نوسان مقطعی در بازارهای دارایی


گروه اقتصاد کلان: به طور طبیعی در شرایطی که ریسک های سیاسی و نظامی غالب می شود، فضای کلان اقتصاد نسبت به آن واکنش نشان می دهد و بازارهای مالی تحت تاثیر قرار می گیرند. به گزارش «تجارت»، در روز بعد از حمله موشکی ایران به رژیم صهیونیستی برخی شاخص ها مانند قیمت دلار و بورس با نوساناتی همراه شدند اما این نوسانات آنقدر چشم گیر نبود. غالب پیش بینی ها حکایت از آن دارد که این نوسانات مقطعی و گذرا خواهد بود و با توجه به شرایط سیاسی موجود نمی تواند چندان ادامه دار باشد. در روز چهارشنبه نیز بازار سرمایه با حرکت نزولی همراه بود اما با تدبیر درست سازمان بورس در خصوص محدود کردن دامنه نوسان ریزش سنگینی در بازار اتفاق نیفتاد. این در حالی است که در دفعات قبلی معمولا به دلیل تاخیر در تصمیم گیری شاهد نوسانات شدیدتری در بازارها بودیم. در مجموع پیشنهاد کارشناسان در خصوص بازار سرمایه این است که سیاستگذار به شکل مصنوعی از بازار حمایت نکند، چرا که این نوع حمایت باعث ایجاد فضا برای مداخله های بیشتر می شود. از این رو بهتر است که سیاستگذار اجازه بدهد که بازار سرمایه انعکاس واقعی شرایط پیرامونی در زمینه اقتصاد و سیاست باشد. اگر عوامل بیرونی منفی است طبیعی است که تا حدودی اثر خود را در بازار سرمایه و سایر بازارها نشان خواهد داد. اما اگر دولت بخواهد به شکل دستوری در بازار مداخله کند شاید در کوتاه مدت نتایج مثبتی به دنبال داشته باشد اما در بلند مدت به ضرر کلیت بازار و سرمایه گذاران است.

ارزیابی کارشناسی
در این رابطه حجت‌اله فرزانی، تحلیلگر پولی و بانکی با هیجانی خواندن افزایش نرخ ارز به تاثیرات روانی تجربه شده تنش‌های سیاسی از جمله عملیات وعده صادق ۲ بر نرخ‌های بازار اشاره کرد و گفت: وقتی افزایش نگرانی‌ها بابت وقوع جنگ و درگیری منطقه‌ای بالا می‌رود این موضوع نه تنها روی اقتصاد ایران، بلکه بازار‌های مالی اکثر کشور‌ها را متاثر می‌کند. وی در این باره افزود: بازار طلا و ارز به عنوان بازار‌های امن در برابر تورم بی شک از افزایش ریسک سیاسی و نظامی به صورت روانی اثر می‌پذیرند بنابراین بالا رفتن نرخ ارز در مقطع کوتاه التهابات غیراقتصادی، طبیعی است و بخشی از اثرات بار منفی اتفاقات سیاسی-نظامی است. فرزانی معتقد است: به تجربه ثابت شده مدیریت بانک مرکزی در بیش از یک سال گذشته خنثی کننده توطئه‌های بالا بردن و بالا ماندن قیمت ارز در بازار شده است؛ بنابراین این امیدواری وجود دارد که بانک مرکزی مجددا بازار ارز را در راستای عدم افزایش و رسیدن به ثبات نرخ ارز مدیریت کند. این تحلیلگر پولی و بانکی معتقد است: کاهش سطح انتظارات تورمی مثل کاهش نرخ رشد نقدینگی از ۳۸ درصد به ۲۶ درصد و کاهش نرخ تورم از ۴۹ به ۳۴ درصد و کاهش رشد حجم پول از ۳۴ به ۱۷.۵ درصد نشانه‌های بسیار خوبی از مدیریت بانک مرکزی است، مدیریتی که توانسته مانع شکل گیری انتظارات تورمی در اقتصاد ایران شود. وی خاطر نشان کرد: مثبت شدن تراز تجاری کشور نیز نشان دهنده دست پر بانک مرکزی از ذخایر ارزی است، به این دلیل نباید نگرانی پیرامون وجود منابع ارزی در کشور وجود داشته باشد؛ چرا که بانک مرکزی در یکسال گذشته تقاضای ارز را به بهترین شکل ممکن پاسخ داده است. فرزانی گفت: یکی از امتیازات مدیریت کنونی این است که بانک مرکزی موفق شده در شرایط عادی و حتی در زمانی که به اوج التهابات منطقه‌ای رسیده ایم، نرخ ارز را مدیریت کند، لذا نگرانی‌ها بابت افزایش نرخ ارز ناشی از حادثه لبنان و شهادت سیدحسن نصرالله به واسطه نوع مدیریت بانک مرکزی نیز در اسرع وقت رفع خواهد شد.
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین گفت: اتفاقی که در لبنان رخ داد و پاسخ کوبنده‌ی ایران در مقابل گستاخی رژیم صهیونیستی، موضوع بزرگی است که دنیا را تحت تاثیر قرار می‌دهد، چه برسد به کشور ما که در متن آن قرار گرفته است. به هر حال فعلا نمی‌توان هیچ پیش‌بینی دقیقی از آینده منطقه داشت و باید منتظر باشیم تا ببینیم جهان با کشوری که تمام خطوط قرمز و قوانین جنگ را زیر پا گذاشته چه رفتاری خواهد کرد. او افزود: بی تردید علت این نوسان، کاملا غیر اقتصادی است و مطمئنا آثار بحرانی که در منطقه ایجاد شده در بازارهای بین المللی و بورس‌های بزرگ کشورهای مختلف مشخص خواهد شد؛ در نتیجه فعلا نمی توان پیش بینی قطعی و مشخصی را مطرح کرد. هر چند که اتفاقات امنیتی و سیاسی قبلی مانند شهادت رئیس جمهور، بسیار خاص و مهم بود، اما دیدیم که بازار ارز دچار نوسان طولانی مدت نشد و ثبات نسبی در بازار همچنان وجود داشت. او افزود: آثار این ناامنی روانی طی روزهای آینده مشخص خواهد شد که به‌نظر می‌رسد برای اقتصاد و بازار ارز ما مقطعی و کوتاه مدت باشد. اگرچه پیش ببینی می کنم افزایش اندک قیمت دلار در اثر اتفاقات اخیر مقطعی و گذراست.