دیدارهای وزیر خارجه ژاپن با مقامات ایران

موتگی توشیمیتسو به دعوت وزیر خارجه ایران به تهران آمد دیدارهای وزیر خارجه ژاپن با مقامات ایران شرق: وزیر امور خارجه ژاپن صبح دیروز به دعوت محمدجواد ظریف به تهران آمد تا با مقامات ایران دیدار و گفت‌وگو کند. موتگی توشیمیتسو که بامداد یکشنبه وارد تهران شد، صبح روز یکشنبه ۳۱ مرداد برنامه‌های خود را با دیدار با همتای ایرانی خود، محمدجواد ظریف در محل وزارت امور خارجه شروع کرد و پس از آن با علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور نیز دیدار کرد و البته دیدار با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه پیشنهادی رئیسی را که به‌زودی جانشین ظریف خواهد شد نیز در برنامه داشت. پیش از این سفر سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرده بود که این سفر در پاسخ به سفر سال ۱۳۹۸ ظریف به توکیو انجام می‌شود.
ظریف: آخرین دیدارم بود
وزیر امور خارجه ایران پس از ديدار با همتای ژاپنی‌اش در توییتی گفت احتمالا این آخرین دیدار او با یک همتا در کسوت وزیر خارجه ایران باشد. محمدجواد ظریف در توییتر نوشت: «خرسندم از اینکه روز یکشنبه در تهران میزبان موتگی وزیر خارجه ژاپن بودم. در دیداری که احتمالا آخرین دیدار من با یک همتا در کسوت وزیر خارجه ایران باشد، در‌خصوص تقویت روابط دوجانبه، چگونگی احیای برجام ‌و شرایط فاجعه‌بار دست‌ساخته ایالات متحده در افغانستان بحث و گفت‌وگو کردیم».
رئیسی: تأخیر در آزادسازی منابع ایران توجیه‌پذیر نیست


سیدابراهیم رئیسی در دیدار وزیر امور خارجه ژاپن با قدردانی از کمک‌های انسان‌دوستانه ژاپن برای مقابله با کرونا، ابراز امیدواری کرد که تداوم همکاری‌های دو کشور در این زمینه به ریشه‌کنی بیماری عالم‌گیر کرونا در دو کشور و جهان کمک کند.
 رئیسی در این دیدار با تأکید بر ضرورت آزادسازی منابع ارزی مسدودشده ایران در ژاپن خاطرنشان کرد: «تأخیر در آزادسازی دارایی‌های ایران در بانک‌های ژاپنی توجیه‌پذیر نیست». رئیس‌جمهور در پاسخ به اظهارات وزیر امور خارجه ژاپن مبنی بر ضرورت و اهمیت اجرای برجام به‌عنوان یک توافق بین‌المللی، گفت: «ایران به همه تعهدات خود در برجام پایبند بوده و این آمریکایی‌ها هستند که به تعهدات خود عمل نکرده و یک‌جانبه از این توافق بین‌المللی خارج شدند و تحریم‌ها را گسترش دادند». 
رئیسی با اشاره به تحولات اخیر در افغانستان گفت: «جمهوری اسلامی ایران همواره از صلح و ثبات در افغانستان حمایت کرده و حمایت می‌کند البته معتقدیم که در افغانستان باید خود افغانستانی‌ها تصمیم بگیرند».
 توشیمیتسو موتگی با تأکید بر تلاش این کشور برای برقراری صلح و ثبات در منطقه، گفت: «توکیو همواره از برجام به‌ عنوان یک توافق بین‌المللی حمایت کرده و بر این باور هستیم که احیای برجام به نفع همه بوده و می‌تواند به حل‌وفصل مشکلات از مسیر گفت‌وگو و مذاکره کمک کند». موتگی در ادامه با ابراز نگرانی از تحولات اخیر در افغانستان، بر ضرورت توقف خشونت و حفظ جان مردم تأکید کرد و گفت: «توکیو از تلاش‌های دیپلماتیک کشورهای منطقه برای تحقق صلح و ثبات و آرامش در منطقه حمایت می‌کند و موضع اصولی ما این است که مشکلات و مسائل را باید از مسیر مسالمت‌آمیز و گفت‌وگو حل‌وفصل کرد».
شمخانی: حضور نیروهای بیگانه در خلیج فارس مخل  ثبات  و  امنیت است
علی شمخانی نیز در دیدار با وزیر خارجه ژاپن، حفظ امنیت آبراه‌های بین‌المللی را از راهبردهای اصلی جمهوری اسلامی ایران برشمرد و حضور نیروهای بیگانه در خلیج فارس را مخل ثبات و امنیت پایدار در این منطقه دانست. دبیر شورای عالی امنیت ملی، واردکردن اسرائیل در سازوکار سنتکام را قرینه‌ای جدی در تداوم سیاست‌های ناامن‌ساز آمریکا ارزیابی کرد و افزود: «استمرار این سیاست تنش‌زا تبعات فوق‌العاده خطرناکی برای امنیت و ثبات منطقه‌ای و جهانی خواهد داشت». شمخانی با تبیین رویکردهای کشورمان در‌خصوص برجام، نقض تعهدات و خروج غیرمسئولانه آمریکا از برجام و تداوم سیاست‌های ترامپ توسط دولت بایدن را عامل اصلی شرایط کنونی ذکر و تصریح کرد: «راه برون‌رفت از بن‌بست ایجاد‌شده توسط آمریکا، تأمین حقوق حقه ملت ایران است».در این دیدار موتگی توشیمیتسو با ابراز علاقه دولت این کشور به ارتقای سطح مناسبات میان توکیو و تهران، اظهار امیدواری کرد‌ روابط دو کشور با روی‌کار‌آمدن دولت جدید در تهران بیش‌از‌پیش گسترش یابد. وزیر امور خارجه ژاپن با اشاره به اهمیت برجام به‌عنوان یک توافق بین‌المللی تصریح کرد: «برای احیای برجام آمریکا باید دست از زیاده‌خواهی بردارد». وی همچنین بر ضرورت افزایش همکاری‌های دو کشور در‌خصوص مبارزه با بیماری کرونا و تبادل تجربیات تأکید کرد.