روزنامه آرمان امروز
1401/07/16
سیاست« اوپک پلاس » برای نفت 100دلاری
آرمان امروز: درحاليکه پيش بيني مي شد روسيه براي کاهش يک ميليون بشکه اي نفت در اوپک پلاس راي نياورد، تصميم اين سازمان براي کاهش 2 ميليون بشکه اي نفت ، شوک شديدي به بازار انرژي جهان بود که از همان ابتدا باعث افزايش بهاي نفت شد. کاهشي که بزرگترين حجم نزولي توليد اوپک پلاس از سال 2020 براي تثبيت قيمتهاي نفت محسوب مي شود. اقدامي که به اعتقاد برخي از کارشناسان اين حوزه، اقدامي سياسي از سوي کشورهاي عربي و بخصوص عربستان در برابر آمريکا بود تا گامي در جهت افزايش قيمت انرژي در جهان بطوريکه قيمت نفت در معاملات در پي اين توافق وزيران اوپک پلاس با بزرگترين کاهش توليد از سال 2020، به بالاترين رکورد سه هفته اخير صعود کرد.به دنبال اعلام اين خبر بهاي معاملات نفت برنت يک دلار و 57 سنت معادل 1.7 درصد افزايش يافت و در 93 دلار و 37 سنت در هر بشکه بسته شد. همچنين نفت برنت نيز در طول معاملات ، تا رکورد 93 دلار و 96 سنت پيش رفت که بالاترين رکورد از 15 سپتامبر بود. نرخ هايي که نشان مي داد ، تصميم اوپيک پلاس تا چه حد مي تواند در بازار نفت جهاني موثر باشد. در بيان حساسيت اين تصميم همان بس که جو بايدن، رئيس جمهور آمريکا، بلافاصله بعد از اعلام تصميم اوپک پلاس، اين اقدام را غيرضروري خواند و کاخ سفيد از احتمال برداشت بيشتر نفت از ذخاير استراتژيک خبر داد. جو بايدن در زمان خروج از کاخ سفيد براي بازديد از مناطق آسيب ديده از طوفان در فلوريدا گفت: بايد ببينم جزئيات اين طرح چيست. من نگرانم. اين اقدام غيرضروري است. همچنين جيک ساليوان، مشاور امنيت ملي کاخ سفيد و برايان ديس، مدير شوراي اقتصاد ملي در بيانيه اي اعلام کردند: آمريکا در نوامبر، 10 ميليون بشکه نفت از ذخاير نفت استراتژيک آزاد مي کند و رئيس جمهور همچنان دستور برداشت از ذخاير نفت استراتژيک را براي حمايت از مصرف کنندگان آمريکايي و تقويت امنيت انرژي، صادر مي کند. اين دو مقام آمريکايي افزودند: بايدن به وزير انرژي دستور داده است اقدامات بيشتر را براي افزايش توليد داخلي در ميان مدت، بررسي کند. اين مقامات، تصميم اوپک پلاس را کوته بينانه توصيف کردند که بيشتر روي کشورهاي داراي درآمد کم تا متوسط تاثير مي گذارد که از قيمتهاي بالاي انرژي لطمه ديده اند.
بازتاب جهاني
با اين حال، به اعتقاد برخي کارشناسان چنين اقدامي، تاثير کمتري روي عرضه جهاني خواهد داشت زيرا هم اکنون اعضاي متعدد اوپک پلاس، پايينتر از سهميه تعيين شده، نفت توليد مي کنند و از اين رو بدون نياز به کاهش توليد، به محدوديت توليد جديد پايبند خواهند بود. با اين همه، کاهش بزرگ توليد اوپک پلاس ممکن است شوک ديگري بر اقتصاد جهاني وارد کند که در حال حاضر با تورم ناشي از هزينه هاي بالاي انرژي، دست به گريبان است. بر اساس گزارش بلومبرگ، آنتوني بلينکن، وزير خارجه آمريکا گفت: ما ديدگاه خود را براي اعضاي اوپک روشن کرده ايم. ما درباره ضرورت تامين انرژي براي تامين تقاضا، ديدگاه خود را مطرح کرده ايم و روي اين موضوع کار کرده ايم. ما سهم خود را انجام داده ايم. واشنگتن در تلاش براي افزايش عرضه انرژي و تثبيت قيمتها بوده است و توليد آمريکا را به ميزان 500 هزار بشکه در روز افزايش داده و از ذخاير نفت استراتژيک برداشت کرده است. در همين زمينه فيونا سينکوتا، تحليلگر بازارهاي مالي شرکت سيتي ايندکس گفت: نفت هفته جاري با انتظار براي کاهش توليد اوپک پلاس، روند افزايشي پيدا کرد اما تاثير کاهش توليد با در نظر گرفتن اين که بعضي از اعضاي اين گروه نتوانسته اند مطابق سهميه، توليد کنند، کوچکتر خواهد بود. اوپک پلاس در اوت، 3.58 ميليون بشکه در روز کمتر از سقف هدف گذاري شده، نفت توليد کرد. يورگ لئون، تحليلگر شرکت تحقيقاتي ريستاد انرژي گفت: ما بر اين باوريم که بار کاهش سهم توليد جديد عمدتا بر عهده توليدکنندگان بزرگ شامل عربستان سعودي، امارات متحده عربي و کويت خواهد بود.
همچنين احسان عبدالجبار، وزير نفت عراق گفت: عراق اميدوار است تصميم اوپک پلاس براي کاهش توليد به ميزان دو ميليون بشکه در روز، به ثبات بازار جهاني و پشتيباني از قيمتها، کمک کند. اين کشور قصد دارد سطح توليدي که در توافق با کشورهاي اوپک در ژوييه سال 2021 تعيين شده بود را حفظ کند و صادرات نفت عراق از اين کاهش توليد، متاثر نخواهد شد.
تبعات يک تصميم سياسي
اما دليل اين تصميم اوپيک پلاس و تبعات آن چيست؟ سوالي که مرتضي بهروزيفر عضو هيات علمي موسسه مطالعات بينالمللي انرژي در گفت و گوبا خبرنگار آرمان امروز گفت: از لحاظ منطقي و شرايط بازار اصلا نمي توان اين تصميم اوپک پلاس را توجيه کرد. چرا که همين الان هم قيمت بالاي 90 دلاري نفت، آنهم در فصل پاييز ، قيمت بسيار بالا و کم سابقه اي محسوب مي شود. بنابراين نيازي نبود تا توليد براي افزايش قيمت ، کاهش پيدا کند . وي افزود: معتقدم اين تصميم قطعا يک تصميم سياسي از سوي برخي کشورهاي عربي و بخصوص عربستان و شخص بن سلمان براي تحت فشار قرار دادن دولت بايدن و دمکرات ها و تلاشي براي بازگرداندن جمهوري خواهان و يا حتي ترامپ به عرصه سياست در آمريکا است.
وي با ذکر اينکه مسلما روسيه که همين الان هم 5/1 ميليون بشکه نفت خود را به خاطر تحريم ها کاهش داده، در اين کاهش 2 ميليون بشکه اي دخالتي نخواهد داشت گفت: به هر تقديرکاهش ياد شده نهايتا افزايشي 10دلاري را روي نرخ نفت شامل خواهد داشت و نبايد تصور کرد که نرخ نفت از 110- 120 دلار در هربشکه بيشتر مي شود!
بهروزي فردر خصوص تاثير اين تصميم بر روي صادارت ايران و سهم خواهي بخش انرژي کشورمان نيز گفت: الان ما در بهترين حالت 600-700 هزار بشکه صادرات در روز نداريم که حتي اگر به ظرفيت توليد قبلي خود هم برگرديم ، اين حجم از صادرات حداکثر به 5/1 ميليون بشکه خواهد رسيد که حجم چندان تاثير گذار و مهمي در بازار انرژي جهان محسوب
نمي شود.
وي تاکيد کرد: در زمان احمدي نژاد برخي از مديران ارشد کشور مدعي بودند که اگر صادرات نفت و گاز ايران متوقف شود قيمت نفت به بالاي 200 دلار در هر بشکه مي رسد . در حاليکه اصلا اينچنين نيست! دليل آنهم واضح است . چون اولا حتي اگر ايران در بالاترين حجم توانايي خود 5/1 بشکه نفت صادر کند باز هم اين حجم ، رقم بالا و تاثير گذاري نخواهد بود. از سويي ايران به خاطر تحريم ها عملا فقط به برخي از کشورهاي آسياي جنوب شرقي و مشخصا چين، صادرات دارد که آنهم به خاطر رقابت نابرابر روسيه که نفت خود را 30-40 دلار کمتر از قيمت جهاني به چين مي دهد، عايدي ايران در اين صادرات را به شدت کاهش داده است. بنابراين اين تصميم اوپک پلاس عملا تاثير خيلي موثري در بازار صادرات نفت ايران نخواهد داشت.
سایر اخبار این روزنامه
افکار عمومی در انتظار نتیجه تحقیقات
جامعه دوقطبی نیاز به آرامش و گفتوگو دارد
رفتار دانش آموزان نتیجه تقابل خانه و مدرسه
حجاب و دینی که با زور پدر بیاید در هر فرصتی میرود
سیاست« اوپک پلاس » برای نفت 100دلاری
احیای برجام سورپرایز اکتبر
ایران و اروپایی که قابلاعتماد نیست
عذرخواهی رئیس دانشگاه شریف از اساتید و دانشجویان
حجاب و دینی که با زور پدر بیاید در هر فرصتی میرود