ظريف: مطلقا دوباره مذاکره نمي‌کنيم

يک هفته تا موعد تصميم برجامي ترامپ ظريف: مطلقا دوباره مذاکره نمي‌کنيم وزير امور خارجه ايران در پيامي ويدئویي که به چندين زبان زيرنويس شده بود، مواضع جمهوري اسلامي را در واکنش به خروج آمريکا از برجام اعلام کرد. محمدجواد ظريف با تأکيد بر اينکه در صورت خروج واشنگتن از برجام ايران پاسخ لازم را مي‌دهد، گفت: در اين صورت آمريکا بايد مسئوليت پيامدهاي خروج از برجام را بپذيرد.
او در اين پيام ويدئویي که يک هفته پيش از موعد تصميم‌گيري مجدد دونالد ترامپ درباره تعليق تحريم‌هاي هسته‌اي ايران منتشر شده، توضيح داده است در توافقي که در سال ۲۰۱۵ به دست آمد «کشور من قبول کرد تا گام‌هاي اساسي را براي برطرف‌کردن نگراني‌هايي که عمدتا مربوط به آمريکا بود، بردارد... در مقابل، آمريکا نيز متعهد شد تا تحريم‌ها را بردارد و ديگر در مسير تجارت با ايران کارشکني نکند... اما آمريکا مرتب اين توافق‌نامه را نقض کرد و به‌ويژه ديگران را از تجارت با ايران ترساند. در يک سال گذشته، به ما گفته شد که رئيس‌جمهور ترامپ از اين توافق‌نامه راضي نيست. اکنون به نظر مي‌رسد پاسخ برخي از اروپايي‌ها اين بوده است که از جيب ما به آمريکا امتيازات بيشتري ارائه کنند. اين کار براي راضي‌کردن آمريکا به‌مثابه قول‌هايي براي تنظيم توافق‌نامه‌اي جديد است که شامل موضوعاتي است که ما همگي از ابتداي مذاکراتمان تصميم گرفتيم آنها را وارد مذاکرات نکنيم». وزير امور خارجه تصريح کرد: «اين مسائل شامل توانمندي‌هاي دفاعي ايران و نفوذ و تأثير ايران در منطقه مي‌شود، اما لطفا درک کنيد که درباره هر دو موضوع، اين ايران است نه غرب که دغدغه‌هاي جدي و خواسته‌هاي زيادي دارد».
نمي‌توانيد 2سال بعد روي قيمت چانه بزنيد
او به حمله صدام حسين به ايران و حمايت غرب از حمله او اشاره کرد و افزود: «با وجود آن تجربه فراموش‌نشدني و تلخ، ما هنوز بخش کوچکي از بودجه‌اي را که کشورهايي مثل عربستان سعودي و امارات‌ متحده عربي براي مسائل دفاعي هزينه مي‌کنند، به مسائل دفاعي خودمان اختصاص مي‌دهيم و موشک‌هاي ما برد کوتاه‌تري در‌مقايسه‌با موشک‌هاي عربستان سعودي دارند. برخلاف متحدان آمريکا در منطقه که گروه‌هايي مثل القاعده، طالبان و داعش را شست‌وشوي مغزي داده، تأمين مالي‌‌ و مسلح کرده‌اند، ما در شکست‌دادن اين گروه‌هاي تندرو نقشي محوري داشته‌ايم. بگذاريد يک‌بار براي هميشه مطلقا روشن بيان کنم، ما نه امنيت خود را به ديگران مي‌سپاريم نه درباره توافق‌نامه‌اي که با حسن‌نيت تاکنون اجرا کرده‌ايم، دوباره مذاکره مي‌کنيم يا چيزي به آن اضافه مي‌کنيم».


اخيرا ترامپ گفته که پايه‌هاي برجام سست است و بايد پايه‌هاي آن محکم شود. بعد از سخنان او بود که حسن روحاني خطاب به ترامپ که توافق هسته‌اي با ايران را «احمقانه و مضحک» خوانده بود، گفت: «شما از سياست سررشته‌اي نداري. از حقوق سررشته‌اي نداري. در زمينه قراردادهاي بين‌المللي اطلاعي نداري. چطور مي‌شود که يک تاجر، يک ساختمان‌ساز و برج‌ساز درباره روابط بين‌الملل اظهارنظر مي‌کند؟» حالا جواد ظريف نيز در اين ويدئوي جديد گفته است: «اگر بخواهم آن را با اصطلاحات معاملات املاک توضيح دهم، وقتي شما خانه‌اي مي‌خريد و خانواده خود را به آنجا مي‌بريد يا اينکه خانه خود را تخريب مي‌کنيد تا به جاي آن برج بسازيد، نمي‌توانيد دو سال بعد برگرديد و درباره سر قيمت چانه بزنيد. در روزهاي آتي، آمريکا بايد تصميم بگيرد که آيا بالاخره به تعهدات و وظايف خود عمل مي‌کند. ايران در برابر تلاش‌هاي بيهوده براي زورگويي، محکم ايستاده است. اگر آمريکا بخواهد همچنان توافق‌نامه را نقض کند يا اينکه کلا از توافق‌نامه خارج شود، از حق خود براي واکنش، آن‌طور که خودمان تشخيص مي‌دهيم، استفاده خواهيم کرد».
اين ويدئو در حالي منتشر شده که قرار است ۲۲ ارديبهشت دونالد ترامپ، درباره تعليق تحريم‌هاي هسته‌اي ايران تصميم بگيرد. او دي‌ماه هشدار داده بود که در اين موعد تعليق تحريم‌هاي هسته‌اي را تمديد نمي‌کند و اروپا بايد آنچه را او نواقص برجام مي‌خواند، رفع کند. به‌زعم او مسائل منطقه‌اي و برنامه موشکي ايران بايد در توافق با ايران گنجانده مي‌شد. از‌همين‌رو، اروپايي‌ها در تلاش‌اند که نظر ترامپ را تغيير دهند و او را در توافق نگه دارند. در همين راستا امانوئل مکرون، رئيس‌جمهور فرانسه و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، به واشنگتن سفر کردند و در ملاقات با ترامپ تلاش کردند او را متقاعد کنند که حفظ برجام به نفع همه است. با‌اين‌حال آنها نيز مانند واشنگتن بر مذاکره بر سر مسائل منطقه‌اي و موشکي تأکيد کردند؛ موضوعي که مقامات مسئول ايران به‌شدت به آن واکنش نشان داده‌اند و در ويدئوي برجامي ظريف نيز بر آن تأکيد شده است.
فکر مي‌کنم ترامپ در برجام بماند
مارک ميدوز، قانون‌گذار جمهوري‌خواه که روابط نزديکي با دونالد ترامپ دارد، به ديلي‌بيست گفت که انتظار دارد ترامپ حداقل براي کوتاه‌مدت در برجام بماند. او گفته: فکر نمي‌کنم که در هفته آينده در زمان ضرب‌الاجل برجام رئيس‌جمهور به‌طورکلي از توافق هسته‌اي با ايران خارج شود. او گفت: بر اساس گفت‌وگوهايي که با همکاران دموکرات و جمهوري‌خواه خود داشته‌ام، فکر مي‌کنم اينکه بگوييم ترامپ در هفته آينده از برجام خارج خواهد شد صحيح نيست. با توجه به اينکه به دنبال مذاکره مجدد در مورد برجام هستيم، فکر مي‌کنم در کوتاه‌مدت اين توافق تمديد خواهد شد، حتي با وجود اينکه اعضاي اين توافق اعلام کرده‌‌اند که گزينه مذاکره مجدد در دستور کار نخواهد بود.
شرکاي واشنگتن تلاش مي‌کنند  برجام را اصلاح کنند
درهمين‌حال سخنگوي وزارت خارجه آمريکا تأکيد کرد که شرکاي واشنگتن در حال همکاري با کاخ سفيد براي بهبود توافق هسته‌اي ايران هستند. به گزارش ايسنا به نقل از واشنگتن اگزمينر، هيتر نائورت، سخنگوي وزارت خارجه آمريکا، روز پنجشنبه گفت: شرکاي اروپايي آمريکا (انگليس، فرانسه و آلمان) به‌خوبي از پيامد‌هاي اقتصادي خروج واشنگتن از برجام آگاه و در حال همکاري با ما براي بهبود اين توافق هستند.به نظر مي‌رسد اشاره سخنگوي وزارت خارجه آمريکا به مذاکرات ترامپ با دو همتاي اروپايي‌اش است. در همين راستا ادوين ساموئل، سخنگوي دولت انگليس، در گفت‌وگو با شبکه خبري الميادين گفت: خروج آمريکا از توافق هسته‌اي ايران در راستاي منافع ملي آمريکا، انگليس و کشورهاي حاشيه خليج«فارس» نيست. اين توافق در همه جوانب خود جامع و بي‌نقص نيست و بخش‌هايي در آن وجود دارد که مي‌تواند بهبود يابد. او ادامه داد: اين توافق آغازي مهم است و تهديد احتمال آغاز يک رقابت تسليحاتي هسته‌اي را برطرف مي‌کند. اين توافق بستر لازم براي نظارت بازرسان سازمان ملل را فراهم مي‌کند و دولت انگليس با همه توان و نفوذ خود براي حفظ اين توافق تلاش خواهد کرد. وزارت خارجه روسيه نيز در همين راستا اعلام‌ کرد تا زماني که ديگر کشورهاي عضو برجام به تعهدات خود ‌پايبند باشند ما نيز پايبند مي‌مانيم. به‌ گزارش رويترز، ماريا زاخارووا، سخنگوي وزارت خارجه روسيه، روز جمعه تأکيد کرد که هرگونه ‌تغييري در برجام غيرقابل‌قبول است.
آنتونيو گوترش، دبيرکل سازمان ملل متحد، نيز در مصاحبه‌اي با بي‌بي‌سي، از رئيس‌جمهور آمريکا خواست که از برجام خارج نشود. اين ديپلمات عالي‌رتبه پرتغالي، توافق هسته‌اي را يک دستاورد ديپلماتيک مهم عنوان کرد و گفت: ما نبايد اين توافق را لغو کنيم، مگر اينکه پيش از آن جايگزين خوبي براي آن در اختيار داشته باشيم.