روزنامه آرمان ملی
1399/07/08
اختلاف ۱۰۰ میلیونی قیمت خودرو از کارخانه تا بازار آزاد
تهيه خودرو به يکي از معضلات اساسي کشور و مردم بدل شده است و با تشديد تحريمها و بسته شدن راههاي واردات حالا اين صنعت بيشتر از قبل در باتلاق ناکارآمدي مديريتي فرو رفته است چراکه برخلاف آنچه مطرح ميشود وابستگي اين صنعت به واردات و البته ارزهاي رانتي و بياعتمادي به بخش داخلي و قطعهسازان باعث شده تا بخش توليد اين کارخانجات در جا بزنند و نه تنها به برنامههاي از پيش تعيين شده نرسند بلکه از آن عقب هم باشند. يکي از دغدغههاي مديران اين صنعت اين است که قيمت محصولاتشان بايد به کمتر از پنج درصد در بازار آزاد برسد، با اينکه شوراي رقابت مجوز بازنگري قيمتها را هر سه ماه يکبار هم داده، اما اين حرص فروکش نميکند. در اين ميان هم برخي از کارشناسان معتقدند توليد خودرو ذاتا گران است و اگر قرار باشد خودور با قيمت ارزان به دست مردم برسد دولت بايد براي آن سوبسيد و يارانه بپردازد! اين هم درحالي است که اين صنعت به لطف سوبسيد و يارانه و قدرت دولت سرپا مانده است! اگر مرزها براي حضور خودروسازان بزرگ جهان باز شود مطمئنا با خارج شدن اين بازار از انحصار قيمتها شکسته خواهد شد و مردم به طرف خودروهايي خواهند رفت که ارزش پولي که ميدهند را داشته باشند.خط توليد مديران مشکل دارد!
تهيه توليداتي که اسمش را خودرو ميگذارند و در آن شيشه و آينه برقي، مانيتور و حتي زه بغل دربها آپشن حساب ميشود و گيربکس اتوماتيک يک آپشن گرانقيمت به شمار ميرود در حاليکه گيربکس دندهاي در ميان خودروسازيهاي جهان به خاطرهها سپرده شده است، براي مردم هر روز سختتر ميشود ولي خودروسازان معتقدند که اين قيمتها براي آنها ضرر ايجاد ميکند. برخي از کارشناسان اقتصادي معتقدند که صنعت خودروسازي نياز به بازنگري اساسي و تغيير سيستم دارد و افراد خلاق، باهوش، مدير و باتجربه در زمينه صنعت بايد وارد آن شوند ولي اين صنعت هر روز فرسودهتر شده و مردم را بيشتر از قبل بياعتماد ميکند. تا امروز اين صنعت به لطف حمايتهاي بيدريغ مسئولان اقتصادي سرپا ايستاده است و اگر به مردم باشد ترجيح ميدهند تا خودروهايي را سوار شوند که حداقلها در آن آپشن محسوب نميشوند. با وجود اينکه همه امکانات منهاي مواد اوليهاي که توليد آن در کشور براي اين صنعت بهصرفه نيست و بايد از خارج وارد شود، باز هم توليد با مشکل مواجه است چراکه اعتماد به توليد ملي و توان داخلي ناديده گفته ميشود.
شمارنده قيمتي بازار آزاد!
بازار آزاد خودرو يکي از عجايب صنعت خودروسازي است از اين جهت که با وجود اينکه خودروسازان در دادن خودرو به مردم دچار مشکل هستند اين بازار هر تعداد و مدلي که نياز باشد را در دست دارد البته با قيمتهاي فضايي! اين قيمتهاي فضايي در برخي از محصولات بيش از 100 ميليون تومان با قيمت کارخانه فاصله دارد. اينکه اين قيمتها چطور تعيين ميشود کسي نظر خاصي ندارد جز اينکه دلالها اين بازار را مديريت ميکنند. اينکه چطور اين بازار هميشه خودرو براي عرضه دارد به تنهايي موضوع جالبي است ولي از آن جالبتر قيمتهايي است که در آن تعيين ميشود. مراجعه مردم به اين بازار براي خريد نه به واسطه اين است که قيمتهاي مناسبتري دارد بلکه به اين دليل است که حداقل در نوبت نميمانند که بعد از ماهها انتظار خودرويي غير از آنچه ميخواستند دريافت کنند. قيمت خودروها در بازار آزاد هميشه مورد حسادت خودروسازان بوده و هست چراکه هميشه ميخواستند به آن برسند! شايد اگر خودروسازان توان خود را بهجاي افزايش قيمت براي افزايش توليد اختصاص ميدادند امروز حداقل کنترل قيمتها به دست توليد بود نه عرضه بازار آزاد!
رشد بيتوقف
رشد نرخ ارز جواب کليدي افزايش قيمتها در همه بازارهاي مالي و پولي و مرتبط با آن است و از آنجايي که پيشبينيها نشان از رشد اين نرخ دارد افزايش قيمت خودرو دور از انتظار نخواهد بود. البته که بخشي از هزينههاي خودروسازان قابل درک است ولي اختلاف قيمت کارخانه و بازار آزاد آن هم دو برابر قيمت اصلي خودرو به دليل کاهش توليد قابل هضم نيست. شايد مديران به اين قيمتها راضي نباشند، اما بايد به اين نکته توجه داشت که مردم و مشتريهاي بالقوه اين محصولات ظرفيتي مشخص براي تهيه خودرو دارند و با افزايش بيشتر آن نه تنها به آنها فشار وارد ميشود بلکه اين فشار به بيمهها که بايد خسارات ناشي از سوانح رانندگي و خسارت وارده به خودروها را پوشش دهند، هم هست. برهمين اساس قيمت خودروهاي پرمصرف و پرطرفدار در بازار آزاد به اين شکل است که پژو 405 بنزينيGLX، 181 ميليون، پژو پارس سال 187 ميليون، پژوپارسtu5، 217 ميليون، پژو 206 تيپ 2، 195ميليون، پژو 206 تيپ 5، 245 ميليون، پژو 206 صندوقدارV8، 240 ميليون، سمندال ايکس 173 ميليون، سمندال ايکسEF7بنزيني 180 ميليون، سمندسورن 216 ميليون، رانا 192 ميليون، پژو 207 iدستي 275 ميليون، پژو 207 iاتوماتيک 395 ميليون، دنا 275 ميليون و دناپلاس 355 ميليون تومان قيمتگذاري شده است.
سایر اخبار این روزنامه
واكسنهای آنفلوآنزا «نوشدارو» نشود
«حزبهای ِشب انتخاباتی» نبايد هم جواب دهد
«از سر ارادت» با قدري خردگرايي ضرر ندارد!
هشدار پلیس ایران به آذربایجان و ارمنستان
كرونا؛ هر٧ دقيقه يك فوتي
حضور زنان را قبول ندارند
آقاي وزير اطلاعات، پاسخگو باشيد
حمایت از روحانی؛ از حب دولت یا بغض اصلاحطلبان؟
اختلاف ۱۰۰ میلیونی قیمت خودرو از کارخانه تا بازار آزاد
قرهباغ و کانون جدید بحران
انعطاف اجتماعی؛ راه عبور از موج سوم
چه کسانی مسئول عملکرد دولت روحانیاند؟
آیا زنان رجل سیاسی محسوب میشوند؟ (قسمت اول)
نظامیگری و سیاست!