پیگیری کلاهبرداری در کسب وکار‌های اینستاگرامی سخت است

اگر اینستاگرام را باز کنید، صفحاتی را خواهید دید که لایک‌ها و کامنت‌های زیادی دارند و از همین راه شهرت کسب کرده‌اند؛ برخی از آن‌ها توانسته‌اند با تعداد زیادی از دنبال‌کننده در اینستاگرام به شهرت برسند و در صفحاتشان با تبلیغ کالا‌های مختلف درآمد زیادی به جیب بزنند. در این میان هستند دنبال‌کنندگانی که به این تبلیغات اعتماد کرده و برای خرید محصولات مدنظر خود به شماره کارت اعلامی از سوی گرداننده صفحه، پول واریز می‌کنند، اما نه‌تن‌ها کالایی را دریافت نکرده‌اند، بلکه پولشان هم پس داده نمی‌شود. متأسفانه این مالباختگان که تعدادشان هم کم نیست، حیران و سرگردان مانده‌اند و نمی‌دانند به کجا شکایت کنند؟ رفتار‌های نامتعارف زیادی برای تبلیغ و فروش محصولات در اینستاگرام دیده می‌شود و این شهر مجازی در کنار مطالب مفید و آموزشی خود، لایک‌های زیادی را برای محتوا‌های بی‌فایده و بی‌ارزش به خود می‌بیند و روز به روز نیز به تعداد آن افزوده می‌شود. در نتیجه وجود شاخ‌های مجازی، هنجارشکنی‌ها و تبلیغات بی‌پایه و اساس آن‌ها برای فروش کالا، سبب افزایش روز افزون مالباختگانی است که به تصاویر خوش آب و رنگ گردانندگان صفحات اعتماد کرده‌اند و حالا نمی‌دانند پول خود را از چه کسی پس بگیرند؟ در همین رابطه خبرنگار «جوان» با سرهنگ مصطفی نوروزی، رئیس مرکز مبارزه با جرائم ملی و سازمان‌یافته پلیس فتا گفتگو کرده‌است که آن را در ادامه می‌خوانید. آیا کسب و کار‌های مجازی به خصوص اینستاگرامی‌ها مجوز فعالیت دارند؟ مردم چگونه می‌توانند برای خرید از این صفحات مجازی اطمینان حاصل کنند؟
تنها کسب و کار‌هایی مجوز فعالیت دارند که یا دارای اینماد باشند یا از اتحادیه کشوری کسب وکار‌های مجازی مجوز صنفی اخذ کرده‌اند. هیچ‌کدام از کسب وکار‌های اینستاگرامی مورد تأیید نهاد‌های نظارتی نمی‌باشد.
شاهد کلاهبرداری بسیاری از گردانندگان صفحات اینستاگرامی هستیم، آیا مالباخته می‌تواند از این صفحات شکایت کند؟ تا پول خود را از این طریق پس بگیرد؟
بله، در صورت بروز کلاهبرداری در فضای مجازی مالباخته می‌تواند با مراجعه به مراجع قضایی نسبت به طرح شکایت اقدام کرده و در صورت ارجاع پرونده به پلیس فتا پیگیری‌های فنی و قانونی لازم پیرامون موضوع صورت خواهد گرفت.


گاهی برخی از گردانندگان صفحات اینستاگرامی با تصاویر بدحجاب و بی‌حجاب خود، اقدام به جذب مخاطب و فروش محصولات مدنظرشان می‌کنند، آیا این موارد قابل رصد، پیگیری و برخورد است؟
موضوع بی‌حجابی جرم است و در صورت مشاهده و گزارش به پلیس فتا (مرکز فوریت ها) برخورد لازم انجام خواهد شد.
وظیفه نظارت و برخورد با قانون‌شکنی‌ها و کلاهبرداری‌ها در صفحات اینستاگرامی بر عهده کیست؟ چه نهاد‌ها و سازمان‌هایی برای ساماندهی این شهر مجازی باید همکاری داشته باشند؟
جرم کلاهبرداری رایانه‌ای جزو جرائمی است که بعد از وقوع جرم و با مراجعه مالباخته به مراجع قضایی و انتظامی مشخص و امکان پیگرد و تعقیب قانونی محقق می‌شود و شناسایی و احصای آن از طریق پایش عام در فضای مجازی مقدور نمی‌باشد (مگر در مواردی که جعل عناوین یا نماد‌های تجاری برجسته صورت گرفته باشد که این موارد به ندرت تا کنون اتفاق افتاده) علی‌ایحال با عنایت به اهمیت ارتقای آگاهی عمومی در حوزه کاهش و پیشگیری از این جرم در فضای مجازی، ضرورت دارد متولیان امر در حوزه ارتقای سواد رسانه‌ای نسبت به افزایش سطح دانش و آگاهی شهروندان اقدام نموده تا کاربران خرید‌های اینترنتی خود را صرفاً از طریق سایت‌های مجاز که تأییدیه‌های قانونی را طی نموده‌اند، انجام دهند. در صورت وجود شکایت در خصوص فعالیت غیرمجاز سایت‌ها و صفحات شبکه‌های اجتماعی و ارجاع موضوع به پلیس فتا، پیگیری‌های قانونی لازم از سوی این پلیس به عمل خواهد آمد.