تنور داغ آرد فروشی

روزگذشته گشت مشترک رسیدگی به تخلفات نانوایی های شهر مشهد با حضور نمایندگان تعزیرات حکومتی، بازرسان سازمان صمت، اتحادیه نانوایان و خبرنگار خراسان برگزار شد که در این بازرسی هااز انبارهای دو نانوایی متخلف آرد نیمه یارانه ای سایر استان ها یا همان آرد آزاد کشف و به عنوان ظن به قاچاق توقیف شد و همچنین به دلیل تخلفات صنفی دیگر از جمله گران فروشی، کم فروشی و فروش اجباری پلمب شدند. اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود و در انبار یکی از نانوایی هایی که مورد بازرسی قرار می‌گیرد و به گفته کشتگر رئیس اتحادیه نانوایان،  پروانه کسب معتبر ندارد و قبلا تعطیل بوده ، سه نوع آرد یافت می شود که یک نوع با کیسه های آبی رنگ و آزاد، یک نوع زرد و مشکی و نیمه یارانه ای شهرستان های استان و نوع دیگر آرد نیمه یارانه ای مربوط به شهر مشهد است، یعنی نانوایی که در سامانه های اتحادیه ثبت نبوده و پروانه کسب نیز ندارد، از سهمیه آرد دولتی مربوط به مشهد استفاده کرده و همچنین ظن به قاچاق برای آردهایی که به اسم آزاد خریده نیز وجود دارد. به گزارش خراسان رضوی، گلایه های مردمی و شکایت های ارسال شده به دستگاه های نظارتی و سامانه های حمایت از مصرف کننده مربوط به تخلفات نانوایی ها بر اساس آمار ارائه شده از بازرسی سازمان صمت استان افزایش چشمگیری داشته که به همین دلیل گشت مشترک تعزیرات حکومتی استان به همراه بازرسان سازمان صمت و اتحادیه نانوایان برای برخورد با متخلفان روز گذشته برگزار شد .
در این بازدید دو نانوایی پلمب شدند که تخلفات آنان براساس گزارش بازرسان، کم فروشی، گران فروشی و فروش اجباری بود و هرکدام از تخلفات صنفی جریمه و ساز و کار خاص خود را دارد.اما در هردوی این نانوایی ها که به عنوان نانوایی ستاره دار در اتحادیه نانوایان شناخته شده و در طول ماه های اخیر تخلفات متعددی داشتند و جمع تخلفات یکی از این واحدها به صد مورد نیز می رسید، ظن به قاچاق آرد مشاهده شد و انبارهای این نانوایی ها پر از آردهایی بود که  از استان های دیگر  یا از سهمیه شهرستان ها و شهر مشهد خریده شده بود و همگی خارج از شبکه توزیع بود.اولین نانوایی که کارش به پلمب می‌کشد، پروانه کسب را از کشوی میز درمی‌آورد، یک فتوکپی از پروانه کسبی که متعلق به خانمی است که به گفته کشتگر رئیس اتحادیه خبازان، مدت هاست به او اخطار می دهند و به اتحادیه مراجعه نمی کند و در یک هفته اخیر هم به اخطاریه های متعدد پاسخ نداده و اصلا معلوم نیست کجاست!
کشتگر ادامه می‌دهد: ما نانوایی هایی داریم که پروانه را با ملک نانوایی اجاره می دهند که این کار خلاف قانون است و اگر خود مالک پروانه در محل حضور  نداشته باشد باید برای خود رسما مباشر معرفی کند اما در برخی از نانوایی های متخلف از کسی که پروانه متعلق به اوست، هیچ خبری نیست. این نانوایی هم جزو چندین مورد مشابه است که البته در یک هفته گذشته هربار به آن مراجعه کردیم تعطیل بوده و پاسخی هم به اخطارها نداده بود تا پرونده به اجرائیات رفت و ما برای پلمب آن آمدیم. قیمت نان بربری روی تابلو 1300 تومان نوشته شده در صورتی که قیمت مصوب آن 600 تومان است. گران فروشی دومین تخلفی است که پس از نداشتن پروانه معتبر در این واحد اتفاق می افتد اما چند قدم جلوتر، اتفاقات دیگری در حال رخ دادن است، یک انبار، با چندین کیسه آرد از انواع مختلف که بین آن ها آرد آزاد و نیمه یارانه ای هم وجود دارد. حالا ظن به قاچاق هم به عناوین تخلف این نانوایی اضافه می شود اما موضوع مهم تر این جاست چطور نانوایی که پروانه معتبر ندارد و اتحادیه بارها اخطار ابطال پروانه به مالک آن داده، به گفته پیرمرد نانوا که مغازه و پروانه را با هم اجاره کرده از سوی خودروهای توزیع آرد، سهمیه روزانه آرد دریافت می کند!
آرد فروشی مثل آب خوردن


این واحد صنفی پلمب می‌شود اما  این سوال همچنان پابرجاست ؛ چه شبکه  مخفی دیگری در شبکه توزیع آرد نیمه یارانه ای وجود دارد که نانوایی که مورد تایید اتحادیه نیست، سهمیه آرد دولتی دریافت می کند؟ حمیدرضا نوری، مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی خراسان رضوی در گفت و گو با خراسان می‌گوید: این موضوع در نتیجه تبانی افراد با کارخانه یا نانوایی های تعطیل به وجود می‌آید و افرادی هستند که فقط کد سامانه و پروانه دارند و با آن آرد فروشی می‌کنند. وی می افزاید: خودروهای توزیع هم خصوصی هستند و با این افراد هماهنگ می شوند و گاهی اوقات آرد متعلق به فردی را که برایش صرف نمی کند هزینه  کارگر و اجاره ملک و خدمات بدهد، به جای دیگری تحویل می دهند، ما خودمان این موضوعات را گزارش کردیم اما نظارت بر این خودروها و خرید و فروش آرد با بازرسی و نظارت سازمان صمت است.
نوری در پاسخ به این سوال که چرا نانوایی که چندین بار از طرف اتحادیه اخطار ابطال پروانه گرفته و در سامانه آن ها به صورت تعطیل اعلام شده آرد دریافت می کند و چرا سامانه های اتحادیه و شرکت غله با هم هماهنگ نیستند، توضیح می دهد: این آردها خارج از شبکه و به صورتی که توضیح داده شد ،توزیع می شود وگرنه هیچ نانوایی نیست که از طرف اتحادیه به طور کتبی اعلام شده باشد تعطیل است و در سامانه کد دریافت آرد داشته باشد، سامانه ما کشوری است و اتحادیه می تواند دریافت کنندگان را ببیند و به همین دلیل می توانند روی این موضوع به خوبی نظارت کنند ،اگر به ما اعلام کرده باشند در همان روز سهمیه را قطع می کنیم.
مدیرعامل شرکت غله استان تصریح می‌کند: در چند وقت اخیر گزارش های مختلفی از این تخلفات دادیم و تعزیرات حکومتی نیز با جدیت در حال برخورد است اما تا زمانی که یارانه دولتی برای محصولی داده شود قطعا این مشکلات نیز وجود دارد و سوء استفاده هایی می شود و اگر بخواهیم کنترل کنیم باید همه دستگاه ها باشند. ما در تامین مشکلی نداریم اما همه مشکلات و سوءاستفاده ها در توزیع اتفاق می افتد که دستگاه های نظارتی باید پاسخ گو باشند. او همچنین تاکید می کند: از سال گذشته مجوز واردات آرد از استان های دیگر نیز صادر شده و در این زمینه یکی از استان های متخلف گلستان است که از آن جا آرد را به مشهد می آورند. وقتی کالایی را غیر مجاز از استانی می آورند و در یک واحد غیر مجاز استفاده می کنند ما مقصر نیستیم چون نظارت بر آن به عهده تعزیرات حکومتی و سازمان صمت است.
حمیدرضا نوری بیان می کند: ما از چند روز قبل به صورت کتبی اعلام کردیم تا 20 روز آینده باید اتحادیه ها در استان واحدهایی را که پروانه ندارند یا نیاز به تمدید دارند ، تعیین تکلیف کنند وگرنه آرد آن ها قطع خواهد شد. از یکی دیگر از نانوایی های متخلف خرید صوری انجام می‌دهیم، نان سنگک ساده فروخته نمی شود و سنگک کنجدی را هم 3 هزار تومان می‌فروشند.
 بازرسان صورت حساب را دریافت و خود را به نانوا معرفی می کنند که او حالا می گوید: آن زمان پخت نان ساده نداشتم و برای معطل نشدن مشتری گفتم فقط کنجدی دارم.تا این جا فقط دو تخلف صنفی گران فروشی و فروش اجباری محرز می‌شود اما یک طبقه پایین تر، جایی که انبار نانوایی است، محل انبار آردهایی است که تا سقف چیده شده و با بررسی بازرسان فقط هشت کیسه آرد نیمه یارانه ای، مربوط به سهمیه این نانوایی است و بقیه طبق گفته نانوا آزاد خریده شده است.  
جوان نانوا با فریاد می‌گوید: سهمیه آرد من به ساعت 10 صبح نمی رسد و اگر آرد آزاد نخرم باید تعطیل کنم. این آردها را کیسه ای 110 هزار تومان از استان گلستان خریدیم.
بیک، قاضی و مسئول گشت تعزیرات می‌گوید: آردهای موجود در انبار مربوط  به استان گلستان و سهمیه دولتی نانوایی های آن استان است که با قیمتی بالا خریده شده، آردی که قیمت آن درنهایت کیسه ای 50 تا 60 هزار تومان است و خارج از شبکه به مشهد ارسال می شود به همین دلیل این آردها ظن به قاچاق بوده و به انبار تملیکی ارسال می شود تا حکم نهایی صادر شود.اما جابری، بازرس اتحادیه خبازان  پیش از این که پلمب انبار اجرا شود می‌گوید: احتمالا صاحب نانوایی برای این آردها حواله صادر شده دارد که اگر این طور باشد این آرد قاچاق نیست و همین گفته باعث می شود جوان نانوا با صدای بلند بگوید : بله حواله دارم، حواله دارم، نشان تان می دهم.در نهایت حواله ای از جانب مسئول نانوایی ارائه نشد و انبار آرد پلمب شد اما به علت وجود خمیر آماده در مغازه و عدم ایجاد اختلال در توزیع، نانوایی تعطیل نشد.