روزنامه اعتماد
1403/08/16
رويكرد حكمراني دريا در توسعه مناطق آزاد ايران
براي بهرهمندي حداكثري از ظرفيت بيپايان ساحل و فراساحل Onshore and Offshore به عنوان يك پيشران و محور موثر اقتصادي و اجتماعي در راستاي تحقق اهداف توسعه پايدار SDGs ابتدا با الهام و اقتباس از مطالعات متنوع انجام شده به بررسي رويكردها پرداخته سپس به اختصار به تبيين آن بر مبناي امكانات مناطق آزاد ايران ميپردازيم . با عنايت به مبناي سياستهاي كلي توسعه دريامحور ميدانيم؛ «درياها و خصوصا درياهاي آزاد از مواهب الهي و ذخاير و منابع سرشاري براي زمينهسازي رشد علم و فناوري، افزايش كار و ثروت، تامين نيازهاي حياتي و توليد اقتدار و بستر مناسبي براي تمدنسازي هستند» كه در اين راهبرد، 5 محور اصلي قابليت پيادهسازي در مناطق آزاد را دارا هستند:1- رويكرد اقتصادي
دريا يك منبع توليد ثروت براي كشورهايي است كه دسترسي به آبهاي آزاد دارند و ويژگي متمايزكنندهاي در برابر كشورهاي محصور در خشكي محسوب ميشود. ثمره بهرهمندي از ظرفيتهاي دريايي و ساحلي افزايش توليد ناخالص داخلي و نرخ اشتغال است. سهم اقتصاد دريا و اقتصاد ساحلي كشور از توليد ناخالص داخلي ميتواند در منطقه به جايگاه اول و در جهان عنوان شايستهاي را كسب كند. فعال شدن اقتصاد دريا، سبب فزوني بركت در اقتصاد كشور در عرصههاي مختلفي مانند حمل و نقل دريايي، كشتيسازي، شيلات و آبزيپروري و انرژيهاي فراساحل و نوظهور خواهد شد.
2- رويكرد علم و فناوري
بهرهمندي از علوم و فنون نوين در عرصه دريا امروزه به عنوان يكي از مرزهاي دانش محسوب ميشود. تاكيد به فعال كردن زيست بوم فناوري و نوآوري و حركت به سمت داخليسازي تجهيزات و شناورهاي مورد نياز در حوزههاي دريايي و كشف فناوريهاي نوين و تجاريسازي آن، از لوازم ارتقاي سطح علم و فناوري در بخش درياست. در اين بخش نبايد از تربيت منابع انساني متخصص و توانمند متعهد در دانشگاهها و مراكز مهارتي غفلت كرد.
3- رويكرد امنيتي
موفقيتهاي پرشمار نيروهاي مسلح كشور در ايجاد بازدارندگي مطلوب امنيت دريايي و حضور در آبهاي آزاد و ماموريتهاي موفق نيروهاي مسلح دريايي كشور اعم از ارتش و سپاه و درياباني، تضمين ايجاد امنيت در آبهاي سرزميني و تامين امنيت پايدار براي فعاليت تجاري كشور بوده است.
4- رويكرد محيط زيستي
توجه ويژه به بهرهبرداري پايدار از ظرفيتهاي دريايي كشور با لحاظ توان اكولوژيكي سبب توازن در برنامههاي پيشرفت كشور و تمركز بر منابع بين نسلي خواهد بود. پايش محيط پيراموني دريايي كشور و جلوگيري از تخريب محيط زيست دريايي توسط ديگران، از موارد درج شده در سياستهاي كلي ابلاغي است.
5- رويكرد فرهنگي - اجتماعي
توجه به عنصر فرهنگ و انتقال فرهنگ دريايي به عنوان يك عامل حياتي و پيشبرنده در زمينه بهرهمندي از ظرفيتهاي دريايي مطرح ميشود. بيشك بدون مشاركت مردم خصوصا استانهاي ساحلي در برنامه پيشرفت، موفقيت حاصل نخواهد شد. در اين ميان نقش رسانه و توليدات رسانهاي در شناساندن ظرفيتها و بسترسازي فرهنگي جلوه بيشتري پيدا خواهد كرد. فلذا مناطق آزاد ايران ميتوانند با استفاده از ظرفيت مهم حمايت سامانه حكمراني در بسيج منابع كشور و همچنين محترم شمردن سرمايه و مالكيت بخش خصوصي با پيادهسازي سازگار ويژه از اين فرصت سرزميني و امكان گرانسنگ بهره حداكثري را كسب كنند . مناطق آزاد ايران ميتوانند، با تمركز فعاليتها بر اقتصاد دريا با نگاه آمايش سرزمين جايگاه محوري خود را در پيادهسازي اين سياست تثبيت كرده و به جذب منابع مالي پايدار اقدام كند.
سایر اخبار این روزنامه
رقابت شانهبه شانه ترامپ و هریس
درياچه اروميه خشك نشد پير شد
بيروت، جهانی ديگر
چشمانداز اقتصاد ايران پس از انتخابات امريكا
در «تئاتر تجربي» كسي خودش را تكرار نميكند
جلوگيري از قيمتگذاري دستوري خوراك پتروشيمي و خودرو
بحران؛ جمعيتي يا سياستي؟
ابتكار هوشمندانه دكتر پزشكيان
مقابله با قاچاق يعني مقابله با فقر بيكاري، تورم و گراني
رويكرد حكمراني دريا در توسعه مناطق آزاد ايران
تغییر دکترین هسته ای در پرتو تحولات جهان
نظرسنجيهاي انتخابات امريكا چه ميگويند؟
آيا امكان پيشبيني زلزله با بزرگاي بيش از 7 وجود دارد؟
اينجا خانه مسلماني است
پيكاسو در تهران
مهاجرت
بحران جمعيتي يا سياستي؟
ابتكار هوشمندانه دكتر پزشكيان
رويكرد حكمراني دريا در توسعه مناطق آزاد ايران
تغییر دکترین هسته ای در پرتو تحولات جهان
نظرسنجيهاي انتخابات امريكا چه ميگويند؟