روزنامه ایران
1401/09/13
روش اجرای قانون اساسی قابل تغییر است
گروه سیاسی/ رئیس جمهور روز گذشته در همایش ملی «مسئولیت اجرای قانون اساسی» تأکید کرد: دولت سیزدهم بر اجرای کامل قانون اساسی مصمم است و در این مسیر از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد. سخنان آیتالله رئیسی در این همایش هم تبیینکننده نگاه دولت به قانون اساسی است، هم تبیینکننده کارآیی و همهجانبه بودن این منشور و میثاق ملی. رئیس جمهور در سخنان خود، با اشاره به ظرفیتهای متعدد موجود در قانون اساسی، ضمن تأکید بر اینکه در این میثاق ملی هیچ محدودیت و بنبستی وجود ندارد، کارآمدی دستگاههای اجرایی و سایر بخشها را در گرو اجرای قانون اساسی دانست. آیتالله رئیسی با اشاره به ظرفیتهای قانون اساسی، در مقام رئیس جمهور خود را متعهد به حفظ حقوق آحاد مردم، مذاهب و اقوام دانست. وی در همین راستا، خواستار جمعآوری نظرات نخبگان و دانشگاهیان شد تا هیچ اصلی از اصول قانون اساسی با تعطیلی در اجرا مواجه نشود.تضمینکننده جمهوریت و اسلامیت نظام
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، آیتالله رئیسی در این همایش، قانون اساسی را میثاق ملی و تبلور و تجسم انقلاب شکوهمند اسلامی دانست که تضمینکننده جمهوریت و اسلامیت نظام و حقوق اساسی و آزادیهای مشروع است. رئیس جمهور قانون اساسی را مشتمل بر اساس و اصولی دانست که هم نشان از حقوق آحاد شهروندان و هم نشان از تکالیف مسئولان و دستاندرکاران دارد و گفت: اینکه فرهیختگان و صاحبنظران، کیفیت اجرای اصول قانون اساسی را نه صرفاً در محافل آکادمیک و علمی بلکه در عرصه اجتماعی مورد بررسی و نظارت قرار دهند، بسیار آموزنده و مفید خواهد بود.
آیتالله رئیسی نظارت بر اجرای قانون اساسی را هم برای صاحبان حق و هم برای صاحبان تکلیف مؤثر و سازنده دانست تا هم صاحبان حق ببینند و بدانند که براساس قانون اساسی از چه حقوقی برخوردارند و هم صاحبان تکلیف بدانند که آیا به تکالیف خود عمل کردهاند یا نه.
ارزشها غیرقابل تغییر، روشها قابل ارتقا
رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه اگر در برخی بخشهای اجرای قانون اساسی ناکارآمدیهایی وجود دارد، نباید به حساب این میثاق ملی نوشته شود، افزود: قانون اساسی مشتمل بر اصول و ارزشهایی مثل جمهوریت، اسلامیت، استقلال و آزادی است که غیرقابل تغییر هستند، اما در کنار آن روشها و سازکارهای اجرای قانون اساسی حتماً قابل تغییر و ارتقا هستند و عندالاقتضا میتوان سازکارهای اجرای آن را مورد تجدیدنظر قرار داد.
قانون اساسی بنبست ندارد
آیتالله رئیسی با تأکید بر اینکه قانون اساسی ایران هیچ بنبستی ندارد، اظهارکرد: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به نحوی تنظیم، تدوین و نهایی شد که در اجرای آن و در اداره امور کشور با هیچ بنبستی مواجه نخواهیم شد و این از ویژگیهای قانون اساسی ما است. رئیس جمهور تصریح کرد: باید برای اجرای همه اصول قانون اساسی تلاش کرد تا همه حقوق تدوین، تنظیم و اعلام شده در آن برای صاحبان حق استیفا شده و همه تکالیف تعیین شده در قانون اساسی در حوزههای مختلف اجرایی، تقنینی و دیگر اجزا و بخشهای نظام نیز اجرا شوند.
نقش مردم در اجرا و نظارت
آیتالله رئیسی این همکاری گرفتن از همه بخشها، کارشناسان و دستاندرکاران را باعث نقش یافتن همه در اجرای قانون اساسی و نظارت بر حسن اجرای آن دانست و گفت: اساساً مردمی کردن اجرا و نظارت بر قانون اساسی یعنی همین که به همه مردم و بخشها در این زمینه نقش واگذار شود.
ضرورت آموزش حقوق و اصول
رئیس جمهور همچنین بر ضرورت ارائه آموزشها در زمینه حقوق و اصول مصرح در قانون اساسی از طریق رسانهها و مراکز علمی تأکید کرد و افزود: آموزش حقوق و اصول قانون اساسی در گام اول باعث آشنایی مردم با حقوقشان میشود و در گام دوم باعث مطالبهگری بر پایه اطلاع و آگاهی از حقوقشان میشود. آیتالله رئیسی با بیان اینکه اصل مترقی امر به معروف و نهی از منکر از اصول مترقی دینی، فرهنگی و قانونی ماست، اضافه کرد: آشنایی مردم با قانون اساسی و آگاهی یافتن آنان از حقوقشان باعث میشود مردم خودشان را متعهد و مسئول مطالبه این حقوق و نظارت بر حسن احقاق این حقوق از سوی صاحبان تکلیف بدانند. رئیس جمهور با تأکید بر تأثیرات سازنده اجرای اصل امر به معروف و نهی از منکر قانون اساسی در نظام اداری و اجرایی کشور، گفت: اگر در هر اداره و سازمانی به جای اقداماتی که به اصلاح امور کمک نمیکند بلکه بدبینی را رواج میدهد، بر اجرای اصل مترقی امر به معروف عمل شود، حتماً شاهد اصلاح بسیاری از امور در بخشهای مختلف خواهیم بود و این اصل مهم برای اجرای توأمان دین و عدالت و قانون اساسی است.
مردمیسازی اجرای قانون اساسی
آیتالله رئیسی در ادامه با اشاره به آیه شریفه «لِیقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ» بر ضرورت مردمیسازی اجرای قانون اساسی تأکید و اظهارکرد: اگر دستگاههای آموزشی مفهوم و اجرای عدالت را به مردم آموزش دهند چنین مردمی قطعاً فقر، فساد و تبعیض را برنمیتابند و خودشان برای اجرای آن پیشقدم خواهند شد و در هر بخشی که مردم در آن نقش و مشارکت داشتهاند، شاهد موفقیت بوده و خواهیم بود. رئیس جمهور در ادامه اجرای مطلوب و کامل قانون اساسی را منوط به عدالت آموزشی، جذب و ارتقای نیروی انسانی و افزایش بهرهوری دانست و افزود: در دین و قانون اساسی ما بعد از توحید، هیچ مفهومی برجستهتر از عدالت وجود ندارد، این اصل اساسی لایتغیر غیرقابل تغییر و گرانسنگ قانون اساسی است که اگر درست اجرا شود همه آن را خواهند پذیرفت ولو آنکه به نفع آنها نباشد. رئیس جمهور ضمن دعوت از نخبگان، اساتید، صاحبان قلم و تریبون و همچنین عموم مردم به مطالبهگری اجرای کامل قانون اساسی، تصریح کرد: همه حقشناسان، حقدانها و حقخواهان میتوانند در زمینه اجرای قانون اساسی، مطالبهگری کنند تا بتوانیم عقبماندگیها را جبران کنیم.
ایران قوی در پرتو اجرای دقیق
آیتالله رئیسی با بیان اینکه مسئولیت اجرای قانون اساسی بر عهده رئیس جمهور است، اظهار کرد: بنده خود را متعهد به حفظ حقوق آحاد مردم، مذاهب، اقوام و گروههای مختلف میدانم و معتقدم ایران قوی تنها در پرتو اجرای دقیق قانون اساسی به رشد و بالندگی خواهد رسید.
هیچکس اجازه نقض قانون اساسی را ندارد
رئیس جمهور بر قانونمداری به عنوان یک اصل و زیربنا برای اجرای عدالت تأکید کرد و گفت: هیچکس در هیچ جایگاهی اجازه نقض قانون را ندارد، چرا که حتی برای امور فوری و اضطراری هم در همین قانون راهکارها و تمهیداتی اندیشیده شده است.