«کوثر» و «هدهد» در خدمت اقتصاد و ارتباطات

جوان آنلاین: دو ماهواره هدهد و کوثر که بامداد دیروز با ماهواره‌بر سایوز پرتاب شد، با موفقیت در مدار قرار گرفت. به گزارش فارس، دو ماهواره ایرانی «هدهد» و «کوثر» با ماهواره‌بر سایوز از پایگاه وستوچنی روسیه پرتاب و با موفقیت در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار گرفت. این دو ماهواره را یک شرکت دانش‌بنیان بخش خصوصی و با تلاش محققان ایرانی به‌صورت کاملاً بومی ساخته است. 
رئیس سازمان فضایی ایران، تعدادی از اعضای تیم سازنده ماهواره‌ها و خبرنگاران رسانه در پژوهشگاه فضایی ایران، به تماشای پخش زنده این پرتاب به نقطه‌مداری مورد نظر نشستند و شاهد پرتاب موفق آن بودند. ماهواره کوثر نخستین محصول فضایی شرکت امیدفضا است که طراحی آن در تابستان ۱۳۹۸ آغاز شد، این ماهواره از استاندارد ماهواره‌های مکعبی پیروی می‌کند که باعث کاهش زمان و هزینه فرآیند ساخت می‌شود. ماهواره «کوثر» که ۳۰ کیلوگرم وزن دارد و عمر مداری آن بیش از سه سال تخمین زده شده، مجهز به دوربین‌هایی در طیف NIR و RGB و نخستین ماهواره ایرانی با وضوح متوسط ۳/۴۵ متر GSD (فاصله نمونه‌برداری از زمین) است که به معنای پیشرفته‌ترین ماهواره تا سال ۱۴۰۰ در ایران است. ماهواره کوثر برای کاربرد‌های کشاورزی، نقشه برداری و حدنگاری مناسب است و محدوده تصویر رنگی آن ۱۵ کیلومتر و نرخ تصویربرداری ۶ فریم بر ثانیه دارد و میانگین سن تیم سازنده این ماهواره ۲۶ سال اعلام شده است. «هدهد» هم یک ماهواره با استاندارد ماهواره‌های مکعبی است و مأموریت آن ایجاد بستر اختصاصی ارائه خدمات اینترنت اشیای بین‌المللی باند باریک است. بیشترین کاربرد خدمات ماهواره هدهد در بخش‌های کشاورزی، حمل‌ونقل و تدارکات و محیط زیست است. وزن این ماهواره چهار کیلوگرم و ارتفاع مداری آن ۵۰۰ کیلومتر است و عمر مداری چهار سال دارد و برای مقاصد کشاورزی و نقشه‌برداری مورد استفاده قرار می‌گیرد. 
حسین شهرابی، مدیرعامل شرکت دانش بینان امیدفضا در اظهارنظری گفته: ماهواره‌بر‌های بزرگی همچون سایوز معمولاً یک ماهواره اصلی و چندین ماهواره کوچک را برای قرارگیری در مدار حمل می‌کنند. این ماهواره‌بر‌ها بر اساس برنامه‌ای که به آن‌ها داده شده ابتدا ماهواره اصلی را که باید در مدار بالاتری قرار گیرد جدا می‌کنند، سپس در ارتفاع پایین‌تر سایر ماهواره‌ها را قرار می‌دهند. بر اساس اعلام متخصصان این شرکت دانش‌بنیان دو ماهواره ایرانی در مرحله پایانی جدایش از بلوک انتقال مداری جدا شده و در مدار قرار می‌گرفتند. شهرابی اضافه کرده عملیات جدایش ماهواره‌های هدهد و کوثر بر اساس داده‌های تله‌متری ۷ صبح امروز (دیروز) با موفقیت انجام شده است. شهرابی درباره ویژگی مهم این پرتاب گفت: در این عملیات علاوه بر اینکه پرتابگر کار خود را به‌درستی انجام داده، عملکرد کامل محفظه‌های نگهدارنده ماهواره‌های هدهد و کوثر بوده که با توان و همت مجموعه‌های دانش‌بنیان ایرانی ساخته شده است. وی افزود: قرارگیری صحیح در مدار نشان می‌دهد که درِ محفظه‌ها به‌خوبی باز و ماهواره‌ها نیز به‌درستی به بیرون پرتاب شده‌اند که این دومین دستاورد پس از دریافت سیگنال‌های ماهواره‌ها به شمار می‌رود.