ورود به کانال 600 هزار واحد

آفتاب یزد- گروه اقتصادی : شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با افزایش 8200 واحدی از کانال 600 هزار واحد هم عبور کرد و به رقم 608 هزار واحد رسید که این میزان بیشترین رکود زنی بازار بوده است. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران که این روزها به دلیل افزایش نرخ ارز و نیز هجوم نقدینگی سرگردان بازار به بورس، روند رو به رشد و رکورد شکنی را ادامه می‌دهد در جریان معاملات دیروز به افزایش 8200 واحدی به رقم 605 هزار و 789 واحد رسید و از کانال 600 هزار واحد هم گذر کرد.
هم اکنون ارزش روزانه معاملات بورس و فرابورس ایران، به 9500 میلیارد تومان می‌رسد که اگر این رقم نقدینگی جذب شرکت‌های بورسی و فرابورسی شود تحولی در تولید ایجاد می‌شود در حالی که برخی مدیران بورسی و شرکت‌های تولید کننده از کمبود سرمایه در گردش و نقدینگی شکایت دارند.ارزش بازار در بورس اوراق بهدار تهران به 2213 تریلیون تومان رسیده است.شاخص قیمت با معیار وزنی ارزشی 2274 واحد رشد کرده است.شاخص بازار اول 5460 واحد و شاخص بازار دوم که معاملات بلوکی در آن انجام می‌شود با افزایش 20 هزار و 669 واحد تاکنون مواجه شده است. همچنین شاخص آزاد شناور 6708 واحد رشد کرده و شاخص قیمت با معیار هم وزن 502 واحد رشد کرده است.
اما علت رکورد شاخص بورس با وجود شرایط شیوع کرونا و رکود اقتصاد کشور چیست ؟ به گفته برخی کارشناسان علت عمده این رکوردشکنی افزایش نرخ ارز که آن هم ناشی از کاهش درآمد نفتی و ارز و نیز مشکل انتقال ارز بوده که این مسئله باعث می‌شود شرکت‌هایی که صادراتی بوده و یا دارایی‌های ارزی دارند، به تجدید ارزیابی دارایی خود بپردازند و در واقع این افزایش قیمت سهام به خاطر تجدید ارزیابی دارایی‌ها بوده و نه به خاطر تولید بیشتر و یا جذب فناوری بالاتر یا بهره‌وری بهتر باشد.
بنابراین به گفته برخی کارشناسان تا حدی تائید می‌شود که عمده رشد بورس بیشتر به خاطر سفته بازی معامله‌گران بوده و از این رهگذر در عالم واقع شرکت‌ها اتفاقی روی نمی‌دهد.


>توافق نفتی امیدهای بورس را بالا برد
همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه وبورس در گفت وگو با آفتاب یزد در این خصوص گفت: روز گذشته بخش عمده ای از فعالیتهای اقتصادی از سر گرفته شده است.به همین خاطر بخش عمده ای از نگرانی های کرونایی شاید تا حدودی رفع شده است.البته امیدواریم که این مساله با صحت کامل همراه باشد و ما شاهد صحت و سلامت همه هموطنانمان باشیم. وی ادامه داد: تاحدودی معضل کرونا برای معامله گرها کم رنگ شده و فعلا به عنوان یک مساله بلند مدت وپایدار به آن نگریسته نمی شود و امیدواریم تاثیرات منفی که روی اقتصاد گذاشته به همین جا محدود شود. اما آن چیزی که برای معامله گرها دیروز مهم بود بحث بازارهای جهانی بود هر چند دیروز روز جمعه به خاطر عید ایستر یا عید پاک بازارهای جهانی عملا متوقف بود، اما حاصل توافق میان اوپک واوپک پلاس در حوزه نفت امیدها را بالا برد و به همبن خاطر نگرانی هایی که روی سهامهای وابسته به بازار جهانی به ویژه پالایشگاهها و پتروشیمی ها بود کمتر شده است.
>ترکیب نفتی شاخص سازها در بورس
وی افزود: دیروز اگر نگاهی به شاخص های بازار کنیم می بینیم ترکیب شاخص سازها بیشتر ترکیب نفتی و پتروشیمی بود که به همین خاطر هم عملا ناشی از بهبود وضعیت بازار جهانی نفت باعث شد که دیروز شرایط خوبی برای بورس رقم بخورد. به اعتقاد وی از طرفی هم ارزش معاملات دیروز نزدیک به 9 هزار میلیارد تومان بود. یعنی 5700میلیارد تومان در بورس و 3250میلیارد تومان در فرابورس ارزش معاملات دیروز بود که خود این امر نشان دهنده وجود نقدینگی در حال ورود به بازار هست به طرف شرکتهای بزرگ معطوف شده و دنبال گزینه های خرید در بخش شرکتهای بزرگ است. این کارشناس بازار بورس با بیان این که بیشتر نمادهایی که در فرابورس ودر بخش کوچک بازار دیه می شدند دیروز جریان متعادل یا کاهش قیمتی را داشتند تصریح کرد: به هر حال روند بهبود جهانی و فعالیتها و تداوم ورود نقدینگی به ویژه از طریق حقیقی ها تعاملی بود که شاخص را به بالای 600 هزار واحد رساند. وی در پاسخ به این پرسش که مدیران بورس درصدد تغییرات زیر ساختی در قوانین بورس هستند که شاید این یکی از علتهای رشد شاخص به صورت حبابی است گفت:متاسفانه در چند هفته اخیر در زیر ساختهای بازار به ویژه در مورد حجم مبنا ، دامنه نوسان و قوانین حاکم بر باز وبسته شدن نمادها و گره معاملاتی تغییراتی داده شده است.روز چهارشنبه گذشته هم ما شاهد آن بودیم که دوباره تغییراتی در مورد نمادهایی که 20 یا 50 درصد رشد می کنند ، میزان توقفش و میزان حجم مبنایش اعلام شد .وی تصریح کرد: به نظر می رسد که این تغییرات تغییرات مطلوبی نیست به این خاطر که بخشی از نقد شوندگی بازار را کاهش میدهد.به نظر میرسد بخشی ازمدیران بازار نگران میزان رشد سهامها هستند اما این روش، روش درست و مناسبی برای کنترل بازار نیست و ایجاد رانت وایجاد صفهای سنگین کرده واختلالات نرم افزاری را به وجود می آورد. همچنین کشف قیمت عادلانه و مهم ترین فاکتور نقد شوندگی را دچار مشکل می کند.این تغییرات توام با شایعات تغییر مدیراندر سازمان بورس بوده که ماباید درچند روز آیندهمنتظر باشیمتا تحولات در شورایعالی بورس به چه صورت رقم می خورد واین مقررات تغییر می کنند یاخیر.
>واکنش بورس به تغییرات احتمالی مدیریتی و ریزساختاری
همچنین سعید اسلامی عضو شورای عالی بورس در این زمینه اظهار داشت: از روز چهارشنبه شاهد ایجاد جو روانی در شبکه‌های مجازی در این باره بودیم و تلاش فعالان بازار این بوده که بتوانیم این فضا را کنترل کنیم. در این راستا فردا جلسه ویدویی با کارشناسان بازار خواهیم داشت که نظرات خود را درباره تغییر زیرساختارها، تجمیع و به سازمان بورس منتقل کنیم.
وی درباره واکنش بازار سرمایه به تغییرات مدیریتی و ریزساختاری اظهار داشت: نسبت به کل جریان سرمایه‌ این اثرات به طور قطع کوتاه مدت خواهد بود مگر اینکه در بخش تغییرات مدیریتی مدیر جایگزین، استراتژی‌های جدید خاصی را اعلام کند و این تصمیمات جدید بر جریان سرمایه تاثیر گذار باشد.وی ادامه داد: سهام‌داران باید توجه داشته باشند که در این بین اگر نوساناتی هم صورت بگیرد بلندمدت نیست.
عضو شورای عالی بورس با اشاره به واکنش بازار نسبت به تغییرات ریزساختاری گفت: از روز چهارشنبه شاهد ایجاد جو روانی در شبکه‌های مجازی در این باره بودیم و تلاش فعالان بازار این بوده که بتوانیم این فضا را کنترل کنیم. در این راستا فردا جلسه ویدویی با کارشناسان بازار خواهیم داشت که نظرات خود را درباره تغییر زیرساختارها، تجمیع و به سازمان بورس منتقل کنیم. اسلامی تاکید کرد: معتقدم درباره دستورالعمل‌ها و مقرراتی تاثیر زیادی بر روند بازار دارند، سازمان باید مشورت صاحب نظران و کارشناسان را در نظر بگیرد البته سازمان دفعات قبل هم نشان داده است که نظارت کارشناسان را در این شرایط مورد توجه قرار می‌دهد و از این رو نگرانی‌های بلند مدتی در این وجود ندارد.
وی با بیان اینکه به هر حال در شرایطی که بازار هر روز با حجم نقدینگی بزرگی مواجه می‌شود باید این نظرسنجی ها برای اعمال تغییرات در دستورالعمل ها انجام شود، افزود: به زودی پیشنهادات فعالان و کارشناسان به سازمان ارایه می‌شود تا در صورت نیاز تغییرات انجام شوند.
عضو شورای عالی بورس با اشاره به تغییرات بازار نسبت به این تصمیمات جدید اظهار داشت: باید توجه داشت که ارزش ذاتی شرکت‌ها تحت‌تاثیر ریزساختارها، دستورالعمل‌ها و مقررات قرار نمی‌گیرد به همین دلیل است که گفته می‌شود این تغییرات عمدتا روندهای کوتاه‌مدت را تحت تاثیر جدی قرار می‌دهد و در روندهای بلندمدت اثرگذار نیست.اسلامی ادامه داد: در بازار سرمایه کشورمان متغیرهای بنیادی اقتصاد کلانی و صنعت اثر دارند و مهم ترین متغیری که در رشد بازار می‌تواند اثر گذار باشد ورود حجم نقدینگی به بازار است که آن را یک اتفاق مثبت می‌دانیم و سال‌های سال آرزو ورود این نقدینگی را به بازار داشتیم اما متناسب با ورود این حجم نقدینگی باید ظرفیت‌های بازار هم توسعه یابد و سهام جدید وارد بازار شود.وی با بیان اینکه در بلندمدت باید به اثرگذاری این متغیرها (ورود نقدینگی )فکر کنیم نه دستورالعمل‌ها و مقررات، گفت:‌ اما طبیعی است که در بازه زمانی کم جریان‌های کوتاه مدت تحت تاثیر قرار می‌گیرد و این روند ممکن است که بر روند پول‌های جدید تاثیر بگذارد. عضو شورای عالی بورس در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به مجموعه این شرایط جذب نقدینگی به بورس ادامه‌دار خواهد بود، تاکید کرد: باید توجه داشت که حجم بزرگی از نقدینگی در کشور تولید می‌شود و بازارهای جایگزین هم در رکود نسبی قرار دارند. از سوی دیگر انتظارات تورمی بالا است و سرمایه گذاران نمی‌خواهند از این انتظارات تورمی جا بمانند بنابراین تنها فرصت سرمایه گذاری در بازار سرمایه است و نکته کلیدی هم این است که در این مدت، بازار سودآوری زیادی داشته، البته در کنار این‌ها یک رفتار توده‌ای هم برای ورود به بازار وجود دارد.
اسلامی ادامه داد:‌ تمام این رشد بازار به سیاست‌گذاری‌های دولت مربوط نیست اما از این فرصت می‌توان استفاده کرد تا شرکت‌های جدیدی وارد بازار شوند و افزایش سرمایه صورت بگیرد. دولت می‌تواند از این بستر تامین مالی کند اما باید در حوزه سیاست‌گذاری نباید اولویت تامین مالی باشد بلکه اولویت با تامین مالی شرکت‌ها و بنگاه‌ها است.
>سازمان بورس وظیفه رستگار کردن
سهامداران را ندارد
سیدحمیدرضا علوی کارشناس بازار بورس نیز در یادداشتی خاطر نشان کرد: بازار بورس از اولین روزهای بهار به دلیل ورود نقدینگی بالا رونق چشمگیر را تجربه کرده است.به گونه ای که در فضای داغ خرید و فروش سهام «شاخص کل بورس» توانست رکورد تاریخی ۵۹۷ هزار را ثبت کند. اما داستان صعود و جهش بورس از ابتدا به مذاق گردانندگان ستاد مرکزی و مدیران آن خوش نیامد و آنها با ادعای حبابی بودن بازار و با دست بردن در قوانین سعی در توقف رشد کردند. اشتباهی که همچنان بر آن پافشاری میکنند
به نوشته وی نکته مهم در شان تصمیم گیری مدیران سازمان این است که آنها وظیفه ی رستگار کردن سهامداران را ندارند و هر شخصی باید تبعات و ریسک سرمایه گذاری در صنایع حباب گونه را خود به عهده بگیرد ، اگر قرار به ترکیدن حباب قیمتی هست ، مدیران اجازه دهند که این اتفاق در زمان خودش بیافتد ، مشکل اصلی ، دخالت های بی اعتنا به منطق علمی و شتابزده ایی است که مدیران سازمان بورس برای توقف رشد سهم ها و جهش شاخص درپیش گرفته اند، روشهایی که خود به عامل تازه التهاب آفرینی در بورس تبدیل شده است.
وی گفت: واقعیت تلخ این است که «سریال تغییرات دنباله دار » مدیریت سازمان بورس در قواعد بازار(البته باید بگوییم دستکاری در قوانین) از هیچ کدام از مبانی «سیاستگذاری بازار» تبعیت نمی کند.کافی است، از کارشناسان یا فعالان حقیقی و حقوقی بازار بپرسید که در جریان اتخاذ کدام یک از این مصوبات مورد مشورت قرار گرفته اند. یا آنکه به سیر این مصوبات در دو ماه اخیر نگاه افکنید، همگی بصورت«ناگهانی»،«یک شبه» و اکثراً در آخرین شب هفته بازار» اتخاذ شده و به صورت «ضربتی» ابلاغ و اجرا گردیده اند
به اعتقاد وی نکته عجیب تر این است که در سنت جدید قانونگذاری مدیران بورس، شاهد اختلاف و کشاکش میان مدیران ساکن عمارت ملاصدرا با مقام های اقتصادی ارشد دولت هستیم. به نحوی که اولین رشته مصوبات این سازمان را دو مقام ارشد شورای عالی بورس(رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد) وتو کردند و اکنون نیز خبر می رسد که مصوبات چهارشنبه شب آنها (تعیین سقف درصد سوددهی برای سهم ها و سه برابر کردن حجم مبنا برای چلوگیری از رشد بازار) قرار است در جلسه فردای وزیر اقتصاد بازنگری شود.
وی اذعان داشت: سوال یا معمای بزرگ این است، که چرا علیرغم آن که مقررات شتابزده مدیران سازمان در دو ماه اخیر، پیامدهای سنگین مثل زیر سوال رفتن اعتبار دولت و نظام مدیریت اقتصادی کشور در چشم میلیونها سهامدار داشته یا موجی از التهاب و بی ثباتی را در بازار ببار آورده است اما هیچ یک از این پیامدها باعث نشده دولت چاره ای برای این وضعیت بیندیشد؟طبیعی است چنین بلبشویی را افکار عمومی یا به حساب بی خبری و ضعف دولت خواهند گذاشت یا آنکه خواهند گفت لابد پشت صحنه بورس نیز میان مقام های بالادستی یک زورآزمایی سیاسی هست که دود آن به چشم شهروندان و سهامداران می رود.به نوشته وی آنچه از خروجی تصمیمات مدیران سازمان بورس فهمیده می شود، مشکل اصلی بی اعتنایی یا بی اطلاعی از مبانی و منطق مدیریتی بازار است. در دولتی که مدافع اصول علمی و مدرن تعامل با بازار است و رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد آن بارها مخالفت خود را با مداخله نهاد قدرت و دستکاری در قیمتها اعلام کرده اند، چگونه است بخشی از پیکره اقتصادی می خواهد به صورت جزیره ای حکمرانی خاص خود را داشته باشد و با روش سرکوب قیمتی یا دستکاری در دامنه قیمت و سه برابر کردن حجم مبنا، سهامداران را نفس بیندازد و بازار خسته را رام خویش سازد. وی معتقد است: هنر اصلی بازارگردانان در بازارهای پیچیده امروز در هدایت موج نقدینگی است و این که آنها برای میلیونها سهامداری که گفته می شود ۲۰۰ هزار میلیارد به بازار تزریق کرده اند تدابیری از جنس خود بازار بیندیشند.بارها گفته شده که راه جلوگیری از حباب قیمتی در برخی نمادها و گروهها در این است که سازمان بورس و دولت محترم، صندوقهای سرمایه گذاری، شرکتها و بنیادها و موسسات بزرگ را به عرضه های سنگین و عمیق در بازار وادار کنند و قانون بر زمین مانده «واگذاریها»که تکلیف برنامه ششم توسعه است، را احیا سازند. وی ادامه داد: در دو سال اخیر که بازار دچار تحرک و تحول از سمت تقاضا شده، به ظاهر چند عرضه از سوی دولت صورت گرفته است اما واقعیت این است که همه این عرضه ها سبک، کم وزن و در نتیجه بی تاثیر در کفه تقاضا بوده است. حتی هفته گذشته سهم مهمی مثل صبا تامین به بورس آمد فقط مقدار اندک ۱۲ درصدی آن عرضه شد. بنابراین راه اجتناب ناپذیر، هدایت نقدینگی عظیم در بورس و پاسخگویی به عطش تقاضا در این عرصه، جدی گرفتن عرضه سهام شرکتهای بزرگ است.
سایر اخبار این روزنامه
شهرداری تهران و چالش بدهی‌های قدیمی معمای 50 هزار میلیارد تومان بدهی در پایتخت! هشدار روحانی به صندوق بین‌المللی پول بیکاری ۲۵۰۰ نفر از تورلیدر‌های تهرانی با شیوع کرونا تحولات اخیر وکالت و کارشناسی رسمی به گفته کارشناسان در صورت عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی در موج دوم ابتلا به کرونا تعداد مرگ و میرها هم به رقم غیر قابل باوری خواهد رسید ورود به کانال 600 هزار واحد در میان فقرا بیشتر است همه پروتکل‌های بهداشتی به صورت جدی اجرا شود جزئیات پرداخت وام قرض الحسنه یک تا دو میلیونی به ۴ میلیون نفر منتخبان مجلس یازدهم هر روز مصاحبه می‌کنند که مجلس اصولگرای آتی در شکوفایی اقتصاد کاری می‌کند، آنها روی حافظه مردم حساب باز کرده اند؟ در حالیکه برخی سید حمید مولانامشاور سابق احمدی‌نژاد را عامل بسیاری از سخنرانی‌های جنجالی او میدانستند وی سالهاست که نه درمورد رئیس دولت سابق سخن می‌گوید و نه بودجه‌هایی که تحت عنوان بنیاد فرهنگی مولانا به او اختصاص پیدا کرد کانادا بار دیگر به عربستان سلاح می‌فروشد! ذوق زدگی منتخبان مجلس یازدهم آموزه‌های کرونایی آیا پایتخت آینه تمام نمای جامعه بود؟ کاسه آبی در بیابان ریختن کاسه آبی در بیابان ریختن پایتخت؛ ذره‌ای از حقیقت وزارت ارتباطات؛ تکنولوژی در مقابل پاندمى آیا پایتخت آینه تمام نمای جامعه بود؟