آیا قطر برای میانجیگری دست به کار شده است؟ نارضایتی تهران از تشکیل دولت طالبان

الخلیج آنلاین در مطلبی به قلم کامل جمیل نوشت: به نظر می‌رسد قطر فصل تازه‌ای از تحرکات دیپلماتیک خود را برای ترمیم شکاف بین ایران و طالبان آغاز کرده، چرا که اعلام طالبان در مورد تشکیل دولت جدید در افغانستان، موجب ناخشنودی شدید تهران شده است.
به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: دولت جدید افغان که طالبان پس از سیطره کامل بر این کشور اعلام کرد، نماینده مذاهب و قومیت‌ها نیست و در این میان، ایران شدیدا مخالف تشکیل دولت افغانستان است، چرا که این تشکیل دولت، اقلیت شیعه افغانستان را نادیده گرفته و این مساله بوضوح در گفت‌وگوی تلفنی وزیر خارجه ایران با حامد کرزی، ابلاغ شد و عبداللهیان تاکید کرد افغانستان تنها درصورتی به آرامش دست می‌یابد که نماینده تمام گروه‌های حاضر در این کشور باشد. دو روز پس از واکنش عبداللهیان به تشکیل دولت افغانستان، وزیر خارجه قطر به تهران رفته و با همتای ایرانی خود دیدار کرد. رسانه‌های ایرانی پیش بینی می‌کنند که وزیر قطر با مسئولان دیگری هم دیدار کند و به بررسی تحولات افغانستان بپردازد.
نقش جدید قطر
لقاء مکی، پژوهشگر مرکز مطالعات الجزیره در گفت‌وگو با الخلیج آنلاین گفت: سفر وزیر خارجه قطر ارتباط زیادی با موضوع افغانستان دارد و با توجه به زمان بندی این سفر که دو روز پس از سفر وزیر خارجه آمریکا به دوحه انجام شد، می‌توان گفت سفر مسئول قطر به تهران به سفر اخیر وزیر خارجه آمریکا به دوحه هم ارتباط دارد.


مکی تصریح کرد که احتمالا دوحه نقش مهم و اساسی در پرونده هسته‌ای ایفا می‌کند و نباید از این موضوع غافل شویم که پرونده هسته‌ای با موانع واقعی مواجه است و حل آن نیازمند یک تحریک اساسی به ویژه در مورد طرف ایرانی و دولت جدید تهران است. به عقیده مکی، دولت جدید ایران توجه زیادی به بازگشت به پرونده هسته‌ای ندارد، از این رو این پرونده به یک میانجی نیاز دارد، بویژه آنکه ایالات متحده پیش از این میانجی گری قطر در مورد افغانستان را آزموده و می‌داند این کشور می‌تواند نقش مهمی در آینده پرونده هسته‌ای و به جریان افتادن آن در روز‌های آینده داشته باشد.
این تحلیلگر می‌گوید مسایل افغانستان بخش اصلی سفر وزیر خارجه قطر به ایران است، چرا که قطر نقش اساسی را در مسئله افغانستان و خروج آمریکا از آن ایفا کرد و این ظرفیت را دارد تا در مسائل راهبردی آینده افغانستان و منطقه نیز سهیم باشد.
دولت افغانستان
پس از گذشت سه هفته از روی کار آمدن طالبان، محمد حسن آخوند به عنوان رئیس بخشی از این حکومت معرفی شد و عبدالغنی معاون آخوند در دستگاه اجرایی جدید خواهد بود.
نگرانی ایران
به گفته مکی، ایران مخالف برخی مواضع اعلامی طالبان است و این مواضع تنها به تشکیل دولت مربوط نیست، بلکه نگرانی ایران از ورود طالبان به ولایت پنجشیر است. پژوهشگر برجسته مرکز مطالعات الجزیره معتقد است تهران روی بقای احمد مسعود و سیطره وی بر پنجشیر به عنوان گره اصلی در مقابله با طالبان حساب کرده و تصور می‌کرد این مساله می‌تواند یکی از اهرم‌های فشار بر این گروه باشد.
مکی بعید نمی‌داند که خشم ایران از مشارکت جنگنده‌های پاکستانی در کنار مبارزان طالبان باشد و آنچه وخامت اوضاع را برای ایران بدتر می‌کند، حضور سریع پاکستان در صحنه امنیتی افغانستان است.
به این معنا، پاکستان روابط خود با طالبان را علنی کرد. به گفته مکی، حضور نظامی پاکستان در بسط سیطره طالبان بر مناطق نافرمان، در سطح روابط بین ایران و پاکستان و همچنین در سطح روابط طالبان با دولت‌های همسایه، خطرناک است، از این جهت که پاکستان به این شکل می‌تواند در افغانستان نفوذ پیدا کرده و اقداماتی را علیه نفوذ دولت‌های همسایه دیگر از جمله ایران انجام دهد. به اعتقاد این پژوهشگر، تمام این عوامل باعث نگرانی ایران شد و حتما این نگرانی را به گوش وزیر قطری هم می‌رساند و چه بسا قطر وظیفه انتقال نگرانی‌های ایران در این باره را به طرف افغانی بر عهده دارد. نقش قطر در این باره، می‌تواند تلاش برای آرام کردن نگرانی ایران یا دادن ضمانت‌هایی به آن باشد، چرا که این امر هنوز در آغاز راه است و فراموش نکنیم که موضوع تشکیل دولت افغانستان و فراگیری آن، به موضوع اصلی کش و قوس‌های بین المللی و غربی تبدیل شده است.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» در گفت‌و‌گو با احمد طالبی نژاد به مناسبت روز ملی سینما بررسی کرد سینما، صنعت بی‌بحران در پساکرونا محمد یوسفی آرامش نگران اصلاح طلبان نباشید ! آیا قطر برای میانجیگری دست به کار شده است؟ نارضایتی تهران از تشکیل دولت طالبان بسیاری از خانواده‌ها رفت و آمد شبانه را بخاطر کرونا قطع کرده‌اند تردیدها برای ممنوعیت تردد شبانه چرا برخی دست به «خودکشی» می‌زنند؟ از فقر تا هفت باور فرهنگی «ابتکار» راهکارهایی را برای حمایت از اقشار کم‌درآمد را بررسی می‌کند فقرا، زیر ذره‌بین کمک‌های فوری ضرورت ورود دادستانی به پروژه واکسیناسیون چه کسانی واکسن را سیاسی کردند؟ پیام فرمانده کل قوا در پی بازگشت ناوگروه ۷۵ «نداجا» بازگشت مقتدرانه و عزت‌آفرین از این ماموریت خطیر را تبریک می‌گویم رئیسی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح کرد منابع خبری افغانستان: جبهه مقاومت ملی ۳ منطقه پنجشیر را از طالبان پس گرفت کمیته تحقیق در حملات ۱۱ سپتامبر: مدرکی دال بر دست داشتن دولت عربستان وجود ندارد طالبان برادر امرالله صالح را اعدام کرد غریب آبادی: ایران و آژانس بیانیه مشترکی منتشر می‌کنند