روزنامه ابتکار
1396/07/04
جلال خوشچهره مرز جغرافیایی ضامن استقلال است؟
اینکه کردها از صد و یکسال پیش یعنی از زمان توافقنامه « ساکس_ پیکو» در سال 1916 تاکنون هویت مستقل خود را خواستهاند و در همه قرن سپری شده متحمل سختترین تجربهها بودهاند، برکسی پوشیده نیست .« سرمارک سایکس» بریتانیایی و « فرانسوا ژرژپیکو» فرانسوی در یک توافق خودمانی و درست هفت سال پیش از سقوط امپراطوری عثمانی، مرزهای خاورمیانه جدید را میان خود ترسیم کردند. این توافق که با موافقت روسیه دوران تزاری همراه بود، مرزهای نوین کشورهای خاورمیانه و بهویژه سوریه، عراق، لبنان و فلسطین را بهعنوان مناطق نفوذ بریتانیا و فرانسه تعیین کرد. اگرچه همه دولتهای خاورمیانه در این توافق صاحب مرزهای جغرافیای معلوم شدند، اما کردها به صورت اقوام سرگردان میان کشورهای مختلف پراکنده شدند. خاستگاه کردها سرزمین ایران بوده و هست. آنان جزء جدایی ناپذیر سرزمین مادری خود هستند که شوربختانه در جنگ چالدران و جدایی بخشهایی از خاک ایران در آن هنگام، در عراق، سوریه و ترکیه امروزی پراکنده شدند. کردها از 1916 تاکنون برای هویت و حقوق خود کوشیدهاند. این کوشش یا با شورش همراه بوده و یا توافقهای مقطعی با دولتهای عراق، سوریه و ترکیه که در سالهای 1925تا 2014 موارد آن کم نیست. اما از سال 2003 اوضاع کردها در عراق به طرز بیسابقهای عوض شد. آنان از همان هنگام که سازمان ملل، اقلیم کردستان را جزو مناطق پرواز ممنوع در جنگ رژیم بعث عراق اعلام کرد، تا سقوط رژیم بعث و اکنون، وضعی متفاوت و مطمئنتر از آحاد ملت عراق کسب کردهاند. همچنین است کردهای سوریه که در حالحاضر از حکومت خودمختار در سه منطقه جزیره، کوبانی و عفرین برخوردارند.
ممکن است کردهای عراق که دوشنبه (سوم مهر96) در همهپرسی استقلال شرکت کردهاند، خواستار تلاشی توافقنامه سایکس _ پیکو بوده و تغییرات تازهای را در ژئوپلیتیک خاورمیانه خواستار باشند، اما بیتردید به این مهم توجه دارند که اکنون بریتانیا و فرانسه قدرتهای برتر جهان نیستند که وزیران امور خارجه آنها از آن سوی دنیا برای جغرافیای خاورمیانه نقشه مرزی تعیین کنند و نه ایران، عراق، ترکیه و حتی سوریه زخمی از جنگ داخلی بازیگرانی هستند که منفعلانه به هر تغییری تن دهند. بهعبارت دیگر هر تغییر به ماهیت درک امنیتی بازیگران اصلی منطقه بسته است. هیچیک از همسایگان عراق از آنچه اقلیم کردستان درپی آن است تصور مثبتی ندارند. رمانتیسم در مقوله امنیت معنا ندارد. آنچه مورد تاکید همه همسایگان عراق و بلکه جامعه جهانی است، حفظ تمامیت ارضی عراق در چارچوب یک ملت و یک دولت است.
مطالبات کردهای عراق محترم است اما نمیتواند بدون ملاحظه همسایگان این کشور باشد. سالهاست از خطر موزائیکی شدن کشورهای بزرگ در منطقه گفته میشود. کوچک شدن کشورها نه برای ایجاد سرزمینی با هویت قومی است، بلکه کاستن از قدرت سرزمینی و جمعیتی دولتهایی است که میخواهند فارغ از دخالت قدرتهای برتر باشند.
کردهای عراق از همه امکانات لازم برای چانهزنی درباره حقوق خود در چارچوب دولت مرکزی این کشور برخوردارند. آنان به رغم اختلافاتشان با دولت مرکزی که از سال 2014 به صورتی کشدار ادامه داشته، همواره طرف توجه، گفتوگو و حمایتهای سیاسی و اقتصادی همسایگان این کشور بودهاند. این وضع درحالی بود که همسایگان عراق با درک آنچه بر کردهای عراقی از همان سال 1916 گذشته، به تعامل با دولت خودمختار اقلیم کردستان پرداختهاند. اما تغییر در تمامیت ارضی عراق برای همسایگانش نه تنها قابل قبول نیست، بلکه آن را تهدیدی برای امنیت منطقه میدانند. تلاش اقلیم کردستان برای استقلال، در چشم انداز نزدیک جز استمرار بیثباتی و زخم دوباره بر پیکر مردم کرد عراق نخواهد داشت. کردهای عراق اگر تا دیروز بخشی از راه حل برون رفت از بحران بیثباتی در عراق بودند، نباید عجولانه به بخشی از مشکل در این سرزمین بدل شوند. همه پرسی استقلال در اقلیم کردستان، ابزار کارامد برای
برون رفت از تبعات توافقنامه ساکس _ پیکو نیست. کردهای عراقی لازم است به مهم توجه کنند که رسیدن به استقلال در جهان کنونی الزاما داشتن مرزهای مستقل نیست. این کار به الزامهای دیگر محتاج است.
سایر اخبار این روزنامه
سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری:
صداهای متفاوت از طرف سعودی ها شنیده می شود
گزارش هیات تحقیق و تفحص مجلس از صندوق ذخیره فرهنگیان در کمیسیون آموزش قرائت شد
رازهای یک تخلف نجومی
«ابتکار» از نظارت سازمانهای مرتبط با کیفیت نان بر بهبود آن گزارش می دهد
از هر طرف بخوانید نان است!
جلال خوشچهره
مرز جغرافیایی ضامن استقلال است؟
سنگ «هپکو» و «آذرآب» از چاه در می آید؟
در جست و جوی مقصر
«ابتکار» نتایج انتخابات آلمان، پیروزی دوباره مرکل و موفقیت معنادار حزب آلترناتیو را بررسی میکند
جای خالی فارغ التحصیلان هتلداری در مهماننوازی اصیل ایرانی احساس می شود
گردشگری در انتظار یک پذیرایی حرفه ای
« ابتکار» از بایدها و نبایدهای سیاسی هیئت های عزاداری محرم گزارش می دهد
سیاست روی منبر
نخستین نشست رسانهای وزیر ارشاد برگزار شد
از برنامه 100 روزه تا وعدههای 4 ساله
همزمان با اجرای همهپرسی در اقلیم کردستان عراق، روحانی با روسای دولت روسیه، ترکیه و عراق گفت و گو و رایزنی کرد
دیدار وزیر اطلاعات با رئیس ستاد کل نیروهای مسلح
کمال خرازی:
مخالفت با برنامه موشکی ایران راه به جایی نمی برد