بنزین سوپر در باک خودروی ثروتمندان


گروه مسکن و انرژی- امیرمهدی نعمتی:«قیمت بنزین سوپر وارداتی چقدر خواهد بود.» این پرسشی است که این روزها بسیاری از ایرانیان به دنبال رمزگشایی از آن هستند . اعداد و ارقام متفاوتی هم در خصوص آن مطرح می شود. در حال حاضر قیمت بنزین سوپر فوب خلیج فارس حدود ۱.۲ دلار است که در صورت محاسبه با نرخ دلار آزاد 67 هزار قیمت هر لیتر بنزین سوپر حدود ۸۰ هزار تومان می‌شود. اما در صورت محاسبه با قیمت دلار مبادله ای 51هزار تومان نرخ هر لیتر بنزین سوپر برای هر لیتر تقریبا ۶۱ هزار تومان خواهد شد.
اما آیا مکانیسم تعیین قیمت بنزین سوپر وارداتی به همین شکل خواهد بود یا دولت با استفاده از ارز ترجیحی و سایر گونه ای ارز دولتی، تلاش می کند نرخی پایین تر در نظر بگیرد. ابهام در خصوص واردات بنزین موضوعی است که به نشست خبرنگاران با وزیر نفت در حیاط دولت پس از نشست هیات وزیران راه پیدا کرد. محسن پاک‌نژاد درباره مکانیسم تعیین قیمت بنزین سوپر وارداتی گفت:« قیمت بنزین سوپر وارداتی متناسب با هزینه واردات و توزیع آن خواهد بود.»اگر این اظهارنظر وزیر نفت را به معنای راهبرد اصلی نرخ گذاری قیمت بنزین در نظر بگیریم می توان پیش بینی کرد که این نوع بنزین به نرخ65هزار (با نرخ ارز مبادله ای)تا 80هزار تومان(نرخ ارز بازار آزاد) به فروش خواهد رفت.
به عبارت روشنتر هزینه پر کردن باک یک خودرو با 60لیتر بنزین سوپر وارداتی با این اعداد و ارقام، حدود 4میلیون تومان خواهد شد. اما پاک نژاد درباره مصوبه دولت برای واردات این نوع بنزین بیان کرد:« این یک مطالبه اجتماعی بود و کسانی که دارنده خودروهای لوکس خارجی وارداتی هستند، انتظار دارند از سوختی متناسب با شرایط موتور این خودروها استفاده کنند، این ظرفیتی است که ایجاد می‌شود و هزینه آن را می‌پردازند. ما همیشه در بخشی از فرآورده‌ها را چه بنزین باشد و چه نفت و گاز برحسب ضرورت واردات داشته‌ایم این بار هم این واردات انجام شده است و کماکان ادامه دارد هم از شمال کشور و هم از جنوب.»

رفع ناترازی انرژی در ایران
جدا زا بحث نرخ گذاری بنزین سوپر، سایر موضوعات از جمله تامین سوخت مورد نیاز زمستان، کاهش صادرات نفت ایران پس از حضور ترامپ، واردات گاز از ترکمنستان، عرضه نفت در بورس و...از دیگر مواردی بود که وزیر نفت درباره آن به اظهار نظر پرداخت. وزیر نفت در پاسخ به سؤالی درخصوص تأمین سوخت در زمستان، بیان کرد: «مدیریت سوخت زمستانی برای منازل و مراکز صنعتی خواهیم داشت؛ گاهی تا 80 درصد سوخت در بخش خانگی مصرف می‌شود اما می‌کوشیم تا حد ممکن بخش‌های دیگر دچار مشکل نشوند و بخش صنعت با حداقل چالش روبه‌رو شود.»



پاک‌نژاد در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره برخی سخنان مبنی بر احتمال اعمال فشارهای بیشتر بر خرید نفت ایران با تغییر دولت آمریکا، گفت: تدابیر لازم اتخاذ شده است؛ اجازه بفرمایید وارد جزئیات نشوم اما مطمئن باشید همکاران ما در صنعت نفت متناسب با شرایط و محدودیت‌هایی که ممکن است پیش آید، اقدام‌های لازم را پیش‌بینی کرده‌اند و مشکلی در این زمینه به وجود نخواهد آمد که مردم نگران شوند. برنامه‌ریزی‌های وزارت نفت در راستای حفظ پایداری تولید و صادرات نفت کشور انجام شده است و نگرانی خاصی در این زمینه وجود ندارد. وزیر نفت در ادامه گفت: تصمیم کاهش مصرف مازوت به‌دلیل اهمیت سلامت مردم و حفظ محیط زیست اتخاذ شد تا وزارت نیرو به تشخیص خودش خاموشی‌هایی را اعمال کند؛ در سه سال گذشته اعداد و ارقام مازوت‌سوزی به مراتب بیش از آن چیزی است که امروز در نیروگاه‌های ما انجام می‌شود.
پاک‌نژاد در پاسخ به سوالی درخصوص واردات گاز از ترکمنستان، گفت: هم‌اکنون از ترکمنستان واردات گاز نداریم اما مذاکرات مقدماتی برای این کار انجام شده است. ما بدهی‌ گازی به این کشور نداریم و همه بدهی‌ها پرداخت شده است. در ادامه باید مسیر را به سمتی ببریم که در زمینه درآمدهایی که شرکت ملی نفت ایران داشته است، شفاف‌سازی شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رییس دیوان محاسبات انتقاداتی را به بخش نفت در بودجه ۱۴۰۲ داشته‌ و گفته که مشخص نیست که چه اتفاقی افتاده است و ما در نفت خودتحریمی داشت‌ایم، گفت: ما به هر حال با محدودیت‌های بین‌المللی در حوزه فروش مواجه هستیم طبیعتا شاید یک بخشی از افشای اطلاعات حوزه فروش علیرغم اینکه ما علاقه‌مند به شفاف‌سازی هستیم، شدنی نیست. البته شاید با دیوان محاسبات در گذشته تفاهمی صورت گرفته است اما در ادامه باید مسیر را به سمتی ببریم که در زمینه درآمدهایی که شرکت ملی نفت ایران داشته است، شفاف‌سازی شود.
راهکار مقابله با فشار تحریمی ترامپ در بخش نفت
پاکنژاد در پاسخ به این سوال که در دولت قبلی ترامپ برنامه‌هایی بود برای راه اندازی پالایشگاه‌های کوچک که ما بتوانیم فرآورده صادر کنیم و به نوعی با تحریم‌ها مقابله کنیم. آیا این برنامه‌ها را باز هم خواهیم داشت، گفت: اجازه بدهید که من بین رییس جمورهای آمریکا تفکیک نکنم که آقای ترامپ آمدند و آقای بایدن بودند. اساسا ساز و کارهایی هست و ما مستقل از این سازو کارها تدابیر خاص خودمان را برای اینکه بتوانیم فروش نفت را ادامه دهیم، داریم راهکارهای آن آزموده شده است و ما دغدغه جدی در این زمینه نداریم. اما پالایشگاه‌های کوچک جزو برنامه‌هایی است که ما دنبال می‌کنیم به ویژه با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی که قطعا از آن استقبال می کنیم. وزیر نفت تصریح کرد: ما امکان تخصیص نفت خام متناسب با درخواستی که مطرح می‌شود را داریم این یک فرآیندی دارد که ما این درخواست‌ها را اجابت می‌کنیم و مشکلی بابت تامین خوراک مورد نیاز پالایشگاه‌های کوچک نداریم. وی در پاسخ به این سوال که آیا احتمال اینکه چین تحت فشار برای خرید نفت قرار بگیرد وجود دارد، گفت: تدابیر لازم اتخاذ شده است البته این جمله را کلی گفتم و از من بپذیرید مطمئن باشید با توجه به شرایطی که پیش خواهد آمد همکاران شما در صنعت نفت تدابیر لازم را اتخاذ کرده‌اند و جای نگرانی وجود ندارد.
پاکنژاد درباره تامین سوخت در زمستان، بیان کرد: مدیریت سوخت زمستانی برای منازل و مراکز صنعتی خواهیم داشت. گاهی تا ۸۰ درصد سوخت در بخش خانگی مصرف می شود، ولی تلاش می کنیم تا حد ممکن بخش‌های دیگر دچار مشکل نشوند و بخش صنعت با حداقل چالش مواجه شود. وزیر نفت درباره کمبود انرژی گفت: به هرحال این مباحث با مدیریت سوخت زمستانی همراه است که با چه ساز و کارهایی بتوانیم متناسب با افزایش مصرف بخش خانگی و صنایع غیرعمده و تجاری که عموما در برخی از روزهای سرد سال تا ۸۰ درصد گاز کشور مختص استفاده در بخش خانگی است آن را مدیریت کنیم و این آمادگی وجود دارد که با سوخت‌های جایگزین این موضوع را اداره کنیم تا سایر بخش های مصرف کننده تا حد ممکن گرفتار نشوند. این‌ها سیاست‌هایی است که در یک نظام یکپارچه مدیریت انرژی و هماهنگی کامل بین وزارت نفت، صمت و نیرو در حال پیگیری است. تلاش ما این است که بخش صنعت با حداقل مشکل مواجه شود. پاکنژاد درباره عرضه نفت در بورس گفت: این کار یکی از راهکارهایی است که در گذشته مد نظر بوده است با چالش هایی مواجه بوده است اما در حال حاضر به عنوان یک پیشنهاد مطرح است که در حال رسیدگی است.
وی درباره تامین گاز برای نیروگاه‌ها گفت: وقتی که هوا سرد می شود و مصرف در بخش خانگی تجاری و صنایع غیرعمده افزایش پیدا می کند طبیعتا بخشی از گاز تخصیصی به نیروگاهها کاهش پیدا می کند اما چون امکان استفاده از دو نوع سوخت دیگر برحسب تعریف نیروگاهها وجود دارد به طور مثال در نیروگاههای بخاری در واقع سوخت گاز و نفت کوره قابل استفاده است در نیروگاههای گازی و سیکل ترکیبی امکان استفاده از گاز و نفت گاز فراهم است با سوختهای جایگزین مفهومی را به عنوان سوخت معادل تحویلی به نیروگاهها فراهم کنیم که به این شیوه بتوانیم مدیریت کنیم میزان انرژی و سوخت نیروگاهها را در زمستان.
وزیر نفت ادامه داد: آنچه که تحویل گرفته ایم ۴۵ درصد کمتر بوده است در ابان ماه تا میزان ۹۰درصد میزان تحویل به نیروگاهها افزایش پیدا کرده است. ۹۰ درصد نسبت به بیست روز اول سال گذشته بوده است اما نیروگاهها به دلیل کسری که در این حوزه وجود داشته است به ویژه اینکه الان مقرر شده است نفت کوره و مازوت نسوزانند بنابراین به سمت نفت گاز پناه می آورند. البته این اتفاق در نیروگاههای گازی و سیکل ترکیبی افتاده است این باعث می شود در تامین نفت گاز تلاش کنیم مصرف نیروگاه بیشتر شود یعنی آنچه که از ابتدای شهریورماه پایه گذاری شده است به دلیل اینکه ورودی و خروجی تعادل تعریف شده را نداشته است. طبیعتا به حجمی از ذخایری که مطلوب مان است نرسیده ایم اما برای زمستان هم انشاءلله نگرانی وجود ندارد. وی در واکنش به اینکه برخی از منتقدان دولت مدعی شده اند که ممنوعیت استفاده از مازوت به دلیل عدم موجودی آن است، گفت: ما به لحاظ موجودی نفت کوره هیچ مشکلی نداریم و امکان تامین نفت کوره کاملا فراهم است این تصمیم دولت در راستای این است که از آن استفاده نشود اما ما هیچ مشکلی در تامین نفت کوره نیروگاه‌ها نداریم.