پیشروی کرونای پنجم از جنوب شرق به مرکز!

اوضاع سیستان و بلوچستان بحرانی است. سرزمین رستم و اسفندیار در موج پنجم کرونا قرار گرفته و تعداد مبتلایان به بیماری در این موج تازه تا چهار برابر موج قبلی است. بستری‌های این استان هم از متوسط کشوری بالاتر است آن هم در شرایطی که ۱۰ شهرستان این استان بیمارستان ندارد! اوضاع بحرانی این استان مرزی تیم واکنش سریع وزارت بهداشت را به سیستان کشانده‌است. معاون کل وزارت بهداشت و رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، در سفر به سیستان و بلوچستان، وضعیت بیماری کرونا در این استان را مورد بررسی قرار دادند. همچنین مرز‌های رسمی استان به صورت کامل بسته شده‌است.
ویروس دلتای کرونا حالا دغدغه بسیاری از کشور‌های دنیا شده‌است و دوباره بخش‌هایی از جهان را در وضعیت اضطراری قرار داده‌است. در ایران نیز اوضاع برخی از استان‌ها بحرانی است. در سیستان و بلوچستان هم وضعیت آنچنان اضطراری شده که تیم واکنش سریع وزارت بهداشت را راهی این دیار کرده‌است.
حضور تیم واکنش سریع در سیستان
حمید سوری، مسئول کمیته کشوری واکنش سریع کووید ۱۹ وزارت بهداشت از حضور تیم واکنش سریع وزارت بهداشت با هدف ارزیابی دقیق‌تر اوضاع و به اشتراک‌گذاری تجارب قبلی در استان سیستان و بلوچستان خبر داد. سوری در جلسه ستاد بحران دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با انتقاد از عدم رعایت پروتکل‌ها در استان گفت: «از ابتدای بحران کرونا تا کنون تجربه همه‌گیری سنگینی در استان سیستان و بلوچستان نداشته‌ایم و موج‌های قبلی به خوبی مدیریت شده‌است.»


به گفته وی ویروس‌های جهش‌یافته جدید موسوم به هندی و آفریقایی که قدرت سرایت چند برابری در مقایسه با ویروس‌های قبلی دارند، در کنار عدم رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی تعداد موارد مثبت این موج را به بیش از سه برابر موج‌های قبلی رسانده‌است.
عدم‌رعایت پروتکل‌ها در سیستان به دلیل بی‌تفاوتی مردم نیست. مردم این منطقه از جمله محروم‌ترین مردم کشور هستند و بسیاری از امکانات اولیه بهداشتی در اختیارشان نیست.
۱۰ شهرستان سیستان و بلوچستان بیمارستان ندارد
به گفته احمدعلی موهبتی، استاندار سیستان و بلوچستان ۱۰ شهرستان سیستان و بلوچستان بیمارستان ندارد و بعضاً نیاز است فرد برای درمان و رسیدن به بیمارستان بیش‌از ۱۰۰ کیلومتر را طی کند که همین امر موجب‌شده بیماران به علت بُعد مسافت در شرایط بدحال به بیمارستان مراجعه می‌کنند.
وی خاطرنشان کرد: «تعداد تخت‌های بیمارستانی سیستان و بلوچستان در سال‌های اخیر افزایش یافته‌است، اما متناسب نیست و از نظر اعتباری، امکانات و تجهیزات شرایط استاندارد را نداریم.»
استاندار سیستان و بلوچستان افزود: «در یک شهرستان ۵۵ هزار نفری دو پزشک عمومی وجود دارد؛ مراکز بهداشت و درمانی داریم که خودرو ندارند و بین دو خانه بهداشت ما در استان هزارو۲۵۰ کیلومتر فاصله بوده در عین حال بسیاری از پست‌های حوزه بهداشت و درمان استان خالی است. در جنوب سیستان و بلوچستان از جاسک تا راسک با یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر جمعیت تنها یک بیمارستان با حداقل امکانات داریم که اگر بخواهیم وارد آمار و ارقام شویم به لحاظ تخت بیمارستان ۳/۰ درصد هم نمی‌شود.»
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت در نشست ستاد استانی مدیریت و مقابله با کرونا سیستان و بلوچستان با تأکید بر اینکه در چند ماه گذشته این استان از نظر بستری و مرگ بیماران مبتلا به کرونا از متوسط کشوری پایین‌تر بوده‌است، افزود: «شاید آن زمان ویروس قدرت زیادی نداشته‌است، اما حالا به دلیل ورود ویروس‌های جهش یافته به سیستان و بلوچستان، کاهش رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در سطح استان و برگزاری تجمعات در قبل از برگزاری انتخابات، تعداد مبتلایان به کرونا در استان از متوسط کشوری فراتر رفته است.»
وی ادامه داد: «متأسفانه سیستان و بلوچستان پایین‌ترین میزان رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی را در سطح کشور دارد.»
حریرچی با تأکید بر لزوم رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی برای عبور از بحران در این استان افزود: «دست همه مردم سیستان و بلوچستان را می‌بوسم، از آنان تقاضا دارم تا دو هفته آینده دستورالعمل‌های بهداشتی را با حداکثر میزان رعایت نمایند و به توصیه‌های مقامات استانی و بهداشتی گوش فرا دهند تا از این بحران عبور کنیم.»
حرکت پیک پنجم از استان‌های مرزی به مرکز
مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا، درباره جدیدترین وضعیت شیوع کرونا در کشور گفت: «متأسفانه استان‌های جنوبی کشور به ویژه هرمزگان و سیستان و بلوچستان در آغاز پیک پنجم کرونا قرار گرفتند و این روند به سمت شهر‌های مرکزی‌تر کشور نزدیک می‌شود و این در حالی است که شاهد افزایش شهر‌های قرمز هستیم. متأسفانه دماوند، فیروزکوه و آمل نیز از قسمت بالایی کشور به رنگ قرمز کرونایی درآمدند.
مردانی درباره وضعیت فعلی استان سیستان و بلوچستان بیان کرد: «به دلیل کمبود امکانات و عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی به دنبال گرمای هوا شاهد چنین وضعی هستیم. از سوی دیگر امکان اینکه سوش هندی ویروس سبب بروز چنین وضعیتی باشد نیز وجود دارد.»
وی درخصوص بروز پیک پنجم کرونا در کشور اظهار کرد: «نشانه‌های بروز پیک پنجم کرونا در کشور مشاهده می‌شود، اما باید به شکل رسمی از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام شود.»
سیستان و بلوچستان هر چند استان محرومی است، اما این استان یکی از کم‌جمعیت‌ترین مناطق کشور است و حالا با چنین بحرانی مواجه شده؛ بدیهی است اگر ویروس دلتا به استان‌های پرتراکمی همچون تهران نفوذ کند، شاید نتوان اوضاع را به سادگی کنترل کرد. اگرچه هم اکنون هم پایتخت قرمز است.