روزنامه جهان صنعت
1396/12/07
مدلهای تازه برای عرضه محصولات به عراق
هادی مومنی- برای عرضه کالا و محصولات در بورس کالا باید برنامههای تازهتری را اجرا کنیم. حامد سلطانینژاد مدیرعامل بورس کالا در نشست خبری در پاسخ به سوال «جهانصنعت» مبنی بر اینکه بورس کالا آیا برنامهای برای عرضه کالا در کشور عراق وجود دارد اظهار داشت: با توجه به محدودیت و مشکلاتی که در این کشور وجود دارد باید از مدلهای تازهتری برای ورود به این کشور استفاده کرد و بورس کالا آمادگی دارد تا با استفاده از ظرفیتهای موجود اهداف صادراتی دولت را محقق کند. براساس این گزارش، از ابتدای فعالیتهای بورس کالا تا پایان دوره ۱۱ ماهه سال ۱۳۹۶، ارزش بورس کالا با رسیدن به 500/103 میلیارد تومان به یک رکورد تاریخی دست پیدا کرد. حامد سلطانینژاد مدیرعامل بورس کالا روز گذشته در یک نشست خبری اظهار داشت: در ۱۱ ماهه سالجاری ۲۴ هزار تن محصول به ارزش ۴۴۶ هزار میلیارد تومان در تالارهای بورس کالا معامله شده که نسبت به دوره مشابه سال قبل با ۳۳ درصد رشد مواجه شده است. وی در ادامه افزود: در این دوره مالی در گروه مواد صنعتی و معدنی 911/7 هزار تن محصول به ارزش 720/182 میلیارد ریال معامله شد که ۲۹ درصد افزایش را تجربه کردیم. همچنین در گروه محصولات کشاورزی 791/2 هزار تن محصول به ارزش 229/31 میلیارد ریال خرید و فروش شد که ۱۹ درصد رشد را به ثبت رسانده است. مدیرعامل بورس کالا گفت: افزون بر این در بخش محصولات پتروشیمی در دوره ۱۱ ماهه سال ۹۶ به میزان 673/3 هزار تن به ارزش 685/138 میلیارد ریال معامله شد که ۳۳ درصد رشد به دست آمده است. از سوی دیگر در بخش محصولات فرآوردههای نفتی در این دوره به میزان 595/9 هزار تن به ارزش 153/89 میلیارد ریال معامله شد که ۴۸ درصد رشد به دست آمده است. وی همچنین در بازار بدهی در دوره ۱۱ ماهه سال ۹۶ به میزان ۱۶۰ هزار تن به ارزش 570/3 میلیارد ریال معامله شد که ۱۶۷ درصد افزایش شکل گرفته است. سلطانینژاد افزود: در بازار طلا نیز در دوره ۱۱ ماهه سال شاهد رشد ۳۹ درصدی در معاملات بودهایم. در نهایت و در مجموع ۲۴ هزار تن محصول به ارزش ۴۴۶ هزار میلیارد تومان در بورس کالا در سالجاری معامله شده است. مدیرعامل بورس کالا در ادامه این نشست خبری درباره آخرین آمار بازار فیزیکی تالار نقرهای اظهارداشت: در بازار فیزیکی و در بخش قراردادهای آتی ۳. ۷۷۶ قرارداد آتی به ارزش به ارزش ۵۷۸ میلیارد ریال در بورس کالا معامله شده که ۶۱ درصد رشد نسبت به دوره مشابه را نشان میدهد.قراردادهای اختیار معامله
همچنین در بخش قراردادهای اختیار معامله ۴۱ هزار قرارداد به ارزش ۵۱۲ میلیارد ریال دادوستد شده است که ۲۵ درصد افزایش را به ثبت رسانده است. سلطانینژاد ادامه داد: ۴۹۸ هزار گواهی سپرده کالایی در دوره ۱۱ ماهه سال ۹۶ در بورس کالا به ارزش 885/4 میلیارد ریال معامله شد که ۴۵ درصد رشد را شکل داده است. وی به اهم اقدامات انجام شده و نتایج راهبردی در سالجاری در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی برای محصولات جو دامی، ذرت دانهای و گندم از مهمترین اقدام انجام شده در حوزه کشاورزی بوده که در این راستا پذیرش ۱۸ انبار برای محصول جو دامی در پنج استان و ۶۹ انبار محصول ذرت دانهای در ۵ استان مشمول اجرای طرح قیمت تضمینی به روش گواهی سپرده کالایی، جمعآوری و ارزیابی اطلاعات ۲۵۱ هزار نفر از کشاورزان جو و ذرت از طریق سامانه ثبت اطلاعات کشاورزان، راستیآزمایی ۱۱۱ هزار شماره حساب متعلق به کشاورزان از طریق سامانه ثبت اطلاعات کشاورزان و اخذ کد معاملاتی برای حدود ۲۲ هزار و ۶۰۰ کشاورز برای استانهای مشمول اجرای طرح از طریق گواهی سپرده کالایی صورت گرفت. به گفته سلطانینژاد، پذیرش جوجه یک روزه گوشتی و راهاندازی معاملات آن در جهت تکمیل زنجیره ارزش طیور، راهاندازی معاملات گواهی سپرده پسته در بورس کالا با پذیرش سه انبار در زرند، سیرجان و دامغان و نیز اجرای طرح خرید توافقی زعفران و انجام معاملات به ارزش ۶۸۶ کیلوگرم زعفران از دیگر اقدامات مهم این حوزه بوده است.
راهاندازی صندوق زعفران
مدیرعامل بورس کالا در ادامه گفت: انجام معاملات سه صندوق کالایی، اخذ موافقت اصولی سازمان بورس با راهاندازی صندوق زعفران و ایجاد امکان تحویل مبتنی بر گواهی سپرده کالایی در بازار مشتقه از مهمترین اقدامات انجام شده در حوزه اوراق بهادار بوده است.
برنامههای تامین مالی
سلطانینژاد افزود: علاوه بر این در حوزه اقداماتی همچون پذیرش اوراق سلف موازی استاندارد جدید در راستای کمک به تامین مالی بخشهای اقتصادی مختلف صورت گرفت که در این راستا اوراق سلف موازی خودرو سراتو شرکت ایرانی تولید اتومبیل سایپا، کلاف گرم نوردیده شرکت فولاد مبارکه اصفهان، تیر آهن ۱۴ شرکت ذوب آهن اصفهان، قیر شرکت نفت پاسارگاد، پلی استایرن انبساطی نسوز شرکت توسعه صنایع پتروشیمی انتخاب، پلی اتیلن سنگین ۷۰۰F شرکت پتروشیمی ایلام و سیمان شرکت سیمان خوزستان پذیرش شد.
دریافت الکترونیکی اطلاعات مالی کارگزاران
مدیرعامل بورس کالا ادامه داد: در بخش فناوری اطلاعات نیز اقداماتی همچون دریافت الکترونیکی اطلاعات مالی کارگزاران به صورت ماهیانه، ارتقای سامانه اطلاعات کشاورزان، توسعه و بهبود سامانه معاملات برخط قراردادهای آتی و اختیار همچون تهیه نسخه چهار درگاه معاملات برخط شامل امکان انجام معاملات آپشن، درخواست انتقال وجوه، گواهی آمادگی تحویل و تدوین سند پروتکل نسخه چهار و همکاری با شرکتهای نرمافزاری فعال در حوزه بازار سرمایه در راستای بهرهبرداری از نسخه جدید صورت گرفته است. سلطانینژاد تصریح کرد: علاوه بر این توسعه سامانه معاملات مجازی مشتقه، سامانه پذیرش کالا، توسعه سامانه رابط بانکی و ورود بانکهای حکمت ایرانیان، انصار، آینده و پارسیان به فرآیندهای بورس کالا و توسعه سامانه معاملات کشف پریمیوم که آماده بهرهبرداری است از مهمترین اقدامات انجام شده در این حوزه است. وی به تصویب دستورالعملهای جدید در سال ۹۶ اشاره کرد و گفت: معاملات کشف پریمیوم، حراج به روش مناقصه در معاملات بازار فیزیکی، ضوابط نحوه تعیین قیمت خرید و فروش اوراق بهادار مبتنی بر کالا در صندوقهای سرمایهگذاری کالایی و ضوابط معاملات، تسویه و پایاپای و همچنین ضوابط لغو پذیرش صندوقهای سرمایهگذاری کالایی از اقدامات مهم این بخش است.
مهمترین برنامههای آتی
مدیرعامل شرکت بورس کالا در ادامه این نشست برنامههای آتی بورس کالا را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: تهیه سازوکار بازار معاملات تهاتری، راهاندازی معاملات حق امتیاز، راهاندازی معاملات اوراق خرید دین، راهاندازی حراج به روش مناقصه، ایجاد امکان تسویه چند مرحلهای، راهاندازی معاملات قرارداد آتی خاص، راهاندازی معاملات کشف پریمیوم، امکانسنجی راهاندازی معاملات مبتنی بر رویت براساس حراج حضوری، راهاندازی سیستم تسویه و مدیریت ریسک لحظهای مشتریان، توسعه داراییهای پایه قراردادهای آتی، اختیارمعامله، گواهی سپرده کالایی و صندوقهای سرمایهگذاری کالایی از مهمترین برنامههای آتی بورس کالای ایران در سال ۹۷ است.
بازبینی فرآیندهای پذیرش انبار
سلطانینژاد اضافه کرد: همچنین ایجاد بستر معاملات به پشتوانه قبض انبار همراه با بازبینی کلیه فرآیندهای پذیرش انبار و دستورالعمل آن، اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی برای محصولات گندم، جو، ذرت، برنج و دانههای روغنی در قالب عرضه فیزیکی و گواهی سپرده کالایی، اجرای سیاست حمایتی خرید توافقی برخی محصولات کشاورزی با اولویت زعفران، خرما، پسته و کشمش، اجراییسازی بند الف ماده ۳۲ قانون برنامه ششم توسعه در راستای توسعه بازار محصولات کشاورزی و تدوین راهبرد بورس کالای ایران در حوزه کشاورزی از دیگر برنامههای آتی شرکت است. سلطانینژاد گفت: بهبود نظام مالی شرکت در راستای بهبود کیفیت گزارشگری مالی، راهاندازی سامانه تحویل در راستای کاهش ریسک معاملات و تسهیل فرآیندهای داخلی، ایجاد اطمینان برای مشتریان نسبت به وجود بستر امن معاملاتی، راهاندازی سامانه مدیریت ارتباط با مشتریان در راستای افزایش رضایت مشتریان، بهبود و یکپارچه سازی سامانههای پذیرش مشتریان، کالا و انبار در راستای بهبود و تسهیل فرآیند پذیرش و افزایش رضایت مشتریان، طراحی و استقرار سامانه ثبت سفارش مشتریان از دیگر برنامههای آینده شرکت است.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
محسنی اژهای در پاسخ به «جهان صنعت» با اشاره به سوء استفاده از اطلاعات کاربران تلفن همراه:
ایرج راد در مراسم گرامیداشت کارگردان بزرگ تئاتر ایران:
برخورد با تخلف باید با رعایت موازین شرعی و قانونی باشد
تقابل دموکراتها با جمهوریخواهان در رد سیاسیکاری افبیآی؛
گزارش بانک مرکزی از وضعیت بازار در بهمن ماه؛
افزایش تقاضا برای تجهیزات ماینینگ قیمتها را بالا برد؛
آمادگی کرهشمالی برای مذاکره با آمریکا
افزایش 5/2 برابری بدهی دولت به تامیناجتماعی؛
تک و پاتک در خیابان انقلاب!
پیشنهادهایی در جهت تقویت تولید داخلی!
اختلاف بر سر تعریف تروریسم
آخرین فرصت برای اصلاحات مالی
بازگشت به دوران مائو
مدلهای تازه برای عرضه محصولات به عراق
واکنش رییس مجمع واردات به واردات اقلام غیرضروری و عجیب؛
یک بام و دو هوا