روزنامه آرمان ملی
1399/08/24
اصلاحطلبان، استقبال نبينند؛ نميآيند
آرمان ملي - سجاد جنتآبادي: انتخابات رياستجمهوري آمريکا با تمام فراز و نشيبهايي که داشت به پايان رسيد. ايرانيهايي بودند که روزها با دقت انتخابات آمريکا را دنبال ميکردند و حالا بايد آمريکاييها هم به انتخابات ايران خيره شوند تا بدانند رئيسجمهور بعدي ايران چه فردي است. آمريکاييها ميدانند اگر اصولگرايان در انتخابات پيروز شوند، مذاکره با ايران سختتر ميشود و البته درباره آخرين خبرها از کانديداهاي اصلاحطلبان براي شرکت در انتخابات گفتوگو هايي انجام شده است. در همين راستا «آرمان ملي» با محمدرضا تابش نماينده مجلس دهم به گفتوگو پرداخته است که در ادامه ميخوانيد:تــصور ميکنـــيد بــا توجه به انتخاب جو بايدن بهعنوان رئيسجمهور آمريکا، امکان دارد دولت بعدي ايران وارد مذاکره با آمريکا نشود و اصلا انتخابات ايران براي آمريکاييها اهميت دارد؟
انتخابات رياستجمهوري يک مساله داخلي است و خيلي مولفههاي بيروني در آن تاثيرگذار نيست. ما در ايران داراي 2 حزب مهم و اساسي هستيم که مردم در انتخاباتهاي مختلف، بيش از همه با کانديداهاي اين دو گروه آشنا هستند و به آنها راي ميدهند اما بايد به اين نکته توجه داشت که اصولگرايان و اصلاحطلبان ايران، تابع منافع ملي هستند. اين دو جريان با وجود اختلافهاي زيادي که در بعضي مسائل با يکديگر دارند اما در مسائل کلي نظام مانند يکديگر فکر ميکنند. به نظر من انتخابات رياستجمهوري آمريکا، خيلي نميتواند در انتخابات ايران هم تاثيرگذار باشد چراکه انتخابات کشور ما داراي قواعد و شرايط خاص خودش است. برگزاري انتخابات در ايران بستگي به اين دارد که حاکميت چگونه ميخواهد پذيراي اقبال عمومي و راي مردم باشد.
فــکر ميکـــنيد شوراي نگهبان کانديداهاي شاخص اصلاحطلبان را براي انتخابات تاييدصلاحيت کند؟
اگر شوراي نگهبان از همه طيفهاي موجود در انتخابات افرادي را تاييدصلاحيت کند و مردم احساس کنند که کانديداهايي از حزبهاي گوناگون در عرصه انتخابات وجود دارد و وعدههايي که در انتخابات بيان ميشود، قابليت اجرائي دارد، مطمئن باشيد که ميزان مشارکت مردم در انتخابات افزايش خواهد داشت اما مردم ايران مدتهاست که سختيهاي زيادي را تحمل ميکنند و زير سختترين فشارهاي اقتصادي هستند. با درنظرگرفتن تمام اين مشکلات هر فردي که کانديداي انتخابات رياستجمهوري ميشود، بايد براي حل مشکلات مردم برنامههايي را ارائه دهد که قابليت اجرا شدن داشته باشد.
نميتوان کتمان کرد که فشارهاي اقتصادي بر مردم سبب نارضايتيهايي شده است. چه عواملي را باعث بهوجودآمدن اين وضعيت ميدانيد؟
مشکلاتي که کشور سالهاست با آن درگير است به دو عامل مهم بستگي دارد؛ اولين مساله که کشور مدتهاست از آن رنج ميبرد، اصلاح ساختار درون کشور است و وفاق ملي براي اينکه ساختار درون را اصلاح کنيم، وجود ندارد. مورد بعدي که باعث به وجود آمدن مشکلات در داخل کشور شده، کارآمدي درون بخشهاي مختلف است. مجموعه قواي درون کشور بايد از تمام کارآمدي خود براي حل مشکلات کشور استفاده کنند. عامل دومي که باعث افزايش فشارهاي اقتصادي بر مردم شده، نحوه تعامل ايران با جهان است. در حوزه تعامل داراي مشکلات عديدهاي هستيم بهويژه اينکه در دوران رياستجمهوري دونالد ترامپ، ارتباط ايران با کشورهاي ديگر دچار مشکلات فراواني شد. در چنين شرايطي روابط ايران بايد با تمام کشورهاي دنيا بهويژه منطقه خاورميانه بهبود پيدا کند. سالهاست که در تعاملها خود دچار ضعفهاي اساسي هستيم و البته در دولت آقايروحاني اين روابط تا حدودي بهبود پيدا کرد اما با رسيدن دونالد ترامپ به کاخ سفيد و اعمال تحريمهاي ظالمانه عليه مردم ايران، اين روابط به کمترين حد خود در سالهاي قبل رسيد. اگر اين دو عامل رعايت شود، آن وقت ميتوانيم انتخابات رياستجمهوري در ايران را باشکوه برگزار کنيم. مردم ما با توجه شرايط خاصي که در جامعه وجود دارد بايد با يک روزنه اميدي در جامعه روبهرو شوند تا در انتخابات شرکت کنند. نکته آخر من درباره موضوع انتخابات اين است که انتخابات ايران و آمريکا را نبايد به همديگر گره بزنيم. برخي در فکر خودشان انتخابات ايران را با انتخابات آمريکا گره ميزنند، اما اين مساله شايد خلاف منافع ملي باشد بنابراين بايد از انجام آن جلوگيري شود.
شما با توجه به اينکه ارتباط نزديکي با اصلاحطلبان داريد، از برنامههاي کانديداهاي اين جريان براي انتخابات رياستجمهوري 1400 خبر داريد؟
شوراي عالي اصلاحطلبان مدتهاست که فعاليت چنداني ندارند اما احزاب اصلاحطلب در حال فعاليت هستند تا برنامههاي خود را براي انتخابات رياستجمهوري ارائه بدهند. آخرين خبرها حاکي از آن است که تعدادي از احزاب قوي اصلاحطلب قصد دارند برنامههايي را که براي انتخابات دارند به مردم عرضه کنند و اگر مردم هم از برنامههاي آنها حمايت کردند، آن وقت کانديداهاي خود را معرفي کنند. البته تمام اين موضوعات بستگي به اين دارد که مجموعه نهادهاي ذيربط از شرکت کردن کانديداهاي مختلف براي انتخابات حمايت ميکند.
رئيس دولت اصلاحات واکنش يا توصيهاي درباره انتخابات رياستجمهوري 1400 داشتهاند؟
رئيس دولت اصلاحات تاکنون درباره انتخابات رياستجمهوري 1400 هيچ موضعي نداشتهاند و البته ايشان فعلا هم در رابطه با انتخابات صحبتي نميکنند.
با توجه به اينکه برخي خبرها حاکي از آن است که رئيس شوراي شهر تهران قصد دارد از طريق حزب کارگزاران در انتخابات 1400 شرکت کند. از آخرين موضع حزب کارگزاران براي معرفي کانديداهايشان اطلاع داريد؟
حزب کارگزاران نسبت به ديگر احزاب فعاليت بيشتري را براي انتخابات 1400 دارند. از طرف آقاي مرعشي درباره انتخابات صحبت شد و گفتند که براي انتخابات 1400 ميخواهند برنامه ارائه کنند و به بنده گفتند که کانديداهاي بالقوهاي هم دارند ولي خود ايشان گفتند که هنوز به گزينههاي موردنظرشان حاضر به پذيرش کانديداتوري نشدهاند و از سوي ديگر هم تاييد يا ردصلاحيتهاي شوراي نگهبان و معيارهايي که قانون اساسي مشخص کرده و تفکري که بر نهادهاي نظارت حاکم است موضوع بسيار مهمي است. نظارت شوراي نگهبان بسيار موضوع مهمي که بايد مورد ملاک و سنجش قرار بگيرد.
با توجه به شرايط اقتصادي که در جامعه وجود دارد حضور مردم در انتخابات 1400 را چگونه ارزيابي ميکنيد؟
من پيشبيني نميکنم که مردم در انتخابات 1400 حضور باشکوهي داشته باشند. در انتخابات مجلس اسفند 98 هم بعضي دلسوزان تذکر دادند اما مشاهده کرديم که حضور مردم در انتخابات بسيار پايين بود. در تهران فقط 20 درصد در انتخابات شرکت کردند و البته در کل ايران نزديک به 42 درصد بود که کاملا مشخص بود که مردم از شرايط جامعه ناراضي هستند.
سایر اخبار این روزنامه
آنچه عقل حکم میکند ...
توقف سیاست فشار حداکثری
اين بار دروغ لندني!
سياستمداران پوپوليست اقتصاد را گروگان گرفتهاند
آقازادههای خارج علیه پدران!
یک دیدارکاملا خانوادگی
بازگشت به بازارهاي جهاني راه مقابله با فساد
اصلاحطلبان، استقبال نبينند؛ نميآيند
برخورد قاطع با دزد کیف و موبایل مردم
تهران از فردا تعطیل میشود؟
با اولین بارش پاییزی، اهواز زیر آب رفت
آنچه عقل حکم میکند ...
اثرگذاری متفاوت ۲ حزب بر اقتصاد ایران
اصلاحطلبان؛ فضای باز مهمتر از پیروزی بایدن
مرگ چنین خواجه نه کاریست خرد