روزنامه شرق
1399/08/24
۴۰ هزار ایرانی قربانی کرونا
کرونا جان ۴۶۱ نفر دیگر را در ایران گرفت ۴۰ هزار ایرانی قربانی کرونا شرق: ویروس مهلکی که همچنان در ایران جان میگیرد و مسئولانی که به گمان مردم هماهنگی در تصمیمات مهم ندارند. کرونا همین دیروز بار دیگر جان ۴۶۱ نفر را گرفت تا تعداد کل کشتههای این ویروس در ایران به ۴۰هزارو ۵۸۲ نفر برسد. در سومین موج از بیماری کووید۱۹ اگرچه آمار ابتلا و مرگ با رشد بیسابقهای همراه شده اما به نظر میآید در تصمیمگیری مسئولان دقت و سرعت لازم وجود ندارد و گروهی از جامعه هم از روی اجبار اقتصادی یا کمتوجهی، مراقبتهای بهداشتی را چندان جدی نمیگیرند.در این گیرودار حالا یک خبر تازه در چند روز گذشته برجسته شده و تعطیلی دوهفتهای تهران یا کل کشور بر سر زبانها افتاده است. خبر البته از زبان مسئولان دولتی هم تکرار شده و در تازهترین اطلاعات، اعلام شده که این موضوع در جلسه امروز ستاد مقابله با کرونا بررسی خواهد شد.
آمار جدید کرونا؛ مرگ ۴۶۱ نفر دیگر
مشابه روزهای گذشته ظهر دیروز سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آمار ۲۴ ساعت گذشته ابتلا و مرگ بر اثر ویروس کرونا را اعلام کرد که باز هم از شرایط بغرنج حکایت داشت. «سیماسادات لاری» ظهر دیروز درباره آخرین آمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور و موارد فوت ناشی از این ویروس گفت: «در ۲۴ ساعت گذشته تا ظهر ۲۳ آبان ۱۳۹۹ بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۱هزارو ۷۳۷ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد و دوهزارو ۹۶۷ نفر بستری شدند. با این حساب، مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۷۳۸هزارو ۳۲۲ نفر رسید. در این ۲۴ ساعت هم متأسفانه ۴۶۱ نفر هم جان باختند».
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: «خوشبختانه تاکنون ۵۴۶هزارو ۶۴۲ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. همچنین پنجهزارو 630 نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند و تاکنون پنجمیلیونو۴۲۴هزارو ۴۷۹ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است».
براساس توضیحات سخنگوی وزارت بهداشت چندین استان کشور در شرایط قرمز به سر میبرند: «استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویهوبویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحالوبختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار دارند و استانهای هرمزگان، فارس، گلستان و سیستانوبلوچستان نیز در وضعیت نارنجی و زرد قرار دارند».
از تعطیلی 2هفتهای چه خبر؟
همین جانباختن بیش از 400 شهروند ایرانی در روز و همچنین ابتلای نزدیک به 10 هزار نفر، لزوم قرنطینه را به مطالبهای در بین مردم و مسئولان تبدیل کرده و حالا قرار است در این باره تصمیمگیری شود. دیروز معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این خصوص گفت که شنبه در ستاد ملی درخصوص تعطیلی دوهفتهای کشور تصمیمگیری خواهد شد. آنطور که روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نوشته، قاسم جانبابایی که به منظور ارزیابی از نحوه خدمترسانی به مردم مبتلا به کرونا به خراسان شمالی سفر کرده بود درخصوص آخرین وضعیت این بیماری در کشور گفت: «در اکثر استانها روند رو به کاهش نداریم یا با شیب ملایم در حال افزایش یا در حالت ثابت هستیم و باید صبر کنیم تا رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم بتواند سیکل انتقال بیماری را بشکند».
معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر مشارکت همگانی برای کنترل کرونا در ایران گفت: «وزارت بهداشت بهتنهایی نمیتواند کاری انجام دهد بلکه باید همه سازمانها و مردم پای کار بیایند. وزارت بهداشت تنها میتواند پروتکل ارائه کند چون کار وزارت بهداشت کار اجرائی در حوزه اجتماعی نیست بلکه خدماترسانی در بخش سلامت به مردم است و کار حوزههای دیگر است که در اجرا بتوانند آن پروتکلهایی را که وزارت بهداشت هر هفته ارائه میکند بهدرستی اجرا کنند». او درباره طرح تعطیلی گروهای دو، سه و چهار شغلی اظهار کرد: «در تعطیلی یکماهه حلقههای متعدد وجود دارد، تعطیلی اصناف نیز بهتنهایی نمیتواند مؤثر باشد، در کنار آن منع رفتوآمد، عدم حضور خانوادهها در دورهمیهای خانوادگی و مراسمهای جشن و عزاداری، ماسکزدن، رعایت فاصله اجتماعی و پروتکلهای بهداشتی و... همه اینها باید با هم رعایت شود».
معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص تعطیلی دوهفتهای کشور برای کنترل شیوع کرونا هم گفت: «امروز در ستاد ملی درخصوص تعطیلی دوهفتهای کشور تصمیمگیری خواهد شد».
ضرورت تعطیلی کامل و دستکم یکهفتهای
درحالیکه قرار است امروز ستاد مقابله با کرونا درباره تعطیلی دوهفتهای تهران و شاید کل کشور تصمیمگیری نهایی را داشته باشد، کارشناسان فراوانی هم از لزوم این تعطیلی سخن گفتند. دراینباره «مینو محرز» عضو کمیته ملی مقابله با کرونا از ضرورت تعطیلی کامل دستکم یکهفتهای سخن گفته است. او دراین باره توضیح داد: «وضعیت اپیدمی کرونا در کشور بسیار نگرانکننده است. راهحل آن هم این است که برای مدتی حداقل یک تا دو هفته تعطیلی کامل اعلام شود تا مقداری از شیوع و بروز موارد جدید کم شود، تصمیمی که اخیرا گرفته شده مبنی بر تعطیلی بازار و اماکن عمومی از ساعت ۱۸ کامل و کافی نیست چون تجمع در صبحها ادامه دارد و انتقال بیماری در ساعات صبح صورت میگیرد».
محرز درباره شرایط و فاصلهگذاری کنونی هم گفت: «تعطیلی رستورانها و باشگاههای ورزشی و بسیاری از اماکن عمومی از ساعت ۱۸ باعث شده که بسیاری از این اماکن در شبکههای اجتماعی تبلیغ کنند که صبحها باز هستند و مردم را دعوت میکنند در ساعات صبح در این اماکن حضور پیدا کنند». این درخواست در حالی است که دو روز پیش استاندار تهران هم از موافقت خود با تعطیلی دوهفتهای تهران خبر داد. «انوشیروان محسنیبندپی» دراینباره و در پاسخ به پرسشی که آیا موافق تعطیلی دوهفتهای تهران هستید، گفته بود: «همانطور که وزیر کشور و سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کردند، این موضوع به عنوان یک پیشنهاد است و باید در ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح، بررسی و پس از تصویب ابلاغ شود. این موضوع هنوز در ستاد ملی مقابله با کرونا بررسی نشده است. خستگی کادر درمان و حجم بالای بستری در بیمارستان ما را ملزم میکند تا شرایطی را فراهم کنیم که بار مراجعه به بیمارستانها کاهش پیدا کند». بندپی در ادامه اعلام کرده بود از اقداماتی که میتواند کمک کند تا بار بیماری و مراجعات بیمارستانی کمتر شود، استقبال میکند.
جزئیات طرح احتمالی تعطیلی 2هفتهای تهران
اگرچه تعطیلی چندهفتهای تهران یا کل کشور هنوز قطعی نشده و منتظر جلسه امروز ستاد مقابله با کروناست اما در روزهای گذشته نوع و کیفیت این تعطیلی هم مورد بحث قرار گرفته و گروهی نگراناند که تعطیلی باعث افزایش سفرها شود. دراینباره دیروز معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران با بیان اینکه وضعیت استان تهران از نظر شیوع کرونا بحرانی است، گفت: «موضوع تعطیلی دوهفتهای استان تهران در آستانه تأیید نهایی است». «نادر توکلی» در پاسخ به این پرسش فارس که «موضوع تعطیلی دوهفتهای استان تهران به کجا رسیده و در صورت تأیید آن چه شرایطی اعمال میشود؟»، گفت: «وضعیت استان تهران وضعیت بحرانی است و درخواست تعطیلی دوهفتهای استان تهران تقریبا در حال جلورفتن است؛ مصوبات اولیه گرفته شده و مصوبات نهایی آن را نیز از طریق ستاد کرونای استان تهران به شدت پیگیری میکنیم تا استان تهران به مدت دو هفته تعطیل شود».
او با اشاره به جزئیات طرح تعطیلی استان تهران افزود: «لاکدان یا قفلکردن کامل مدنظر است؛ یعنی فقط ارگانهای امدادی و خدماتی ویژه اجازه فعالیت دارند؛ در نتیجه همه کارمندان و کارگران تعطیل میشوند و فقط مشاغل گروه یک مانند اورژانس، آتشنشانی، بیمارستانها، فروشگاههای مایحتاج و مواد غذایی مردم میتوانند فعالیت داشته باشند». معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران ابراز کرد: «ما بهشدت در حال رایزنی برای اعمال این تعطیلی دوهفتهای هستیم و خوشبختانه بسیاری از مسئولان استان تهران نیز روی این موضوع توافق نظر دارند». معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران بیان کرد: «آنچه مشخص است این است که اگر تعطیلی دوهفتهای در استان تهران اتفاق بیفتد، میتوانیم مقداری موج ابتلا و مرگومیر را کنترل کنیم».
توکلی همچنین در پاسخ به این پرسش که «آیا برنامهریزی لازم شده تا اگر استان تهران دو هفته تعطیل شد مردم به مسافرت نروند؟»، گفت: «بله، این موضوع براساس یک برنامهریزی جامع است». اگر این برنامهریزی جامع مدنظر ستاد کرونا، واقعا جامع و دقیق باشد، امید به کاهش جدی تلفات ویروس کرونا در کشور هم افزایش پیدا میکند چراکه به گفته مسئولان تهران در ماههای گذشته به چهارراه انتقال ویروس کرونا به کل کشور تبدیل شده است.
سایر اخبار این روزنامه
رضا ضراب در خانه امن افبیآی
اصلاحطلبان در چندراهی تصمیم
ضربه نهایی دونالد ترامپ پیش از ترک کاخ سفید
بررسی لوایح FATF در جریان است
دعوای درونگروهی بر سر ۱۴۰۰
دستگیری «فرجالله چعب» سرکرده «حرکهالنضال»
باخت یک تصمیم اشتباه
کارمند هتلی که میخواهد شماره یک دنیا شود
۴۰ هزار ایرانی قربانی کرونا
توسعه و دموکراسیخواهی؛ تلازم یا عدم تلازم؟
تفنگ بدون ماشه
نظام اندیشه دکتر فیرحی
مسئولان و دغدغه فراموششده فقرزدایی
توصیههایی برای امروز