روزنامه شرق
1400/03/25
شهر را نفروختیم و اداره کردیم
شهردار تهران در جلسه آنلاین با کارکنان شهرداری : شهر را نفروختیم و اداره کردیم شرق: شهردار تهران در گفتوگوی زنده و اینترنتی با کارکنان و مدیران شهری دستاوردهای دوره پنجم مدیریت شهری را تشریح کرد.پیروز حناچی، با بیان اینکه هفته گذشته در شورای شهر تهران گزارش «تحویل و تحول شهرداری تهران» به شورای شهر تهران و بنا بر مأموریتی که برعهده شهرداری تهران گذاشته شده بود، ارائه شد، گفت: «این گزارش عمدتا حول این محور که چه تحویل گرفتیم و الان که آخر دوره پنجم شوراست چه چیزی و با چه تغییراتی تحویل میدهیم، است. گزارش تحویل و تحول بر اساس ۹ محور، انضباط ساختوساز و بهسازی کالبدی، عدالت توزیعی، توسعه زیرساختی و تسهیل ترافیک، مالیه شهرداری، ارتقای کارایی سازمان، مشارکت اجتماعی و رضایت شهروندی، ایمنی و محیط زیست پایدار، حفاظت از میراث طبیعی و تاریخی شهر، هوشمندسازی و شفافیت است».
شهردار تهران ادامه داد: «در حوزه نخست؛ کاهش۵۰درصدی متوسط زیربنای سالانه پروانههای صادره مسکونی، کاهش میزان مغایرت ارتفاعی پروانههای صادره در مناطق ۱ و ۲، کاهش ۶۳درصدی تعداد پروانههای مسکونی مغایر با دستور نقشه و کاهش ۷۴درصدی مجموع طبقات مازاد در پروانههای مسکونی مغایر است که بخش عمدهای از پروانههای صادره شامل توافقات دوره قبل هم بوده است».
مهار رشد بیرویه بلندمرتبهسازی
حناچی یکی دیگر از اقدامات در این حوزه را مهار رشد بیرویه بلندمرتبهسازی نسبت به دوره قبل و کاهش ۹۰درصدی زیربنای پروانهها عنوان کرد و گفت «البته نمیتوان گفت همه اینها برنامهریزی ما بوده بلکه شرایط رکود هم تأثیرگذار بوده؛ اما ما این تهدید را به فرصت تبدیل کردیم. با کاهش سکونتپذیری شهر تهران با حذف تسهیلات تشویقی (حذف بندهای ۵-۲ و ۱۱-۴) و تدقیق طرح تفصیلی ویژه منطقه ۲۲ تأثیر کاهنده سکونتپذیری افق طرح از ۱۲میلیونو۹۴۸هزارو ۲۵۳ نفر به ۱۱میلیونو ۳۳۵ هزار نفر رسیده است. البته این موضوع بحث حاکمیتی است که مأموریت اجرای آن در همه دورهها برعهده شهرداری تهران بوده است».
حناچی در ادامه با اشاره به اینکه املاک درشتدانه با وسعتی بیش از یکپنجم شهر تعیین تکلیف شد، گفت: «بیش از ۱۶هزارو ۴۶۴ هکتار از اراضی شهر در سالهای ۹۶ تا ۹۹ تعیین تکلیف شدند و برنامهریزی در این اراضی به واسطه نوع زیرپهنه و ضوابط ناظر در طرح تفصیلی تعیین تکلیف نشده بود که با تدوین مصوبات مرتبط، نیمی از آن تعیین تکلیف شده و نیمی دیگر در آخر دوره به نتیجه خواهد رسید. دستورالعمل نوسازی شهر تهران، تدوین برنامه عملیاتی نحوه ساماندهی زیرپهنه حفاظت ویژه G۳۲۳ با رویکرد توسعه پایدار طرح اراضی پادگان ۰۶ که امروز نشست نهایی تغییراتش در شورای عالی شهرسازی را داشتیم، پادگان جی، پادگان دوشانتپه، طرح اراضی مسیل کن یا شنچالهها، بازآفرینی محور فداییان اسلام، بخشهای ناکارآمد منطقه ۱۸، کورههای آجرپزی منطقه ۱۹ و رود دره اوین-درکه اقداماتی هستند که در بخش بازآفرینی و تعیین تکلیف اراضی درشتدانه انجام شد».
حناچی با بیان اینکه این رخدادها نشاندهنده این است که شعارهایمان در امتداد اقداماتمان بوده است، گفت: «توسعه مناطق جنوبی به این معنا نبوده که مناطق شمالی را تضعیف کنیم، بلکه سرمایهگذاری بیشتری پایین محور انقلاب داشتیم. به طوری که سهم خطوط در ایستگاههای بهرهبرداریشده در پهنههای جنوبی از کمتر از ۴۰ درصد به بیش از ۵۵ درصد در این دوره رسیده است». شهردار تهران به پروژههای توسعه محلهای با رویکرد طب سوزنی اشاره کرد و توضیح داد: در سال ۹۸ تا امسال دوهزارو ۴۸۷ پروژه اجرا شده و ۸۹ درصد در محلههای کمبرخوردار بوده است. تاکنون ۵۵۱ پروژه به اتمام رسیده و در سال ۹۸ این میزان ۹ درصد اعتبارات، سال ۹۹ حدود ۳۰ درصد و در سال ۱۴۰۰ حدود ۵۴ درصد از اعتبارات را در ۲۲ منطقه در حوزه تملک دارایی تخصیص پیدا کرد.
لوپ متروی تهران تکمیل شد
شهردار تهران در ادامه این نشست تصریح کرد: «بعد از حدود چند دهه، ۳۰ بهمن ۱۳۹۸، طرح جامع حملونقل ریلی در صدوپنجاهوششمین جلسه شورای عالی شهرسازی و معماری به تصویب رسید. بهرهبرداری از ۴۰ کیلومتر مسیر متروی جدید شامل ۱۳.۵ کیلومتر در خط ۷ بخش میانی و شمالی، بهرهبرداری از ۲۶.۵ کیلومتر از بخش میانی و شمالی خط ۶ در این دوره اتفاق افتاده است. برنامهریزی و بهرهبرداری از ۱.۲ کیلومتر مسیر توسعه غربی خط ۴ نیز تا پایان تیر ۱۴۰۰ صورت خواهد گرفت، همچنین بهرهبرداری از ۱۲ ورودی جدید مترو و بهرهبرداری از ۲۶ کیلومتر حد فاصل گلشهر تا هشتگرد با یک ایستگاه، با همکاری وزارت راه و شهرسازی و شرکت عمران شهرهای جدید صورت گرفته است. علاوهبراین شهرداری تهران و دولت با تخصیص اعتبار برای اتصال متروی فرودگاه امام خمینی (ره) به پرند برنامهریزی کردهاند».
حناچی با اعلام اینکه بهرهبرداری از ۳۲ ایستگاه نیز در این دوره انجام شده است، گفت: «ایستگاههای خط ۷ شامل بریانک، کمیل، رودکی، نواب، هلالاحمر، تربیتمدرس، میدان صنعت، بسیج، میدان محمدیه، مولوی، برج میلاد، چهلتن، دولاب، قیام و آهنگ نیز انجام شده است. لوپ تهران در این دوره تکمیل شده است. در خط ۶ ایستگاه شهدا تبادلی با خط ۴، بعثت، دولتآباد، امام حسین (ع)، بعثت، کیانشهر، یادگار امام (ره)، اشرفیاصفهانی، شهید ستاری، امیرکبیر، مرزداران و خط ۳ ایستگاه اقدسیه نیز به بهرهبرداری رسیده است. همچنین تلاش میشود تا تیر امسال از ایستگاه مدافعان سلامت در خط ۷، ایستگاههای شهرک آزمایش و شهید رضایی در خط ۶ و همچنین ایستگاه پروانه در خط ۴ آزمایش بهرهبرداری شود».
تملک 21 باغ در تهران
حناچی درباره جریمه قطع درختان توضیح داد: «با همکاری شورای شهر، حساب ویژهای را برای کسانی که نسبت به قطع درخت جریمه سنگین میشدند، باز و از همان محل برای توسعه فضای سبز استفاده کردیم و اجازه ندادیم از آن اعتبارات در محل دیگری هزینه شود. در طول خیابان ولیعصر (عج)، حدود سههزارو ۵۰۰ اصله درخت با بن ۱۲ سال کاشته شد که بیش از ۹۹ درصد آنها، ریشهشان گرفته است. تملک ۲۱ باغ و اراضی مشجر، کاهش تعداد محلات فاقد بوستان از ۱۷ محله به ۹ محله جزء عملکرد این دوره از مدیریت شهری است».
او درباره حوزه پایدارسازی و مالی شهری، بیان کرد: «با منابعی که در اختیار مدیریت شهری از نیمه دوم ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ بود، برخلاف وجود کرونا و شرایط تحریم، نسبت به دوره ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ به قیمت ثابت سال ۱۳۹۵، حدود ۴۲ درصد شهر ارزانتر اداره شده است. البته شرمندهایم و میدانیم که به کارکنان شهرداری در این وضعیت فشار آمده است. اما این فشار بر همه وارد شده و اینطور نبوده که به مدیران امتیازات ویژهای داده شود و کارکنان در سختی بگذرانند. تلاش میشود که بخشهای رفاهی هم تقویت شود. از سال ۱۳۹۲ تا شهریور ۱۳۹۶، شهرداری تهران حدود پنجهزارو ۳۸ میلیارد تومان بدهی و ۹هزارو ۷۵۳ میلیارد تومان دریافت تسهیلات داشته و هفتهزارو ۱۰۹ میلیارد تومان هم پرداخت کرده است. از مهر ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹، مانده تسهیلات از سنوات گذشته برابر با ۱۹هزارو ۴۰۸ میلیارد تومان و اصل تسهیلات دریافتی در دوره پنجم برابر با چهارهزارو ۲۸ میلیارد تومان و پرداختی در این دوره هم ۹هزارو ۶۹۲ میلیارد تومان بوده است».
عدم افزایش خالص بدهیهای شهرداری
شهردار تهران با تأکید بر اینکه میزان بازپرداخت شهرداری تهران در دوره فعلی بیش از دو برابر اصل تسهیلات دریافتی خودش بوده است، افزود: «در این دوره از مدیریت شهری نهتنها به خالص بدهی اضافه نشده بلکه به میزان هزارو ۹۷۴ میلیارد تومان هم از بدهیها کاسته شده است. در حوزه بدهیها تا پایان سال ۱۳۹۹، بابت سود و جرائم و میزان هزینههای تسهیلات دریافتی از بانکها در دورههای گذشته معادل ۳۶هزارو ۹۳۹ میلیارد تومان به بدهی شهرداری تهران افزوده شده است. چون بخشی از این بدهیها ارزی بوده، شهرداری به شکل مضاعف ضرر کرده است. شهرداری تهران برای تسویه بدهی نخستین بار، پنجهزارو ۸۵۰ فقره برات کارت به مبلغ ۸۷۸ میلیارد تومان صادر کرده است که عمدتا برای تسویه با پیمانکاران استفاده شد. در حال حاضر مجموع بدهیهای شهرداری تهران ۶۶هزارو ۲۰۰ میلیارد تومان برآورد میشود که مطالبات از دولت، دستگاهها و شهروندان هم حدود ۵۸هزارو ۶۰۰ میلیارد تومان است که در مقابل آن عدد قابل توجهی است».
حناچی درباره اقدامات مدیریت شهری در حوزه پایدارسازی شهری و حوزه صیانت از املاک، توضیح داد: «در کل دوهزارو ۶۶۲ ملک در اختیار شهرداری بوده که هزارو ۷۶۲ ملک تعیین تکلیف شده و از طریق ارسال لایحه به استناد تبصره ۶ ماده ۵۵ به شورا برای نخستین بار در تاریخ شهرداری برای دریافت مجوز، ارسال شده است. پیش از این، برای واگذاریهای انجامشده مجوز شورای شهر را به دنبال نداشته است. ۶۰۰ ملک تخلیه شده و برای ۳۰۰ ملک هم اقدام حقوقی شده و برای تخلیه در محاکم در حال پیگیری است. در این دوره هزارو ۲۸۳ ملک به مساحت هفت هکتار و ارزش بهروزشده پنجهزارو صد میلیارد تومان واگذار شده و ۵۰۶ ملک به مساحت صد هکتار و ارزش ۱۰ هزار میلیارد تومان تملک شده است. ارزش املاک تملکشده به واگذارشده تقریبا دو برابر شده و مساحت املاک تملکشده به واگذارشده نیز ۱۴ برابر شده است. بخش درخورتوجهی از واگذاریهای املاک مربوط به املاک ریزدانه در گذرهای متروکه بوده که تملک مربوط به اراضی و املاک واقع در پروژههای شهری را شامل میشده است».
افزایش اعتبارات ایمنی شهری
حناچی گفت: «همچنین در حوزه ایمنی و محیط زیست پایدار در سال ۹۶ پنجاه کیلومتر مسیر دوچرخه وجود داشت که در سال ۹۹ به ۲۴۶ کیلومتر رسیده و سهم سفرهای دوچرخه سه برابر افزایش پیدا کرده است. در بخش اعتبارات حوزه ایمنی و تابآوری شهری و کاهش سهم اعتبارات نامرتبط با وظایف ذاتی شهرداری در سالهای ۹۲ تا ۹۵ حدود هفت درصد کل بودجه و ۱۸صدم درصد سهم آتشنشانی و ۱۲صدم درصد سهم مدیریت بحران را داشتیم و نرخ تغییر و کمک سهم اعتبارات و کمک به بخشهای نامرتبط منهای ۸۵ درصد، سهم آتشنشانی ۶۶ درصد و سهم مدیریت بحران نسبت به دوره قبل ۵۸ درصد افزایش پیدا کرد. تجهیزات خوبی را برای آتشنشانی تهیه کردیم و آتشسوزی پالایشگاه تهران آزمایش خوبی برای زیرباررفتن آتشنشانی تهران بود که بهجرئت میتوان گفت که کنترل آتشسوزی از عهده وزارت نفت خارج بود و درست و بهموقع عملکردن و هوشمندبودن در کنترل آتش در پالایشگاه تهران نقطه عطف این دوران تلقی میشود. در توسعه زیرساختهای مدیریت بحران نیز افزایش شتابنگارهای لرزهای از چهار به ۹۰ شتابنگار، افزایش لرزهنگارهای حساس از هشت به ۱۴ مورد، مساحت مستعد زمینلرزه شناساییشده از پنج هزار کیلومتر مربع به ۱۱ هزار کیلومتر مربع و افزایش پایگاههای پشتیبانی در حال بهرهبرداری از ۹۶ به ۱۰۱ افزایش داشته است. بهرهبرداری از پنج پایگاه پشتیبانی مدیریت بحران جدید را داشتیم و در حوزه همکاری آتشنشانی با نهادهای دیگر تفاهمنامه با وزارت دفاع و سازمان شهرداریها را برای آموزش در سراسر کشور داشتیم».
شهر را نفروختیم
به گفته حناچی شهرداری تهران ایمنی در برابر سیل را با اقدامات خاکریز آب پیگیری کرد و بهبود این عملکردها نسبت به گذشته محسوس است.
او ادامه داد: «طرح جامع پسماند در شورای شهر به تصویب رسیده و در نتیجه ظرفیت عمرانی آن از حدود ۱۹ هراز تن به ۱۴ هزار تن رسیده است. در حوزه حفاظت تاریخی شهر در سال ۹۱ تا ۹۵ به میزان ۵۰۱ برنامه اجرای ضوابط برجباغها انجام شده که در سال ۹۹ این عدد کاهش پیدا کرده و با تلاش شهرداری باغات حفظ شده و شهرداری تملک ۲۱ باغ را حفظ کرده است. ۴۵ بنا توسط شهرداری ثبت و تملک شده و ثبت خیابان ولیعصر نیز در فهرست میراث فرهنگی جهان از دیگر اقدامات شهرداری بوده است. در سال ۹۶ توسعه فضای سبز، ۳۴ هکتار بوده که در سال ۹۷ به ۲۶ هکتار و در سال ۹۸ به ۶۸ هکتار و در سال ۹۹ به ۵۳ هکتار رسیده است».
شهردار تهران بیان کرد: «شهرداری تلاش کرد این دوره، دوره متفاوتی باشد که نشان داده شد میشود شهر را نفروخت و اداره کرد و بدون صدمه به شهر و حقوق مردم شهر را مدیریت کرد. از دهه ۷۰ این موضوع مطرح بود که برنامههای ما باید متنوع باشد و وابستگی به ساختوساز در شهر را کم کنیم. بسیاری گفتند که این اقدام صورت نمیگیرد، ولی این کار با تلاش همه کارکنان شهرداری تهران میسر شد. شهرداری تهران تلاش کرد ریل مربوط به سیاستگذاریها در شهرداری را که انحراف آن از دهه ۷۰ پیدا شروع شده بود، درست کند». شهردار تهران گفت: «ما تلاش کردیم که نگاهمان برای انتصابات به داخل شهرداری باشد و اعتقاد من این است که ما باید تلاش کنیم که بهرهوری را در شهرداری بیشتر کنیم. فقط شهردار یک منطقه از خارج از محیط شهرداری بوده و منصوب شده است».
کرونا و مشکلات مدیریت شهری
به گفته حناچی یکی از مشکلات این دوره شرایط مربوط به تحریم و بیماری کرونا بود و این اتفاق برای شهرداری با کاهش درآمد و افزایش هزینه همراه بوده است.
او ادامه داد: «در این مدت میزان بازدید از برج میلاد کاهش پیدا کرده است. در این دوره، ملکی بدون حساب و کتاب به کسی تقدیم نشد، تلاش کردیم با فساد جدی برخورد کنیم. البته در سازمانی با عظمت شهرداری تهران که جزء بزرگترین سازمانها در سطح استان و بزرگترین سازمان اجرائی هم به جهت درآمد و هم هزینهکرد است، احتمال فساد در این سازمان یکدرصدش هم در سال حدود ۹۰۰ میلیارد تومان میشود که رقم درشتی است».
او با بیان اینکه با توجه به عظمت سازمان احتمال فساد همواره وجود دارد، افزود: «مهم این است که در مقابل فساد بیتفاوت نباشیم و اجازه ندهیم کسانی کمتر از یک درصد، آبروی ۹۹ درصد دیگر را تحتالشعاع قرار دهند. با این حال با بسیاری از موارد تخلف و فساد بدون اینکه خبری کنیم، برخورد شد و تلاش کردیم آبروی سازمانی را حفظ کنیم و امروز خوشحال هستیم که شهرداری تهران از رتبه نخستین دستگاه در رتبهبندی فساد و نارضایتی به رتبه ششم سقوط کرد. البته این رخداد، افتخار بزرگی نیست؛ اما نتیجه تلاشی است که همه کارکنان شهرداری تهران در آن سهم داشتند». حناچی این را هم گفت که در این دوره به کسی املاکی بدون حساب و کتاب تقدیم نکردیم و تلاش شد شرایط برای همه عادلانه باشد. اگر در این دوره اقدام خوب و مثبتی رخ داده افتخار همه کسانی است که تلاش کردند و به این نگاه باور داشتند و امیدوارم با تلاش همه، این نگاه ادامه پیدا کند؛ چراکه اگر خود و شهر را گرفتار چرخه باطل کنیم که هر روز سبب کاهش کیفیت زندگی میشود، مردم این را از چشم ما و شما میبینند.
سایر اخبار این روزنامه
تصمیم ناگزیر اصلاحطلبان
مصلحت علیه مصلحت
شهر را نفروختیم و اداره کردیم
بانکها مانعتراشی کردند
جوابیه وزارت صمت به یک یادداشت
جانشین نتانیاهو تندروتر، ضعیفتر
از صدور بارنامههای جعلی بیخبر بودم
ایران- عراق حمله به کابوس «اماواگر»
۱۰ ثروتمند جهان کیستند؟
چگونه شاخصهای اقتصادی شهرها را بهبود ببخشیم؟
اعتراف مصلحی و مطالبه لاریجانی
آیا از انتخابات گریزی هست؟
حق به شهر زنان
حقوق برابر و عامليت مردم
توسعه مسیرهای تنفسی شهر
جوابیه وزارت صمت به یک یادداشت