جراحی زیبایی زیرزمینی با فتوشاپ!

 جوان آنلاین: برای موضوعی پزشکی به متخصص پوست مراجعه می‌کنم. صف طویلی از افرادی که برای تزریق ژل و بوتاکس منتظر اثرگذاری ماده بی‌حس‌کننده هستند، در نوبت نشسته‌اند. من و دو خانم دیگر تنها مراجعانی هستیم که می‌خواهیم ویزیت شویم، اما هر یک از زیباجویانی که داخل می‌شود، مدت‌ها طول می‌کشد تا بیرون بیاید. تفاوت مبالغ دریافتی بابت ویزیت یا بابت انجام کار‌های زیبایی هم مزید بر علت شده تا متخصص مورد نظر به روی خود نیاورد ما هم در نوبت ویزیت هستیم. از لای در به داخل اتاق سرک می‌کشم و می‌بینم آقای دکتر در حال عکس گرفتن از چهره زیباجویی است که برایش ژل تزریق کرده‌است. عکس‌های قبل و بعد را که گرفت و پستش را روی صفحه‌اش گذاشت، نفر بعدی را صدا می‌زند! این فقط قاب کوچکی از ماجرایی است که روزانه در کلینیک‌های زیبایی و مطب‌های مجاز و غیر‌مجاز در حوزه اعمال زیبایی اتفاق می‌افتد و تب آن را آنچنان داغ کرده که صدای خود متخصصان را هم درآورده است.  هشتمین کنگره بین‌المللی انجمن راینولوژی ایران که با حضور جمعی از متخصصان رشته‌های گوش حلق و بینی، جراحان پلاستیک و ترمیمی، جراحان پلاستیک صورت، متخصصان چشم، جراحان مغز و اعصاب، متخصصان پوست، در محل هتل المپیک تهران آغاز به کار کرد محور‌های مهمی داشت و مسئله جراحی‌های زیبایی هم یکی از محور‌های آن بود.   زشتی به جای زیبایی!
به گفته عضو هیئت مدیره انجمن علمی راینولوژی ایران، بیشترین تقاضا در حوزه اعمال جراحی زیبایی در کشور به جراحی بینی اختصاص دارد، سپس عمل‌های جراحی پلک، لیفت (کشیدن) صورت، جراحی‌های زیبایی گوش و گردن در رده‌های بعدی هستند. 
دکتر سید علیرضا مصباحی، دبیرکل آکادمی جراحان پلاستیک کشور‌های آسیایی در خصوص بیشترین معضل موجود که به چالش و دغدغه‌های مختلفی در حوزه جراحی‌های بینی، زیبایی و پلاستیک تبدیل شده است، اینگونه توضیح داد: «انجام عمل‌های جراحی بدون لزوم و غیر استاندارد علمی، انجام عمل‌های جراحی در مراکز غیرمجاز، توقعات غیر‌منطقی بیماران، خواسته‌های عجیب‌وغریب مراجعان که آنان ر‌ا به چهره‌هایی غیر زیبا تبدیل می‌کند، فاجعه‌ای غیر قابل‌تصور محسوب می‌شود.»  تبلیغ عمل زیبایی با فتوشاپ 
تب داغ جراحی‌های زیبایی با فراگیرتر شدن فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی داغ‌تر هم شده‌است. صفحاتی که برخی مربوط به کلینیک‌ها و پزشکان حقیقی هستند و برخی دیگر هم مؤسسات زیبایی زیرزمینی که با تصاویر فتوشاپی و غیر‌واقعی و قبل و بعد‌های اغراق شده تعریف از زیبایی و استاندارد‌های آن را تغییر داده‌اند. 


رئیس هشتمین کنگره بین‌المللی انجمن راینولوژی ایران تأکید کرد: «معضل بسیار مهم در این زمینه تبلیغات عمومی بدون هیچ‌گونه نظارت است، به گونه‌ای که ما شاهدیم صفحات تبلیغاتی در فضای مجازی راه‌اندازی می‌شود که حاوی عکس‌ها و فیلم‌های دستکاری یا فتوشاپ شده‌است! کلیپ‌های غیر‌واقعی می‌بینیم که متأسفانه فریبنده است و مردم را مجذوب خود می‌کند.»
دبیرکل آکادمی جراحان پلاستیک کشور‌های آسیایی و نماینده بین‌الملل آکادمی جراحان پلاستیک صورت اروپا افزود: «مردم باید دقت کنند تا «گول» و فریب این تصاویر را نخورند، چراکه در صورت بروز هر گونه عارضه شاید دیگر نتوان کمکی برای رفع آن انجام داد.»  کاهش سن استقبال از جراحی زیبایی 
شاید شما هم با افرادی مواجه شده باشید که در دهه سوم زندگی به دنبال روش‌های جوانسازی پوست و تزریق ژل و بوتاکس هستند یا نوجوانانی که هنوز به سن قانونی نرسیده در صف انجام عمل زیبایی بینی هستند و روز به روز هم بر تعدادشان افزوده و از سن متقاضیان جراحی‌های زیبایی کاسته می‌شود! این در حالی است که اگر هم بنا باشد به سراغ جراحی‌های زیبایی برویم، بهتر است این کار را در سنین بالاتر که طراوت و زیبایی طبیعی چهره تحلیل می‌رود، انجام دهیم، اما در بازار داغ تبلیغات غیر‌واقعی نوجوانان هم در صف تقاضا برای جراحی‌های زیبایی قرار گرفته‌اند. 
دکتر مصباحی با بیان اینکه چالش و نگرانی مهم دیگر، کاهش سن تقاضا برای عمل‌های جراحی زیبایی در کشور به زیر سنین مجاز و توصیه شده‌است، افزود: «بر اساس اصول علمی، انجام عمل‌های جراحی زیبایی بینی برای دختران و پسران زیر سنین ۱۷تا۱۸ سالگی توصیه نمی‌شود؛ اگر چه برخی همکاران برای متقاضیان کمتر از این سنین نیز جراحی زیبایی انجام می‌دهند که باید گفت این اقدام غیر‌علمی و غیر‌اخلاقی است، چون در کوتاه‌مدت و دراز مدت قطعاً مشکلاتی به‌وجود خواهد آورد.»
رئیس هشتمین کنگره بین‌المللی انجمن علمی راینولوژی ایران درباره اهمیت سن مناسب برای انجام جراحی‌های زیبایی تأکید کرد: «دانستن سن شناسنامه‌ای از جهت وضعیت صفحات رشد و غضروف‌ها، بسیار برای ما اهمیت دارد و در هیچ نقطه از دنیا نیز افراد جهت انجام جراحی‌های زیبایی بینی بر اساس ظاهر، قد، وزن و تمایل فردی انتخاب نمی‌شوند.»
 اهمیت اخلاق پزشکی در جراحی‌های زیبایی 
دکتر سید علیرضا مصباحی با اشاره به اهمیت اخلاق پزشکی در زیر بار نرفتن برای انجام عمل‌های جراحی غیر‌منطقی و غیر‌استاندارد گفت: «هموطنان اگر در انتخاب پزشک معالج خود دقت کنند و به افراد متعهد و متخصص کشور مراجعه شود، بی‌شک همکاران با اخلاق ما به هیچ عنوان زیر بار انجام جراحی‌های غیر منطقی زیبایی و خارج از زمان مناسب نمی‌روند.»
وی با تأکید بر اینکه فضای مجازی نقش مهمی در القای کاذب نیاز به اعمال جراحی زیبایی ایفا می‌کند، افزود: «برخی از مردم می‌پرسند» اگر جراحی زیبایی انجام دهند، آیا فرزندان آینده آنان نیز شبیه به آنان می‌شوند...؟» که در پاسخ می‌گوییم: این یک باور غلط است، چون ظاهر و زیبایی و ساختار چهره هر فرد به ژن و ساختار وراثتی وی بستگی دارد و عمل جراحی زیبایی هر یک از والدین ارتباطی به نسل بعدی نخواهد داشت.»
مصباحی با بیان اینکه رشته جراحی پلاستیک صورت در جهان بسیار معتبر است، جایگاه ویژه دارد و باید در اعمال جراحی زیبایی از اصول علمی پیروی کرد، افزود: «امروزه برخی از اعمال جراحی لیفت صورت و پیشانی برای رفع چین و چروک چهره، متأسفانه در آرایشگاه‌ها و توسط افراد غیر متخصص انجام می‌شود که یک نگرانی بزرگ و فاجعه جدی است!»  نظارتی که باید باشد، اما نیست!
نماینده بین‌الملل آکادمی جراحان پلاستیک صورت اروپا در پایان ضمن تأکید بر نقش نهاد‌های نظارتی در این‌باره افزود: «بی‌شک نهاد‌های نظارتی مانند معاونت درمان وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی می‌توانند با افراد و مراکز غیر‌مجاز برخورد کنند و حتی قانونگذار قادر به ابطال دائم پروانه مطب پزشک متخلف است، ولی متأسفانه نظارت جدی بر آرایشگاه‌ها یا مراکز زیرزمینی ارائه خدمات زیبایی وجود ندارد!»
 هشتمین کنگره بین‌المللی انجمن راینولوژی ایران که با حضور متخصصان داخلی و خارجی از ۳۰ آبان در هتل المپیک تهران آغاز به کار کرده‌است تا ۲ آذر ۱۴۰۳ برقرار خواهد بود. 
به گفته مصباحی قرار است طی این روز‌ها مشکلات و معضلات در حوزه اعمال جراحی پلاستیک و زیبایی صورت و بینی، تمامی روش‌های نوین جراحی صورت و درمان بیماری‌های بینی و سینوس، در چهار سالن به‌طور همزمان مطرح و مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.