روزنامه همدلی
1397/02/02
همدلی بررسی کرد؛ آیا شایعه ها راست می گویند که ماشین های لوکس خارجی هر وقت دوست داشته باشند وارد ایران می شوند؟
شب بیداری خودروهای وارداتیهمدلی| فاطمه آقاییفرد- حکایت اقتصاد ایران، هرازگاهی یادآور ضربالمثل قدیمی«جیب خالی و پز عالی» میشود. از چه جهت؟ از آنجاکه وقتی صحبت از بحران ارزی به میان میآید، داستان واردات کالاهای لوکس خارجی، همچون خودرو نیز بیشتر از همیشه به گوش میرسد. سادهتر که نگاه کنی، گویی ارز کافی برای واردات کالاهای اساسیای همچون دارو وجود ندارد، اما همین که پای واردات خودروهای لوکس به میان میآید، آمارها از ارقام درشتتر واردات لکسوس، پورشه، بنز و ...، خبر میدهد.
برای اثبات این ادعا آمارها بهترین داورانی هستند که میتوانند از گره محکم بحران ارزی با افزایش واردات خودرو طی سالهای گذشته سخن بگویند. نگاهی به آمارهای اعلام شده از سوی سازمان توسعه تجارت، در چند سال گذشته به خوبی نشان میدهد که طی سالهای 88 تا 92 و با وجود بالا گرفتن گلایهها از بحران ارزی، میزان واردات خودرو به کشور رشد قابل توجهی را داشته است، بهطوریکه طی آن سالها در حدود 350 هزار خودرو از مبادی رسمی وارد کشور شده است.
اما مرور این آمار، سوال مهمی را در ذهن ایجاد میکند؛ بالاخره ارز کافی برای واردات کالا از کشورهای خارجی وجود دارد یا خیر؟ اگر وجود ندارد، چرا با شدت گرفتن بحران ارزی در ماههای اخیر بازهم واردات اتومبیل از کشورهای خارجی شدت گرفته است. آنطور که ششم مرداد ماه سال 96 خبرگزاری فارس منتشر کرد، در چهار ماهه اول سال گذشته واردات خودرو به کشور رکوردزنی کرده است و واردات خودروهای هیبریدی 1855 درصد رشد نشان داده است.
معمای واردات
اینروزها بار دیگر بحث واردات خودرو آنهم از مبادی رسمی و نه بهصورت قاچاق صدر اخبار رسانهها قرار گرفته است. داستان شدت گرفتن واردات خودرو اینروزها در فضای مجازی نیز بازتابهای فراوانی داشته است. قصه این بود؛ در روزهایی که سایت ثبت سفارش واردات خودرو بسته شده بود و مجوز واردات خودرو به هیچ مجموعهای داده نمیشد، در برخی رسانهها اینطور اعلام شد که عدهای اقدام به واردات خودروهای لوکس کردهاند. خودروهایی که در گمرک مانده بودند و باید به هر نحو ممکن ترخیص میشدند. این خبر هر چند از سوی مسئولان گمرک رد شد، اما باب گفت و گوها برای گلایه از واردات بی سر و صدای خودرو را یکبار دیگر باز کرد. اما این تمام ماجرا نبود و چند روز گذشته هم خبرهایی مبنی بر واردات قانونی خودرو از گمرک بوشهر سوژه داغتر رسانهها و فعالان در شبکههای مجازی بود.
اینبار اما داستان کمی فرق داشت؛ گویی چند روز پیش، وقتی همه خواب بودند؛ اتفاقا درست زمانی که دربهای گمرک بوشهر باید بسته میبودند، حجم بالایی از اتومبیلهای لوکس خارجی، اعم از لکسوس، تویوتا و ...، به صورت مخفیانه و در دل شب در حال ترخیص از گمرک بودند و عدهای هم با دیدن این صحنه عجیب شروع به تهیه کلیپ کردند تا صدای گلایه خود را شاید به گوش مسئولان کشور برسانند.
برخی از مردم در این کلیپ ادعا میکنند که با توجه ممنوعیت ترخیص خودروهای خارجی، این ماشینها چرا و با اجازه کدام قانون و اصلی در حال ترخحیص هستند؟ صداها از خوابیدن و خاک خوردن بیش از دو هزار ماشین واردکننده بوشهری در گمرک خبر میدهند و مدعیان انحصار در واردات خودرو، مدام از مسئولان سوال میکنند که اگر این خودروها به صورت قانونی ترخیص شدهاند، پس چرا در این ساعت از شب و به صورت مخفیانه اجازه ترخیص آنها از سوی گمرک صادر شده است؛ اصلا این خودروها متعلق به چه کسی است و چرا خودروهای سایر واردکنندگان ترخیص نمیشوند؟
هر چند که این خبر هم از سوی رئیس پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی بوشهر، رد شد و رسانهها خیلی سریع تکذبیه و ورود غیرقانونی خودروهای لوکس از گمرک بندر بوشهر را روی تارنمای خود ثبت کردند، اما سوالات زیادی با انتشار این کلیپ دردناک به ذهنها رسید که پاسخ آنها را هر واردکننده و فعال اقتصادیای بهتر از همه میداند. به گفته فعالان اقتصادی این ماجرا در صورت صحت به علت نبود شفافیت در فضای اقتصادی ایران رقم خورده است.
ابراهیم جمیلی، رئیس هیات مدیره انجمن صادرکنندگان نمونه و برتر ایران، در گفت و گو با «همدلی»، موضوع گره بحران ارزی با افزایش واردات را اینطور تحلیل میکند: « عدهای تلاش میکنند تا بدون عوارض گمرکی کالاهای لوکس را وارد کشور کنند که باید در این زمینه سیستم گمرکی مدیریت کرده و شمارهگذرایها را اصلاح کند.»
به گفته جمیلی: «ترخیص خودرو از گمرک موضوع بدی نیست، اما مدیریت گمرک در زمینه ترخیص کالا از گمرک است که جای بحث دارد و باید به آن توجه ویژهای شود.» جمیلی با انتقاد از کیفیت پایین خودروهای داخلی نیز اینطور ادامه میدهد: «از آنجایی که کیفیت خودروهای داخلی بالا نبوده و توان رقابت با خودروهای خارجی را نداریم، بنابراین باید راهکار ورادات قانونی خودرو از کشور را فراهم کنیم.» او درباره سیاستهای ارزی نیز میگوید: «بانک مرکزی و دولت باید ارز را برای واردات کالاها اولویت بندی کنند. این در حالی است که هم اکنون شاهد این هستیم که اولویت بندی ها هنوز به سرانجام نرسیده است.»
نگاهی به آمار واردات خودروهای لوکس
داستان گره محکم بحران ارزی با واردات خودروهای لوکس از زبان آمار شنیدنیتر است. از آنجاکه این ارقام همیشه بهترین داورانی بودهاند که به خوبی توانستهاند ماجرای کمبود ارز و واردات بیرویه کالاهای لوکس را در قالب اعداد و ارقام اقتصادی به تصویر بکشند.
اما داستان بحران ارزی سال 91 که اتفاقا بیشباهت به اتفاقات اقتصادی چند ماه گذشته نیست، یادآور این است که بحران ارزی حدود 6 سال گذشته درست در زمانی اتفاق افتاده بود که با افزایش واردات خودروهای لوکس، حدود هفت میلیارد دلار زیر پای پولدارها قرار گرفته بود.
حتی با اینکه در آن سال، اختصاص ارز مرجع و مبادلهای به کالاهای لوکس منتفی شده بود و خبرها از ممنوعیت واردات خودرو با حجم کمتر از 2500 سیسی با ارز آزاد و حتی ممنوعیت واردات خودروهای بالای 2500 سیسی سخن می گفتند، اما بازهم خبر رسید که آمار واردات این خودروها هرگز به صفر نرسید و حتی سال به سال و با وخیمتر شدن بحران ارزی بر وخامت اوضاع افزوده شد.
آمار واردات خودرو در حالی سال به سال بیشتر شد که بر اساس آمار سازمان توسعه تجارت در سال 80 تنها 41 هزار و 469 خودروی با ارزش وارد کشور شده بود. نگاهی به آمارها نشان میدهد که واردات خودرو به کشور هر سال و به صورت پلکانی افزایش یافته است و حتی بحران ارزی نیز مانعی برای این واردات نبوده است.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان توسعه تجارت در سال 80 به میزان 41 هزار و 469 خودرو با ارزش 823 میلیون دلار به کشور وارد شده است. در این سالها در حدود 31 هزار و 166 دستگاه بالای سه هزار سیسی و 280 دستگاه خودرو بین 2500 تا 3000 سی سی با ارزش دلاری 648 میلیون دلار وارد ایران شده است.
در این سال تعدا پورشههای وارد شده 160 دستگاه به ارزش 13.6 میلیون دلار، هزار و 419 دستگاه لکسوس به ارزش 44.3 میلیون دلار و 859 دستگاه بنز به ارزش 55 میلیون دلار به کشور وارد شده است. در این سال واردات خودروهای بالای 2500 سی سی حدود 75 درصد از واردات کل کشور را شامل شدهاست.
در سال 89 تعداد کل خودروهای سواری وارد شده به کشور 43 هزار و 67 دستگاه به ارزش 887 میلیون دلار بوده است. در این سال 23 هزار و 763 خودرو بالای 3000 سیسی و 472 دستگاه بین 2500 سیسی تا 3000 سیسی با ارزش 603 میلیون دلار به کشور وارد شده است. در سال 89 تعداد 307 دستگاه پورشه به ارزش 23.6 میلیون دلار، هزار و 704 دستگاه لکسوس به ارزش 50 میلیون دلار و 927 دستگاه بنز به ارزش 55.6 میلیون دلار وارد کشور شدهاست. همچنین واردات خودروهای لوکس 56.2 درصد از کل واردت کل کشور را شامل شده است.
در سال 90 واردات خودرو نسبت به دو سال قبل کمی کاهش مییابد. در این سال 39 هزار و 682 خودرو سواری به کشور با ارزش 828 میلیون دلار به کشور وارد میشود. این میزان خودرو واد شده 18 هزا و 604 دستگاه خودرو بالای 3000 هزار سی سی و 739 دستگاه بین 2500 تا 3000 سیسی به کشور با ارزش 517 میلیون دلار وارد میشود. 562 پورشه به ارزش 49.7میلیون دلار، 967 لکسوس به ارزش 29.5 میلیون دلار، پنج دستگاه مازاراتی به ارزش 584 هزار دلار و هزار و 747 دستگاه بنز به ارزش 85.7 میلیون دلار به کشور وارد شده و واردات خودروهای بالای 2500 سیسی 48.7 درصد از کل واردات کشور را شامل میشود.
در سال 91 مجدد واردات خودروها افزایش میابد. در این سال 44 هزار و 832 خودرو به ارزش یکهزار و هشت میلیون دلار وارد کشور میشود. از این میزان 16 هزار و 115 دستگاه بالای 3000 سیسی و 433 دستگاه بین 2500 تا 3000 سیسی به ارزش 585 میلیون دلار وارد شدهاست. در این سال 516 دستگاه پورشه به ارزش 60.5 میلیون دلار، یکهزار و 415 لکسوس به ارزش 68 میلیون دلار، 43 مازارتی به ارزش 5.3 میلیون دلار و هزار و 979 بنز به ارزش 127 میلیون دلار وارد شده است. 37 درصد از کل وادات کشور در سال 91 به واردات خودرو اختصاص داشتهاشت.
در سال 92 علیرغم شدت گرفتن بحران ارزی واردات خودرو به شدت افزایش پیدا میکند. در این سال 78 هزار و 726 خودرو با ارزش هزار و 620 میلیون دلار به کشور وارد میشود. سه هزار و 799 دستگاه خودو بالای 3000 سیسی و 302 دستگاه بین 2500 تا 3000 سیسی به ارزش 157.5 میلیون دلار به کشور وارد شده است. تعداد پورشههای وارد شده 272 دستگاه به ارزش 24.5میلیون دلار، 217 دستگاه لکسوس به ارزش 10.7 میلیون دلار، 14 دستگاه مازاراتی به ارزش 2 میلیون دلار و 163 دستگاه بنز به ارزش 15.4 میلیون دلار به کشور وارد و میزان واردات خودرو از کل واردات کشور 5.2 درصد بودهاست.
نکته اینجاست که با بحران ارزی سال 96 و حتی سال جاری نیز آمار واردات خودرو رکورد زنی کرده است. بر اساس گزارش ایسنا، آمار واردات خودرو در سال 95 نیز نسبت به سال 94 رشد قابل توجهی را داشته است. به طوریکه در این سال بالغ بر یک میلیارد و ٩٣۵ میلیون دلار خودرو وارد کشور شده بود که این رقم نسبت به سال ۱۳۹۴ که واردات این بخش ارزشی معادل یک میلیارد و ۲۳۳ میلیون دلار بوده، رشدی قابل توجه را نشان میدهد.
سناریوی افزایش واردات خودرو به کشور در جریان بود که در روزهای گرم تابستان سال گذشته؛ آنهم درست زمانیکه سایت ثبت سفارش خودرو بسته بود، حدود 6 هزار خودرو به صورت رسمی وارد کشور شد.
حال و روز ارز بحرانیتر شده، واردات خودروهای لوکس و کم اهمیت برای مردم بیشتر شده است و سیاستهای ارزی دولت و بانک مرکزی یارای مقابله با واردات غیر قانونی را ندارند. به گفته کارشناسان تنها راهکار مبارزه با ورود کالاهای کم اهمیت، افزایش کیفیت کالاهای داخلی و جلوگیری از سود قاچاقچیان است. باید دید امسال با بحران ارزی، داستان واردات کالاهای لوکس به کجا ختم میشود؟
سایر اخبار این روزنامه
ظریف: آماده بازگرداندن برنامه هستهایمان با سرعت بالاتر هستیم
رئیس جمهور و معاون او در جلسه هم اندیشی مدیران ارشد دولت، از همکاران خود خواستند که انفعال را ترک کنند
همدلی بررسی کرد؛ آیا چشم بادامی های اتمی واقعا از مواضع خود کوتاه آمده اند؟ کره چرخید
همدلی بررسی کرد؛ آیا شایعه ها راست می گویند که ماشین های لوکس خارجی هر وقت دوست داشته باشند وارد ایران می شوند؟
«همدلی» از وضعیت بیماران «ای.بی» گزارش میدهد مصائب پروانهایها
آیا ترامپ رئالیست شده است؟
نوشتهای در وصف سایه سنگین دروغ بر سر ادبیات ایران به بهانه نقد جایزه احمد محمود؛
بالاخره قاضی دیروز و فراری امروز، بازداشت شده است یا نه؟ وانتـد!
احسان اقبالسعید تلگرام مزار شریف نیست!
ما را به خیر تو امیّد نیست، شرّ مَرَسان
قاسمی: گزارش حقوق بشری وزارت خارجه آمریکا، مغرضانه، سیاسی و مردود است