایه‌های بخش خصوصی در صنایع نفت و گاز کشور مزیت‌های زیادی برایمان دارد. به این ترتیب، روند‌های توسعه زنجیره ارزش محصولات اتفاق می‌افتد و بهره برداری‌ها با کارآیی بیشتری پیش می‌رود. از سوی دیگر، توسعه میادین به اشتغال آفرینی منجر می‌شود و از این لحاظ برایمان اهمیت دارد. 
رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز کشور خاطرنشان می‌کند: ماده ۱۵ برنامه هفتم توسعه، جذابیت بیشتری برای سرمایه‌گذاری در صنایع نفت و گاز به وجود آورده است. در حال حاضر، سهم شرکت ملی نفت از توسعه میادین ۱۴/۵ درصد است. اما سهم سرمایه‌گذار بخش خصوصی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد در نظر گرفته شده است. این طور اقدامات، به جذب هر چه بیش‌تر سرمایه‌ها منجر می‌شود. 
وی ادامه می‌دهد: از آنجایی‌که وزارت نفت به طور مستقیم با سرمایه‌گذار قرارداد می‌بندد، واسطه از بین می‌رود و سهم توسعه دهنده میدان که بخش خصوصی است، افزایش می‌یابد. این یک مدل اقتصادی بسیار جذاب است که برای اولین بار در تاریخ نفت کشور اتفاق افتاده است و می‌توانیم از آن تحت عنوان تحول آفرینی یاد کنیم. 
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز کشور خاطرنشان می‌کند: رشد اقتصادی ۵/۴ درصدی کشور طی سال گذشته میلادی تا حد زیادی مدیون صنایع نفت و گاز کشور است. سیاست‌گذاری‌های صحیح در این حوزه امکانی برایمان فراهم کرد که رشد اقتصادی خوبی را تجربه کنیم. ریل‌گذاری‌ها برای جذب سرمایه‌های بخش خصوصی در صنایع نفت و گاز قطعاً در این رشد اقتصادی دخیل بوده است. 
وی ادامه می‌دهد به منظور تداوم رشد اقتصادی سال گذشته میلادی، نیاز به سیاست‌گذاری‌های صحیح به منظور توسعه صنایع نفت و گاز کشور داریم. برنامه‌ریزی برای جذب سرمایه‌های بخش خصوصی می‌تواند در این زمینه کمک کننده باشد. 
رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز کشور می‌گوید: گام برداشتن در راستای تحقق شعار سال مبنی بر مشارکت دادن مردم در اقتصاد می‌تواند کمک فراوانی به ما کند. باید طوری عمل کنیم که مردم به صورت حداکثری در صنایع نفت و گاز مشارکت داشته باشند و درگیر شوند.   رکوردشکنی دولت شهید‌رئیسی در جذب سرمایه خارجی به سمت صنایع نفت و گاز کشور
رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، در مورد جذب بیشترین سرمایه در صنایع نفت و گاز کشور و این موضوع که طی دو سال‌و نیم گذشته میزان جذب سرمایه‌گذاری‌ها رشد چهار برابری داشته است به «جوان» می‌گوید: سرمایه‌گذاری در صنایع نفت و گاز کشور همواره جزء اهداف بزرگ دولت‌ها در کشور ما محسوب شده است. دولت سیزدهم نیز این دغدغه را دارد. 
عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان می‌کند: سابقه‌ای که از آقای اوجی در بالا گفته شد، از اهمیت بالایی برخودار است و متضمن موفقیت وزارت نفت در عرصه‌های مختلف و از جمله جذب سرمایه‌ها بوده است. 
سنگدوینی می‌گوید: سرمایه‌گذاری در بخش‌های بالادستی صنایع نفت و گاز از اهمیت زیادی برخوردار است. در همین ارتباط، شاهد هستیم که وزارت نفت اقدامات مؤثری را در زمینه جذب سرمایه‌ها به منظور توسعه پروژه‌ها در صنایع بالادستی نفت و گاز به اجرا گذاشته است. 
وی ادامه می‌دهد: شواهد نشان می‌دهد که در دوران ریاست جمهوری آقای‌رئیسی، روابط خوبی را با کشور‌های دیگر به ویژه با همسایگان داشته‌ایم. این دیپلماسی فعال انرژی در کنار تلاش‌ها برای جذب سرمایه در صنایع نفت و گاز کمک کننده بوده است. 
عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان می‌کند: آن طور که وزیر نفت در گزارش خود در کمیسیون مطرح کردند، اقدامات مثبتی در حوزه جذب سرمایه‌ها به صنایع نفت و گاز صورت گرفته است و پیشرفت‌های خوبی در این زمینه داشته‌ایم. 
وی ادامه داد: نباید تصور کنیم که کار وزارت نفت تمام شده است. هنوز در ابتدای راه برای جذب سرمایه‌ها هستیم و تلاش‌ها باید ادامه پیدا کند. صنایع نفت و گاز نیاز به سرمایه گذاری‌های زیادی دارند. 
عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: وزارت‌نفت ضمن اینکه به جذب سرمایه‌ها برای استخراج نفت و گاز می‌پردازد، باید سیاست‌هایی را در حوزه مدیریت مصرف پیش ببرد. 
سنگدوینی گفت: میزان مصرف در کشورمان بسیار بالاست. باید برای این موضوع چاره اندیشی داشته باشیم. در غیر این صورت، هر چقدر در تولید سرمایه‌گذاری کنیم و تولید را افزایش دهیم، از آن طرف انرژی را هدر می‌دهیم و در واقع سرمایه‌ها تلف می‌شوند.   ایجاد فضای جذاب سرمایه‌گذاری
محمدرضا کارگذار، کارشناس در رابطه با جذب ۱۵‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری، در صنعت نفت و گاز ایران در دولت شهید‌رئیسی به پشتوانه ایجاد فضای جذاب و مساعد جهت سرمایه‌گذاری در بالادست نفت و گاز ایران به «جوان» می‌گوید: صنعت نفت و گاز همواره یک بخش حیاتی برای ایران بوده و سهم قابل توجهی در اقتصاد کشور داشته و بخش نسبتاً زیادی از درآمد آن را تأمین می‌کند. با افزایش تقاضای جهانی برای انرژی، سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز ایران فرصتی سودآور برای سرمایه گذارانی است که به دنبال بازدهی بالا و سودآوری بلندمدت هستند. تلاش‌های دولت برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی، نشان‌دهنده درک اهمیت بخش نفت و گاز در محرک رشد اقتصادی و ایجاد فرصت‌ها برای سرمایه‌گذاران داخلی و بین‌المللی است. 
وی می‌افزاید: یکی از عوامل کلیدی که به موفقیت در جذب ۱۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز ایران کمک کرده است، تمایل دولت‌سیزدهم برای ایجاد فضای سرمایه‌گذاری جذاب و مساعد است. دولت با اجرای سیاست‌ها و اصلاحاتی که شفافیت، پیش‌بینی‌پذیری و انصاف را ترویج می‌کند، توانسته است اعتماد سرمایه‌گذاران را ایجاد کند و به آن‌ها اطمینان خاطر از ایمنی و سود سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز ایران را بدهد. علاوه بر این، دولت همچنین تلاش‌هایی را برای کاهش تشریفات اداری و ایجاد مشوق‌هایی برای تشویق سرمایه‌گذاری، در این بخش از طریق اصلاح رابطه‌مالی بین سرمایه‌گذار و دولت نیز انجام 
داده است. 
کارگذار ادامه می‌دهد: علاوه بر این، دولت سیزدهم فعالانه با شرکت‌های بین‌المللی نفت و گاز تعامل داشته و از آن‌ها برای مشارکت در سرمایه‌گذاری‌های مشترک و مشارکت برای توسعه منابع نفت و گاز ایران دعوت کرده است که این امر ظرفیت تولید نفت و گاز کشور را افزایش خواهد داد. این همکاری همچنین بازار‌های جدیدی را برای صادرات نفت و گاز ایران باز می‌کند و پایگاه مشتریان ایران را نیز متنوع می‌کند و وابستگی آن به خریداران سنتی را کاهش می‌دهد. همچنین درآمد حاصل از صنعت نفت و گاز ایران نقش مهمی در حمایت از اقتصاد کشور و تأمین مالی پروژه‌های زیرساختی اساسی، برنامه‌های اجتماعی و خدمات عمومی ایفا می‌کند. 
وی می‌افزاید: ۱۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری جذب شده از سوی دولت‌سیزدهم، سهم صنعت نفت و گاز در اقتصاد را بیشتر تقویت می‌کند و اثری موجی ایجاد می‌کند که به نفع سایر بخش‌هاست و رشد کلی اقتصادی را تحریک می‌کند. همانطور که در سال گذشته با محوریت بخش نفت و گاز، ایران توانست رشد اقتصادی ۵/۴ درصدی را، در سال ۲۰۲۳ کسب کند که در بین کشور‌های دنیا، دومین رشد اقتصادی بالای جهان در سال ۲۰۲۳ بوده است. علاوه بر این، تلاش‌های دولت برای نوسازی و گسترش زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز، موجب افزایش خلق ارزش صنعت نفت و گاز کشور شده است و قدم‌های راهبردی در جهت جلوگیری از خام‌فروشی در دولت شهید‌رئیسی برداشته شده است.
کارگذار با اشاره به افزایش درآمدزایی نفتی کشور با وجود تشدید تحریم‌ها اظهار می‌کند: در افزایش درآمد‌های نفتی ایران در نتیجه سیاست‌های فعالانه دولت‌سیزدهم در حوزه انرژی به وقوع پیوسته است؛ نشان‌دهنده تاب‌آوری و عزم کشور برای غلبه بر چالش‌ها و استفاده از فرصت‌ها برای رشد است. علیرغم مواجهه با تحریم‌های اقتصادی و فشار‌های ژئوپلیتیکی، ایران توانسته است از دوران پرتلاطم عبور کند و قدرتمندتر و رقابتی‌تر در بازار جهانی انرژی ظاهر شود. موفقیت در جذب سرمایه‌گذاری، در بخش نفت و گاز گواهی بر چشم انداز، استراتژی و تعهد دولت برای بازگشایی کامل پتانسیل منابع طبیعی ایران و به حداکثر رساندن منافع 
اقتصادی آنهاست. 
این کارشناس انرژی در پایان می‌گوید: جذب ۱۵‌میلیارد‌دلار سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و گاز ایران در دولت‌سیزدهم نقطه عطفی است که موجب رشد اقتصادی کشور، ارتقای امنیت انرژی و ایجاد فرصت‌هایی برای توسعه پایدار می‌شود. تمرکز دولت بر نوسازی و گسترش بخش نفت و گاز، از طریق سرمایه‌گذاری خارجی و غیردولتی نشان‌دهنده تعهد آن به تقویت نوآوری، کارایی و رقابت در این صنعت است. ایران با استفاده از تخصص و منابع شرکای بین‌المللی، می‌تواند پتانسیل کامل خود را به‌عنوان یک بازیگر اصلی در بازار جهانی انرژی باز کند و درآمد‌های قابل‌توجهی ایجاد کند و پیشرفت و رفاه را برای مردمش به ارمغان بیاورد.