به بهانه اولين سفر

رياست محترم جمهوري، استان سيستان و بلوچستان را به عنوان اولين مقصد خود انتخاب كرده‌اند و روز پنجشنبه از اين استان بازديد و با قشرهاي مختلفي از مردم ديدار خواهند كرد و با مديران و مسوولان استاني سخن خواهند گفت و در جريان مسائل استان از نزديك قرار خواهند گرفت. با توجه به اهميتي كه سفرهاي روساي جمهور به استان‌ها دارد و عملا رويكرد دولت‌ها را به استان‌هاي مختلف كشور به ويژه استان‌هاي محروم‌تر نشان مي‌دهد و نقشي كه اين سفرها در برنامه‌ريزي و اعمال مديريت در استان‌ها دارد، فكر مي‌كنم مرور برخي نكات مي‌تواند بسيار مفيد باشد: 
1- سفر به سيستان و بلوچستان با توجه به محروميت‌ها و از سوي ديگر فرصت‌هاي بي‌نظيري كه اين استان براي رشد اقتصادي دارد نگرش رييس‌جمهور را به اولويت بخشي به توسعه مناطق پيراموني نشان مي‌دهد. از سوي ديگر رييس‌جمهور ضوابطي را براي اين سفر و سفرهاي بعدي در نظر گرفته‌اند مبني بر عدم تمركز بر استقبال‌هاي خياباني، كلنگ‌زني و افتتاح‌هاي بعضا بي‌مورد و دستاورد‌سازي‌هاي صوري كه اين خود مي‌تواند سنگ بناي مواجهه دولتمردان با واقعيت‌هاي كشور را بگذارد و از ادعاهاي غيرواقعي درباره سفر و دستاوردهاي آن بكاهد.
2- يكي از اهدافي كه رييس‌جمهور چه در جريان انتخابات و چه در ديدارهايي كه با استانداران و نمايندگان مجلس بيان شده و در اين سفر نيز برآن تاكيد خواهد شد ايجاد تغييراتي در روندهاي مديريتي و اجرايي و زمينه‌سازي براي تمركززدايي از مديريت كشور و جلب حداكثر مشاركت جوامع محلي و فعال كردن ظرفيت‌هاي مناطق مختلف جغرافيايي كشور است. اين موضوع يكي از ضرورت‌هاي ساختار اجرايي كشور و پرهيز از مركزگرايي عميقي است كه متاسفانه دهه‌ها است كه كشور گرفتار آن است و گريز از آن اراده قوي و باورمندي به توان مديريتي استان‌هاي كشور دارد. 
3- واقعيت آن است كه مساله رييس‌جمهور توسعه است به همين دليل در صد روز گذشته تلاش كرده گرفتار حاشيه‌ها نشود و از بحران‌ها عبور كند. او به كمبودها واقف است و آن را كتمان نمي‌كند... 
رييس‌جمهور به دارايي‌هاي ملي كه در پهنه جغرافياي كشور گسترده است و مي‌تواند منشا خلق منابع جديد براي اقتصاد باشد، آشنا است  و از همه مهم‌تر به نيروهاي اجتماعي و بومي و توانمندي‌هاي آنان اعتماد كامل دارد.


4- براي دستيابي به اين اهداف و جلب مشاركت جامعه بايد يك رابطه تعاملي و پينگ‌پنگي بين دولت و جامعه برقرار كنيم كه هر دو طرف اين فرصت را داشته باشند كه در رفت و برگشتي دائمي يكديگر را اصلاح كنند و نهايتا به اصلاح فرآيند حكمراني و خلق ثروت براي اقتصاد بينجامد.
5- به‌طور كلي در كنار ظرفيت‌ها و مسائلي كه هر استان به نوبه خود با آن مواجه است سه موضوع در سفرهاي استاني رييس‌جمهور مدنظر قرار خواهد گرفت: الف، تمركززدايي در برنامه‌ريزي (مواضع دكتر پرشكيان) ب) فعال‌سازي دارايي‌ها (بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه) و ج) درونزايي اقتصادي (بر اساس سند  اقتصاد  مقاومتي).
 و اين اتفاق ميسر نخواهد شد مگر آنكه بتوانيم به‌طور همزمان دولت، جامعه مدني و كسب و كارها را با هم و در ارتباط متقابل‌شان با يكديگر به صحنه بياوريم و كمك كنيم كه يك سرمايه اجتماعي پشتوانه اقدامات آينده دولت باشد.