ماموریت پرشکیان در سفر به عراق


گروه سیاسی: مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور در اولین سفر خارجی خود چهارشنبه هفته جاری عازم عراق خواهد شد. دیدارهای دوجانبه با مقامات عالی عراقی و امضای اسناد همکاری و یادداشت‌های امنیتی از جمله برنامه‌های این سفر است. به گزارش «تجارت»، پیش از این، «محمد کاظم آل صادق» سفیر جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگو با ایرنا با اعلام این خبر، اظهار کرده بود: دکتر پزشکیان به دعوت رسمی «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق به زودی در صدر یک هیات بلندپایه به بغداد سفر می کند. وی خاطرنشان کرد: تعدادی از تفاهم‌نامه ها که مقرر بود در سفر رئیس جمهور فقید کشورمان شهید آیت الله «سید ابراهیم رئیسی» به عراق به امضا روسای دو کشور برسد، در سفر آتی دکتر پزشکیان به عراق امضا و مبادله خواهد شد.
ماموریت مهم پزشکیان برای تعمیق مناسبات
محمدمهدی شهریاری در گفت‌وگو با ایرنا، درباره سفر رئیس جمهور به عراق گفت: همواره تعامل و مراودات با همسایگان ایران از جایگاه مهمی برخوردار بوده و باید به صورت مداوم این روابط ادامه داشته باشد و اولویت سیاست خارجی قطعا ارتقاء روابط با کشورهای همسایه جمهوری اسلامی است. وی افزود: نخستین سفر دکتر پزشکیان به عراق به عنوان همسایه استراتژیک جمهوری اسلامی که هر دو از جمعیت شیعه و سابقه تاریخی برخوردار هستند و از آنجا که بعد از مسائل منطقه، عراق به هم‌پیمان ایران تبدیل شده، بسیار حائز اهمیت است. نماینده مردم بجنورد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه سفر رئیس جمهور به عراق علاوه بر امضاء تفاهم نامه‌ها منجر به حل برخی از اختلاف‌ها خواهد شد، تصریح کرد: مهمترین موضوع بین دو کشور تعیین حدود مرزی است چرا که بعد از جنگ، بین دو کشور آتش بس وجود دارد اما هنوز موضوع مسائل مرزی بین دو کشور به صورت دقیق حل نشده است.
شهریاری تاکید کرد: در غرب کشور و اقلیم کردستان، چالش‌ها بین دو کشور همچنان وجود دارد و ضروری است موضوع نقطه مرزی اروندرود بر اساس قرارداد سال ۱۹۷۵ الجزایر حل شود. وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی به عنوان صادرکننده برق به کشور عراق است و باید مطالبات این بخش و برخی از صادرات انجام شده، وصول شود. همچنین برای تولید کنندگانی داخلی که به کشور عراق صادرات دارند، در مسائل اقتصادی و تعرفه‌های کالا مشکلاتی ایجاد شده که در این سفر مسائل ایجاد شده قابل برطرف شدن است. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: رفع این چالش‌ها، روابط دو کشور را بیش از گذشته تقویت خواهد کرد و رویکرد دولت چهاردهم نیز ارتقای روابط با همسایگان در جهت رشد اقتصادی است.

دولت عراق به‌منظور اجرای بخش دیگری از توافقنامه امنیتی تهران و بغداد و در آستانه سفر رئیس‌جمهور کشورمان به عراق، برخی گروهک‌های تروریستی را مجبور به تخلیه مقرهای فعلی و عقب‌نشینی از نزدیکی مرز به عمق اقلیم شمال عراق کرده است.بر اساس این گزارش، اخیراً اخباری مبنی بر جابه‌جایی و انتقال گروهک‌های تروریستی تجزیه‌طلب مستقر در اقلیم شمال عراق از جدار مرزهای ایران به اردوگاه‌هایی در عمق این اقلیم منتشر شده است. بر همین اساس گروهک تروریستی کومله دو روز پیش در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که در راستای اجرای مفاد توافقنامه امنیتی بین ایران و عراق مقرهای خود در زرگویز را تخلیه کرده و کلیه نیروهای خود را به منطقه سوراش در جوار شهر دوکان و 40کیلومتری شمال منطقه قبلی انتقال داده است. بر اساس توافقنامه امنیتی که دو سال پیش بین ایران و عراق منعقد شده است کلیه گروهک‌های تروریستی و تجزیه‌طلب می‌بایست تمامی مقرهای خود در مجاورت مرزهای ایران را تخلیه کنند و خلع‌سلاح شوند. در راستای اجرای بخشی از این توافقنامه برخی گروهک‌ها مانند حزب دموکرات قبلاً مقرهای خود را تخلیه کرده بودند. از چند روز پیش و در آستانه سفر رئیس جمهور کشورمان به عراق، مقامات عراقی در راستای نشان‌دادن حسن‌نیت خود و همچنین در راستای اجرای بخش دیگری از این توافقنامه سایر گروهک‌های تروریستی مانند کومله را نیز مجبور به عقب‌نشینی و تخلیه مقرهای فعلی خود و انتقال به اردوگاه‌ها کرده‌اند. به گزارش تسنیم، توافقنامه امنیتی میان تهران و بغداد برای خلع‌سلاح و پایان دادن به حضور گروهک‌های تروریستی در اقلیم کردستان عراق پس از آن منعقد شد که در پاییز سال 1401 نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در جریان عملیات‌های ربیع 1 و 2 مقرهای گروهک‌های تروریستی تجزیه‌طلب مستقر در اقلیم کردستان عراق را مورد حملات گسترده موشکی و پهپادی قرار داد. این عملیات‌ها پس از آن اجرا شد که علاوه بر شرارتها و اقدامات تروریستی این گروهک‌ها در سالیان گذشته، در جریان اغتشاشات سال 1401 نیز این گروهک‌ها قصد ورود به خاک ایران و اجرای عملیات‌های تروریستی در برخی شهرهای مرزی ایران را داشتند.